November 2020

Beurs- en economisch nieuws november 2020

Trump versus Biden
Het wordt een nek aan nek race tussen de twee presidentskandidaten Trump en Biden in de VS. Op het moment van schrijven (7 nov.) zijn alle stemmen nog niet geteld en valt er weinig te zeggen wie er gaat winnen. Berichten wijzen erop dat Biden wel eens nipt zou kunnen winnen. Maar Trump trekt nu al de stemmingen in twijfel. Volgens hem is Bidens voorsprong het gevolg van “het tellen van illegale stemmen”. Trump heeft daarvoor nog geen bewijs geleverd. De Amerikaanse overheid heeft inmiddels een speciaal aanklager benoemd die een onderzoek gaat doen of Trump hiermee een wet heeft overtreden die het verbiedt publieke middelen voor eigen politieke doelen te gebruiken. Overigens heeft de Trump-campagne inmiddels enkele rechtszaken aangespannen om het tellen van de stemmen stil te leggen. Het eindresultaat van de stemming zou dus nog wel eens een poosje kunnen duren.

Ontwikkeling corona-pandemie en gevolgen voor de economie
Het lijkt erop dat tot en met 3 november het aantal besmettingen in de grote steden in Nederland wat aan het afnemen is, behalve in Rotterdam.
Dat zou een goed teken kunnen zijn voor de economie. Er wordt echter gewaarschuwd door de overheid dat we niet te snel moeten juichen. Volgens mij zijn we nog niet verlost van het venijnige virus, zeker omdat ook de “normale” griep zich aan het ontwikkelen is. Economisch gezien hebben o.a. luchvaartmaatschappijen,  de reisbranche, theaters, bioscopen, musea, pretparken, voetbalcompetities en andere publieke instellingen op dit moment de meeste last om het hoofd boven water te houden. In de VS lopen de besmettingen nog dagelijks op met steeds hogere aantallen boven de 100.000.

Een vaccin van Pfizer zou het coronavirus kunnen stoppen
Een corona vaccin van Pfizer in samenwerking met de Duitse Biotechnoloog BioNTech, is volgens voorlopige onderzoekresultaten voor 90% effectief bij het voorkomen van een besmetting. Het bedrijf heeft het vaccin getest en zegt dat er geen sprake was van noemenswaardige veiligheidsproblemen. Op berichten over dit resultaat tot op heden, gingen de koersen van ondernemingen zoals vliegmaatschappijen, vliegtuigbouwers,  cruises en andere reisbedrijven op de beurzen wereldwijd fors omhoog.
Maar beleggers, wees voorzichtig. Het eindresultaat van het vaccin wordt eerst eind 2020 verwacht. Ook andere biotech- ondernemingen zijn nog in de race om het virus te bestrijden. Onder andere het Amerikaanse Moderna schijnt al ver te zijn, maar het duurt nog wel enkele maanden voordat de onderneming meer zekerheid kan bieden.  

Beleggers Belangen komt met een eigen Dividend Fund
Het beleggersblad publiceert al sinds 6 september 2011 een dividendportefeuille. Op dit moment bestaat deze portefeuille uit 41 aandelen, waaronder niet de minsten zoals 3M, Bayer, Danone, DSM, LVMH, Microsoft en Unilever. Beleggers met een abonnement kunnen het wekelijks volgen.  Sinds enkele weken is er ook een beursgenoteerd fonds te verkrijgen op de beurs en wel het FundShare UCITS Beleggers Belangen Dividend Fund. Een hele mond vol, maar het representeert de bovengenoemde dividendportefeuille van Beleggers Belangen. Het fonds is geschikt voor de “kleine” belegger. Net als bij het gebruik van medicijnen het geval is: “lees voor gebruik de aanwijzingen op de verpakking”. In dit geval vindt u meer informatie over het beleggingsbeleid in de EBI (Essentiële Beleggersinformatie) en in het supplement op het Base Prospectus op de website van FundShare.

Bij de start van het fonds was het fonds verkrijgbaar bij de Giro en Binckbank, zij het bij de laatste broker alleen voor vermogende klanten van vermogensbeheerders. Ook zal worden geprobeerd het fonds voor zelfstandig beleggende particulieren beschikbaar te krijgen bij zowel BinckBank als Linx.

Mochten er vragen zijn dan kunt u mij mailen of bellen.

Voormalig topman Braun van Wirecard moet getuigen
Voormalig topman Markus Braun van het Duitse Wirecard moet donderdag
19 november 2020 voor het Duitse Parlement verschijnen om ondervraagd te worden over zijn rol bij het boekhoudschandaal. Braun zit al maanden vast op verdenking van onder meer witwassen, samenzwering en vervalsing. In de nieuwsbrief van september 2020 heb ik hierover reeds geschreven. Nu gaat het dus alsnog plaatsvinden. De uitkomst zullen we later horen.

Inmiddels is Herr Braun voor de parlementaire onderzoekscommissie verschenen. Hij zweeg echter als het graf. “Arrogant, respectloos en een slecht voorbeeld voor topbestuurders” noemden volksvertegenwoordigers hem na afloop.

Wie in de VS heeft belegd is dit jaar spekkoper
Het is algemeen bekend dat de oudere beleggers in Nederland vooral beleggen in Nederlandse fondsen. De AEX en de Midkap staan tot op heden dit jaar nog steeds in de min, zie de Trends per 20 november 2020.
Maar in diezelfde trends staat de Dow Jones dit jaar 2,58% in de plus. De Nasdaq Composite staat maar liefst 32,12% in de plus en de S&P-500 doet het met een groei van 10,12% ook prima.
Misschien zou u eens moeten overwegen uw portefeuille in te richten met 60%
US-fondsen en 40% Nederlandse. Er is dan een begin.
Dan zult u denken, en de EUR/USD valuta dan? De US-dollar is inderdaad 5,63% minder waard geworden. Maar de valuta schommelt tussen 1 januari 2018 en heden tussen de 1,08 en 1,24. Als u gespreid aan- en verkopen in aandelen doorvoert zal het gemiddelde opgeld gaan doen.  

Londen en de Brexit
Nu de Brexit langzaam in de eindfase belandt, heeft het VK nog het een en ander te regelen met de EU. Er wordt nog druk onderhandeld, maar partijen schuiven nog altijd te weinig op om tot een goed eindresultaat te komen.
Op de beurs staat de Londen – FT100 op dit moment 15,79% negatief dit jaar. Dat geeft aan dat beleggers voorzichtiger worden. Het jaar heeft nog ruim een maand te gaan en de onzekerheid zou op de beurs wel eens toe kunnen nemen. Het zoeken naar een goede beleggingsmogelijkheid zal dus meer werk vragen om de juiste aandelen binnen de index eruit te vissen. Natuurlijk met toepassing van fundamentele of technische analyse.

Goederenbeurzen komen in november in beweging
Olie
De Brent schommelt tussen de laatste tijd tussen $ 37,90 en $ 46,00 per barrel. De WTI volgt met een verschil (goedkoper) van ca $2,60. Het lijkt erop dat de OPEC+ het onderling niet eens kunnen worden over de hoeveelheid op te pompen olie. Immers meerdere landen moeten voor 2021 hun begrotingen op orde zien te krijgen. Reden dat er verschillen tussen de landen gaan ontstaan bij het oppompen van olie.

Edelmetalen
De prijsverschillen tussen goud, zilver en palladium hebben de laatste maand niet veel om het lijf. Alleen platina is 8% in prijs gestegen.

Agroproducten
De prijzen van maïs en rijst zijn wat gestegen. Tarwe is 6% gedaald, terwijl sojabonen met een stijging van 15% het bijzonder goed hebben gedaan de laatste maand.

Tropische producten
Alle producten genoemd in de Trends zijn gestegen, behalve cacao. Speciaal koffie is op dit moment koploper met een stijging van 7%. Dit is het meest verhandelde contract op de beurs. Een paar voorbeelden van turbo’s long: Coffee Future Maart 2021 SOG TL 0.987 of Coffee Future Maart 2021 SOG TL 0.929 (SOG staat voor Société Générale, de uitgever en is onder andere te koop bij Binck)

Metalen
Bij de metalen zijn zowel aluminium, koper, zink als nikkel gestegen. Zink doet het de afgelopen maand erg goed met een plus van 16%. Maar ook koper, dat in veel producten wordt verwerkt en een aanwijzing blijkt te zijn voor groei of vertraging van de economie, doet het erg goed met stijging van bijna 17% sinds begin van het jaar.

Nog een maand te gaan en beleggers kunnen het jaar afsluiten. Het is een zeer wisselvallig jaar geweest met de corona pandemie vanaf eind februari. Half maart volgde een onverwacht sterke stijging van de aandelenbeurzen. En nu staan we midden in de tweede fase van de pandemie waarbij de koersen op hun toppen staan. Maar blijft dat zo, of gaan we toch een daling zien. Niemand die het precies weet, ook de kenners niet.

Theo Bussink
november 2020