Oktober 2020

Beurs- en economisch nieuws oktober 2020

Haken en ogen aan analistenadviezen
Met deze kop leverde kwantitatief analist Ivan Snurer bij Quantalitica een stuk over beleggingsanalisten, een bijdrage die gepubliceerd werd in Beleggers Belangen van
18 september 2020, pagina 38. Of de hier genoemde kop door hemzelf is bedacht weet ik niet.
Dat het artikel mijn aandacht opeiste was vanwege het feit dat ik al jaren in de nieuwsbrief waarschuw dat je analisten niet te serieus moet nemen omdat ze ook voor banken of platforms kunnen werken, die vervolgens zelf de aandelen en afgeleide producten aan de man brengen. Ze hebben er dus belang bij dat de producten worden verkocht. Er zijn al lang zogenaamde “Chinese muren” opgetrokken tussen analisten en handelaren in de producten. Maar wie zegt dat de muren tot het plafond lopen? Als dat niet zo is kun je makkelijk een briefje tot een vliegtuigje vouwen en over de muur gooien. En spreken analisten bij de koffieautomaat nooit met handelaren? Waarom ik altijd waarschuw is het feit dat beleggers zelf op onderzoek moeten uitgaan en niet blindelings de analisten moeten geloven. Het aardige is dat Ivan Snurer mijn gedachten onderschrijft. Voor wie geabonneerd is op de papieren- of de e-uitgave van BelBel zal het vast gelezen hebben.

Beleggen in agrarische grondstoffen
In hetzelfde nummer van BelBel als hierboven genoemd staat een artikel op pagina 38 en 39 over deze grondstoffen. Voor de liefhebbers van handel in producten zoals koffie, cacao, granen, maïs e.a.  is deze beleggingscategorie zeker van belang.
Men moet er rekening mee houden dat de handel in deze producten wat anders werkt dan bij effecten. Effecten hebben geen last van weersinvloeden. Deze grondstoffen hebben dat wel. Denk aan de weersomstandigheden tijdens de poot-, groei- en oogstperioden. Ook de opgeslagen voorraden spelen een rol. Voor de agrarische grondstoffen zijn de productie- en consumptiecijfers belangrijke informatie. Het invloedrijkste rapport is de maandelijkse World Agricultural Supply and Demand  Estimates Report, kortweg Wasde. U kunt deze inzien op: https://www.usda.gov.oce.commodity/wasde

Euronext koopt Italiaanse beurs
Euronext heeft Borsa Italiana gekocht van de London Stock Exchange Group (LSE). Onder de Euronext vallen ook de beursbedrijven van Amsterdam, Brussel, Parijs, Lissabon, Oslo en Dublin. Het concern betaalt 4,325 miljard euro voor de Milanese beurs.

Wijzigingen DAX-Index
Na het schandaal inzake Wirecard komen er volgend jaar mogelijk een aantal wijzigingen in de DAX-indices. 

De volgende maatregelen worden voorgesteld:
– het publiceren van kwartaalcijfers wordt verplicht gesteld
– bedrijven die te laat publiceren kunnen versneld uit de index worden verwijderd
– een onafhankelijke auditcommissie in de R.v.C. van een bedrijf wordt verplicht gesteld
– bedrijven die in de DAX worden opgenomen moeten winstgevend zijn
– de Duitse beurs overweegt de DAX-index van 30 naar 40 aandelen uit te breiden

Of, en welke voorstellen worden ingevoerd moet nog worden afgewacht. Lezers van de nieuwsbrief worden later op de hoogte gehouden.

De Brexit dreigt te eindigen met een no-deal
Premier Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk kan het nog steeds niet eens worden met de EU over een handelsdeal. Dat alles moet plaats vinden voor 1 januari 2021. Wanneer geen overeenkomst wordt gesloten, dan gelden vanaf 1 januari nieuwe invoerrechten en quota voor de handel tussen het VK en de Europese Unie. Grote discussiepunten zijn de visrechten en de Britse wetgeving. Al met al dient ondernemend Nederland rekening met een no-deal.

Nieuwe coronabesmettingen beheersen de beurzen of toch niet
Beleggers zijn er niet gerust op dat weer nieuwe coronamaatregelen zijn opgelegd door de overheid, die uiteindelijk kunnen leiden tot nog zwaardere maatregelen die ondernemingen kunnen gaan treffen. Met name het reizen en daarmee de reizigersbranche en vliegmaatschappijen worden de dupe. En deze hebben het al moeilijk op dit moment. Ook zal de horeca door verdere beperkingen opnieuw rekening moeten houden met teruglopende omzet. Er zullen de komende tijd dan ook veel bedrijven omvallen, zo is de verwachting.

Hoe reageren de beurzen op de nieuwe coronamaatregelen
De laatste maand zijn de AEX, Midkap en AScX zelfs nog wat gestegen, maar veel is het niet en het wisselt soms met de dag, afhankelijk van de berichten. Op dit moment worden er 3e kwartaal cijfers gepubliceerd. Aan de hand daarvan kunnen we zien of ondernemingen vooruitgang boeken of dat ze de toekomst onzeker inschatten. Zit u dus redelijk vol in Nederlandse aandelen dan wordt het oppassen geblazen. Misschien moet u van sommige aandelen even afscheid nemen.

De DAX heeft de laatste weken ingeleverd
Duitsland, onze belangrijkste handelspartner, doet het niet slecht. In 2019 werd voor 114 miljard Euro naar het land geëxporteerd. Echter zal 2020 waarschijnlijk lager uitkomen, zeker met de nieuwe corona-beperkingen. De komende kwartaalcijfers en de verwachtingen voor de rest van het jaar zullen ook daar wat meer duidelijkheid geven.

De Verenigde Staten, met Trump “nog”aan de macht, heeft de laatste maand flink gewonnen
Hier staan de Nasdaq, de DOW en de S&P-500 dit jaar in de plus. Vooral de Nasdaq heeft het zeer goed gedaan met een plus van 30% tot en met 16 oktober (zie de trends). Kijken we naar de Nikkei-225 en Australië, dan zien we dat beide landen nog in de min staan. Bij de BRIC-landen staan Brazilie, Rusland en India in de min sinds begin 2020. China staat echter in de plus met zo’n 10%. De coronacrisis is daar zo goed als voorbij.

Goederenmarkt
Olieprijzen hobbelen wat op en neer
De Brent en de WTI bewegen zich op en neer binnen een vrij smalle marge van zo’n $5,00. Zowel in Europa als in de VS wordt er minder met de auto gereden omdat men meer thuis werkt. Ook zal op termijn door de transitie van olie naar elektriciteit minder olie worden verbruikt. Op de lange termijn wil men voor een groot deel van de olie af, maar zover is het nog niet.

Edelmetalen
Hoewel goud, zilver en palladium dit jaar met meer dan 20% zijn gestegen, staan de koersen de laatste tijd stil of lopen terug. Vooral van goud zou je zeggen dat de prijs in een tijd van onzekerheid oploopt, maar die staat de laatste tijd praktisch stil. Platina staat zelfs negatief dit jaar.

Agro- en tropische producten
Bij de agroproducten zij de prijzen van maïs en tarwe flink gestegen in een maand tijd. De prijs van sojabonen staat stil, terwijl rijst dit jaar nog in de min blijft staan.

Bij de tropische producten doen katoen, sinaasappelsap en suiker het goed dit jaar. De prijs van koffie loopt echter steeds verder terug. Een goede oogst en weinig bladroestziekten op de koffieplantages is mede de oorzaak van de prijsdaling.

Prijzen van metalen staan in de plus
Alle metalen genoemd in de Trends staan in de plus sinds 1 januari. Koper en zink zwakken de laatste maand iets af, maar dat kan tijdelijk zijn. De Chinese economie trekt immers aan en het land gebruikt zo’n 50% van de metalen wereldwijd.

Tot slot de vraag hoe de beurzen de komende tijd ervoor staan. Er wordt door de analisten op dit moment verwacht dat de ze 10% gaan zakken. Maar nog steeds geldt dat de rente laag is, en nog steeds veel geld in de economie wordt gepomp. Beleggers zoeken na dips toch weer de beurzen op. Wat moeten ze ook anders om nog enig rendement te maken.

Theo Bussink
oktober 2020