December 2020

Beurs- en economisch nieuws december 2020

Vervolg zaak Wirecard Duitsland
Inmiddels is Herr Braun voor de parlementaire onderzoekscommissie verschenen.
Hij zweeg echter als het graf. “Arrogant, respectloos en een slecht voorbeeld voor topbestuurders” noemden volksvertegenwoordigers hem na afloop. Aldus de melding in Beursnieuws november 2020. Nu is er weer een nieuw schandaal aan de oppervlakte gekomen. Het FD meldt op 12 december 2020 dat de baas van de Duitse accountantstoezichthouder (APAS) speculeerde met aandelen Wirecard terwijl er een vooronderzoek naar mogelijke onregelmatigheden van zijn eigen organisatie naar het bedrijf liep. Tekortkomingen van het Duitse toezicht zijn al langer onderwerp van debat. Reden waarom nieuwe regels zijn opgesteld voor de DAX. Zie hierna.

De Duitse hoofdindex DAX wordt aangepast
Het duurt nog even voordat de DAX wordt aangepast, maar in september 2021 is het zover dat deze hoofdindex van 30 naar 40 grootste Duitse ondernemingen gaat.
Aanleiding is het boekhoudschandaal bij Wirecard.  Meer aandelen in de DAX betekent een betere risicospreiding. Scherpere regels moeten uitwassen als bij Wirecard terugbrengen. Zo dienen naast enkele jaren winstgevendheid ook accountantscontrole van de gepubliceerde (kwartaal)cijfers plaats te vinden en tijdig ingediend te worden.
Of er toch nog uitwassen zullen plaatsvinden moet worden afgewacht.

Onderstaande grafiek is van de Nobelprijswinnaar Robert Schiller
Robert Schiller is hoogleraar economie aan de Yale University. De Yale University is een van de hoogst aangeschreven particuliere universiteiten van de Verenigde Staten. De universiteit is gevestigd in New Haven, Connecticut., aan de oostkust van de VS, zo’n 100 km boven New York.
In de grafiek zien we op de linker as de koers/winstverhouding voor aandelen.

Voor alle duidelijkheid geef ik hierna in een schema weer hoe we de aandelen of een aandelenmarkt moeten waarderen.

Joe Biden is de nieuwe president van de Verenigde Staten
Met een ruime meerderheid van 306 kiesmannen mag Joe Biden zijn bureau in het Witte Huis gaan inrichten om als nieuwe president in januari 2021 aan te treden.
Donald Trump heeft lang gezegd dat er manipulatie heeft plaatsgevonden bij de tellingen tijdens de verkiezing. Kleine verschillen kunnen Biden echter niet meer in de problemen brengen. Trump gedraagt zich nog steeds als een klein kind. Hij blijft maar processen voeren, zonder een toelichting te geven hoe en waarom. Hij kan slecht tegen zijn verlies. Misschien dat de Democraat Biden Amerika weer op de rit kan krijgen en ongedaan kan maken wat Trump allemaal verprutst heeft. De beurzen reageren in ieder geval positief.

Beleggers omarmen crypto’s de laatste maand
Waren de resultaten in november dit jaar al uitstekend, in de maand december kon het feest niet op. De doorbraak van de Bitcoin op $ 20.000 wakkerde de fantasie in december nog eens flink aan. Op het moment van schrijven staat de koers op $ 23.217. De Ethereum doet het sinds begin 2020 nog veel beter. Er staat een nu winst van ruim 357% op de borden.

Aandelen-indexen AEX, Midkap en AScX in de plus
De belangrijkste Nederlandse indexen staat alle drie in de plus. De laatste index van
25 aandelen zelfs op een plus van 12,13% dit jaar. Met nog enkele dagen te gaan lijkt het erop dat beleggers dit jaar in de plus zullen eindigen.

In tegenstelling tot Nederland eindigen de meeste Europese indexen in de min
Alleen de Duitse DAX staat zo’n 3% in de plus. Alle andere indexen genoemd in de Trends 2020 staan in de min. De grootste verliezer is de Madrid IBEX-35 met een
min van ruim 15%.

Beleggers moeten dit jaar duidelijk hun ogen richten op de VS
Met of zonder Trump moeten beleggers hun geluk zoeken in de Verenigde Staten.
De DOW weet de 30000 punten vast te houden. De S&P 500 volgt met een plus van 15% en de Nasdaq Composite volgt met zelfs een winst van 43%. In de laatste index bevinden zich veel technologie fondsen. Met het coronavirus op de achtergrond werken veel mensen vanuit huis. De technologie profiteert ervan, zo is de gedachte. Zeker nu er sprake is van een lockdown.
En wat gaat er gebeuren wanneer de VS snel met vaccineren begint? Dan kunnen bedrijven, winkels en zeker de horeca langzaam hun deuren weer openen. Die zien dan weer hogere omzetten en winsten en daarmee stijgende koersen voor zich. Maar wees voorzichtig als belegger; niet elke onderneming zal het overleven!

De BRIC-landen laten een wisselend beeld zien
India is op dit moment de koploper met een winst sinds begin 2020 van bijna 14%. China dat al langer weinig last heeft van het coronavirus, ziet de omzetten en export flink aantrekken. De China Shanghai Comp. staat ruim 10% hoger dit jaar. Alleen de Rusland RTS Index staat nog steeds 11% in de min dit jaar. Het land is erg afhankelijk van de olie- en gasinkomsten. De Brent olie is dit jaar 22% goedkoper geworden. 

De goederenmarkten presteren dit jaar allemaal beter, op drie fondsen na.

Olie
De olieprijzen, zowel de Brent als de WTI, staan nu nog steeds op verlies van 21%. Toch hebben ze beiden de laatste maand zo’n 10% goedgemaakt.

Edelmetalen
Goud en zilver doen het dit jaar goed. Goud doet het in slechte tijden altijd goed, zo is de stelling. Maar denk ook aan het zilver. Deze “bijvangst” stijgt dit jaar procentueel bijna het dubbele van de goudprijs. Vergeet daarbij niet het commerciële gebruik van zilver. Palladium en platina zijn dit jaar zeer volatiel. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar platina. De laatste maand is de koers met 8% gestegen. Wacht totdat de koers daalt naar $ 1020 voordat u instapt. Breekt de koers uit boven de $1065 dan is de kans op een verdere stijging groot. Koop bijvoorbeeld de volgende turbo long:

Platinum Spot (USD) Binck TL 940,0845 voor 1,02.
Dit is de prijs bij een koers van Platinum van $1020. Het aantal kunt u zelf invullen naar draagkracht. 100 stuks kosten dus 100 x €1,02 = € 102,00.
Denk eraan dat de aankoop in Euro’s noteert!  De berekeningsmethode vind u op de site van BZN onder het hoofdje Beleggingsproducten en daarna naar Turbo’s.

Agroproducten
Bij deze producten ziet u sojabonen als duidelijke uitschieter dit jaar. Het handelen in agroproducten kan bijvoorbeeld ook met turbo’s op sojabonen. Hierbij dient u rekening te houden met de weersgesteldheid; te droog of te nat of precies genoeg regen. Zijn er veel of weinig handelaren in de markt. Welk land heeft een tekort en waar halen ze het vandaan. Ook de koers van de EUR/USD is van belang. En zo zijn er nog wal wat redenen te bedenken die van invloed zijn op de sojabonen-markt.
Het is net als met aandelen, u moet zich in de materie verdiepen wanneer u er in wilt handelen. Dat geldt overigens voor elk beleggingsinstrument. Op internet kunt u veel informatie zelf vinden.

Tropische producten
In de belangrijkste categorie cacao en koffie geldt hetzelfde als bij de agroproducten hiervoor. Alleen is hier in beide gevallen sprake van een particulier consumptiegoed, dus een producenten-  tegenover een consumentenmarkt.

Metalen
Het is al vaker gezegd. Bij de metalen kun je vaak zien hoe de economie zich ontwikkelt. Is er veel vraag dan kan dat duiden op een groeiende economie. Is er minder vraag dan kan dat duiden op een afnemende economie.  Merk daarbij op dat China met 50% een grootafnemer is van metalen of grondstoffen voor die metalen.

 

Dit is laatste nieuwsbrief voor dit jaar. De komende weken zijn er veel beurzen maar halve dagen open of helemaal gesloten. De grote jongens hebben al vakantie.
Veel beweging valt er niet meer te verwachten als er niets bijzonders meer in de wereld plaats zal vinden. De coronavaccinaties en de leveranciers van het vaccin staan nu nog even in de belangstelling.
Ik wens alle beleggers fijne kerstdagen en een prettige jaarwisseling. We kunnen in 2021 allemaal met een schone lei beginnen.

Theo Bussink
december 2020