September 2020

Beurs- en economisch nieuws september 2020

Herschikking Dow Jones-Index
Van de dertig ondernemingen waaruit de Dow Jones bestaat, hebben er drie eind augustus de Index verlaten. Dat zijn Exxon Mobile, Pfizer  en wapenproducent Raytheon Technologies. Daarvoor zijn in de plaats gekomen softwarebedrijf Salesforce.com, biofarmabedrijf  Amgen  en Honeywell. Daarnaast zijn de aandelen Apple gesplitst door voor 1 oud aandeel 4 nieuwe uit te geven. Door alle wijzigingen is de index meer gespreid geworden.

De Wirecard tragedie blijft maar doorgaan
Inmiddels is duidelijk geworden dat Wirecard vergaande plannen had Deutsche Bank over te nemen. Adviesbureau McKinsey werd ingeschakeld om Wirecard te helpen bij het maken van de overname plannen, aldus de Financial Times. Het doel was niet alleen om een groot Duits financieel concern te vormen, maar ook om frauduleus handelen van Wirecard in Azië te verbergen.
Ik wens de curator veel succes bij zijn werk om dit wespennest tot een goed einde te brengen. Op 1 september verscheen er een bericht dat de Duitse oppositie binnen de Bondsdag een parlementair onderzoek naar de ondergang van Wirecard wil instellen. Wist de regering meer dan de rest?

De Verenigde Staten gooit de rem op de koersstijgingen van aandelen
Een gedeeltelijke verklaring voor de sterke koersstijgingen wordt volgens de pers toegeschreven aan de Japanse investeerder Softbank en door particuliere beleggers op platforms zoals Robinhood en Lynx.
Wat is er precies gebeurd? Genoemde investeerders kochten een groot aantal call opties. Een call optie geeft de koper een recht om tegen een afgesproken uitoefenprijs aandelen te kopen door een fractie van de waarde van het aandeel te betalen. Wanneer de koers van de onderliggende waarde stijgt, stijgt ook de waarde van de optie. Echter de tegenpartij, de verkoper van de optie loopt een risico. Deze dekt hij af door de aandelen te kopen. Daarmee is (deels) de forse stijging van de aandelenkoersen verklaard. Het tegenovergestelde gebeurt als de koers van het aandeel daalt. Hieruit blijkt dat de optiemarkt een belangrijke kracht op de aandelenmarkt kan uitoefenen. Zowel naar boven als ook naar beneden.

Techaandelen de pineut
Het is even gebeurd met de ongebreidelde koersstijgingen in de VS. Vooral de zogenaamde tech-aandelen hebben een veer moeten laten en dan met name de grote vijf, ofwel de FAANG. Dit zijn Facebook, Apple,  Amazon, Netflix en Google (Alphabet). Ook Tesla verloor in 6 dagen 34% van zijn (gesplitste) top van $500 naar $300. Het aandeel is overigens nog steeds fors overgewaardeerd. Maar nog  altijd gelooft men de mooie woorden van Elon Musk. Voor beleggers is het echter oppassen geblazen. Toch wordt er ook in ons land veel in het aandeel gehandeld. De dagelijkse volatiliteit is echter zeer hoog en dat betekent ook een hoog risico. Hierna een grafiek van de Nasdaq-100 met de vele technologie fondsen.

Overzicht FAANG-aandelen in USD
Interessant is de gelijkmatige daling van deze vijf aandelen. Alleen springt Apple er met een nog grotere daling uit. Wat moet een belegger met onderstaand overzicht? De markt verwacht een nog wat grotere daling, doch zeker is er op dit moment niets.
Zelf verwacht ik op korte termijn herstel. Met de cijfers over het derde kwartaal 2020 zal niet veel mis zijn. Maar dat duurt nog een paar weken voordat deze worden gepubliceerd. Tot die datum kunnen we alleen maar speculeren. Alleen staan deze grote jongens wel op de radar van de Amerikaanse toezichthouders. Ze kopen kleinere fondsen op om ze van de markt te weren. Dat riekt naar marktmacht.
Verder valt op dat Apple officieel op de rand van een bear-market is beland. Hiervan is sprake wanneer een index of fonds een daling van 20% of meer ten opzichte van een recent hoogtepunt heeft bereikt. Hierna volgt het overzicht.

Gemiddelde nominale resultaten aandelenmarkten per jaar gedurende de laatste 50 jaar per land
Dat beleggen voor de lange termijn loont is al langer bekend. Onderzoek door de Deutsche Bank heeft een termijn van vijftig jaar onder de loep genomen, en Corné van Zeijl als beursanalist heeft onderstaande grafiek gepubliceerd.
We zien dan dat drie Emerging Markets de beste resultaten hebben behaald. Nederland doet het als DM met 10% per jaar gemiddeld niet slecht op de lange termijn. Maar wat is lang? Daar zijn meerdere definities van te geven. De ene belegger vindt
10 jaar lang, terwijl een ander voor 20, 30 jaar of zelfs voor nog een langere termijn kiest.
Algemeen kan men stellen dat hoe jonger men begint te beleggen, hoe makkelijker het wordt om bijvoorbeeld op 60-jarige leeftijd het rustiger aan te doen. Anderen beleggen voor hun kinderen die later daarmee hun studie kunnen betalen of een aanbetaling kunnen doen bij de aankoop van hun eerste woning.  Zo zijn er nog wel meer doelen te bedenken waarvoor kan worden belegd.

DM = Developed Market (Ontwikkelde markt)
EM = Emerging Market (Opkomende markt)

Koop ETF’s wanneer u niet elke dag naar de koers van individuele aandelen wil kijken.
Een ETF’s ofwel Exchange Traded Funds, zijn beurgenoteerde fondsen die een index nabootsen. Neem als voorbeeld de AEX. Een ETF die deze index exact volgt door alle aandelen aan te kopen in dezelfde verhouding als in de index, zal ongeveer op hetzelfde resultaat uitkomen als de index zelf. De kosten hiervan op jaarbasis zijn verrassend laag met zo’n 0,40%.
Maar er zijn ook ETF’s die sommige aandelen in de AEX een zwaarder gewicht geven dan in de index zelf. Ze worden dan actief beheerd. In plaats van alleen aandelen kan men ook putopties inzetten wanneer men een daling verwacht. Zelfs kan men gebruik maken van futures op de AEX. Dit alles met het doel de AEX-index te verslaan. Onderzoek heeft echter aangetoond dat op langere termijn, zelfs door de zelfbenoemde “kenners”, de index niet wordt verslagen. Daarnaast zijn de kosten per jaar ook veel hoger, soms wel zo’n 1,5%. Uiteindelijk gaat dat ten koste van het resultaat.
Voor beleggers zal het niet eenvoudig zijn uit een aanbod van 6.500 ETF’s de juiste te kiezen die bij u past. Maar goed, beleggen kost wat moeite. Komt u er niet uit dan kunt u altijd contact opnemen met BZN. Uiteraard zijn daar geen kosten aan verbonden.

Het Amerikaanse aandeel NIKOLA CORP (NKLA) in zwaar weer
Begin september ging de koers van het aandeel door het dak, door van $35,00 in een dag te stijgen naar $50,00 ofwel 30%. General  Motors heeft op 8 september aangekondigd een 11% belang te hebben genomen in Nikola. Het doel is samen te werken met GM op het gebied van e-pick-up trucs die Nikola gaat produceren vanaf eind 2022. Wat er na deze mededeling volgde maakt beleggers minder gelukkig. Een analist van Hindenburg Research beticht de truckbouwer Nikola van fraude en heeft een shortpositie in het aandeel Nikola ingenomen. Volgens de analist is oprichter Trevor Milton van Nikola een fraudeur. Ook zou Milton meerdere zakenpartners hebben misleid. Nikola is een grote concurrent van Tesla. Al met al is dat nogal wat en is het aandeel flink gedaald, met op het moment van schrijven tot $34,24 op 18 september. Het verhaal doet me denken aan Wirecard!

Olieprijzen golven op en neer
Van half juli tot begin september schommelden de prijzen van de Brent en WTI op en neer met de WTI-prijs tussen $40,00 en $44,00 per barrel. Het prijsverschil tussen de WTI en Brent is op dit moment $2,00. Dat is veel meer geweest, soms wel $8,00.
Na begin september is de prijs gezakt naar $37,00, terwijl er nu gehandeld wordt op $40,00 voor de WTI. Volgens berichten wordt er steeds minder olie verbruikt, reden waarom er ook minder wordt opgepompt om de prijs stabiel te houden. Verder zitten er natuurlijk speculanten in de oliemarkt die invloed kunnen uitoefenen op de olieprijs.

Cryptomunten zitten weer in de lift
In augustus zat de Bitcoin nog ruim boven de $11.000 om daarna terug te zakken naar een bodem op $10.000. De ontwikkeling van de crypto’s is vaak het grootst in het weekend. Er wordt gehandeld gedurende 7 dagen per week en 24 uur per dag. Op de site van IEX kunt u de prijzen realtime volgen. U kunt ook tijdens de beursdagen handelen in afgeleide producten voor de Bitcoin en Ethereum op de beurs OMX in Stockholm. Er zijn daar ook noteringen in Euro’s.

Aandelenmarkten lopen vaak achter elkaar aan
Omdat Amerika de grootste beurzen heeft, bepalen ze vaak de andere dag de koersen in Europa. Wanneer je de koerslijst bij onze maandelijkse “Trends 2020” bekijkt lopen ze over het algemeen behoorlijk in de pas. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat de VS in USD noteert en de Eurolanden in Euro’s. Nu beweegt de EUR/USD dit jaar niet zo extreem op en neer, dat scheelt dan weer.

Goederenmarkt
Edelmetalen
Bij de edelmetalen is goud een gewild product in tijden van onzekerheid. En daaronder verstaan we de ontwikkeling van het corona virus, maar ook de verwachtingen van de Amerikaanse verkiezingen tussen Trump en Biden en niet te vergeten de handelsgeschillen tussen de VS en China. In de verkiezingspeilingen van dit moment staat de Democraat Biden met 50% op voorsprong tegenover de Republikein Trump met 43%. De werkelijke stemming op 3 november 2020 bepaalt echter wie de winnaar wordt.

Agro- en tropische producten
Bij de agroproducten zien we sinds de vorige publicatie van onze “Trends 2020” flinke stijgingen. Bij de tropische producten zien we kleine stijgingen. Alleen koffie is een verhaal apart. Eerst steeg de koers gestaag naar $cts 135,00 per lb om daarna in een rechte lijn te dalen naar $cts 116,00 op dit moment. Oorzaak bij mij onbekend. Kan er sprake zijn van speculatie door beleggers op de termijnmarkt en/of het sluiten van koopposities?

Metalen
Per saldo zijn alle in de trends genoemde metalen gestegen de afgelopen periode, vooral koper heeft een flinke sprong gemaakt. Koper wordt altijd gezien als de voorloper van economische groei of teruggang. Is het China dat het voortouw van de groeicijfers heeft genomen?
Koper wordt in vele producten verwerkt. Denk aan de bouw, infrastructuur, apparaten en zelfs in onze mobile telefoons.

Denk verder even aan de beleggerswijsheid “Sell in May and go away; but remember to come back in September”; maar nu even niet bij die dalende koersen.
Ik wens beleggers veel succes de laatste drie maanden van 2020.

Theo Bussink
september 2020