Januari 2021

Beurs- en economisch nieuws januari 2021

Federal Reserve United States
Het Federal Reserve System, informeel The FED, is de centrale bank van de Verenigde staten van Amerika, vergelijkbaar met de ECB in Frankfurt. De aandelen van de Federal Reserve worden verplicht aangehouden door alle deelnemende banken ,(“members”). Alle banken met een federale banklicentie moeten lid / aandeelhouder worden. Banken met een licentie van een deelstaat kunnen daarvoor kiezen als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. De FED houdt zich voornamelijk bezig met het monetaire beleid; de geldpolitiek en het wisselkoersbeleid. Ook houdt het toezicht op het binnenlandse betalingsverkeer. Sinds 5 februari 2018 is Jerome H. Powell, als opvolger van Janet Yellen, voorzitter van het Federal Reserve System (FED).

Donald Trump neemt afscheid van het Witte Huis
De laatste maand is er veel gebeurd met Trump. Hij is het niet eens met de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden. Volgens hem is er gesjoemeld met het tellen van de stemmen. Kort voor zijn aftreden heeft hij aanhangers van de Republikeinen opgeroepen het Capitool in Washington te bestormen. Er vielen vijf doden. Toen het leed was geschied heeft hij op Twitter opgeroepen het rustig te demonstreren.
Inmiddels is een nieuwe impeachmentprocedure in gang gezet. Daarmee willen ze voorkomen dat Trump zich opnieuw verkiesbaar kan stellen in 2024. Wat heeft dit alles voor invloed op de beurzen in de VS? Het wordt een zware klus voor Biden om weer recht te breien wat de laatste tijd verpest is door voormalig president Trump.
En aan onzekerheden hebben beleggers een broertje dood. Je ziet de beurzen nu al twijfelen. Op vrijdag 15 januari liepen vele futures en opties af. De slotstand op deze dag van de Dow is 30834.25 punten, een min van 0.61% t.o.v. de vorige dag. Maandag  18 januari zijn de beurzen in de VS gesloten in verband met Martin Luther King Day. Europa en de rest van de wereld moet het dus doen zonder het kompas van de Verenigde Staten.

Het zal even behelpen worden met het “nieuwe BZN”
Omdat BZN geen bijeenkomsten kan organiseren vanwege de huidige corona-lockdown zullen wij bekijken of we de portefeuille beslissingen op een andere manier kunnen organiseren. We kunnen natuurlijk de voorstellen van de leden via het voorstelformulier dat u elke maand van mij krijgt invullen. Als we eens beginnen met daarop voor elk lid een aandeel in te vullen wat u zou willen kopen. Het aantal vul ik daarna zelf wel in. Ik zal dan rekening houden met het beschikbare saldo en het aantal ingevulde formulieren. Op deze manier zijn we dan in ieder geval weer bezig. Ik geef hierna wat voorstellen van aandelen die op dit moment in aanmerking zouden kunnen komen. Andere afgeleide producten zoals opties en turbo’s moeten we maar even naar de achtergrond schuiven. Dat vergt meer studie. Omdat wij normaal gesproken de woensdag na de derde vrijdag van de maand bij elkaar komen, krijgt u van mij de stukken, zoals gebruikelijk zaterdag 16 januari aangeleverd. Uiterlijk woensdag 20 januari 2021 ontvang ik dan graag het formulier met voorstellen terug. U heeft dan vier dagen de tijd om op zoek te gaan naar een aandeel dat u zou willen kopen.

Voorstel aandelen om te kopen op basis technische analyse

De beurzen genoemd in de Trends 2021 openen allemaal positief
Alle aandelen – indexen vermeldt in de trends hebben sinds 1 januari 2021 een positief resultaat behaald. Vooral Nederland doet het prima. Ook Londen doet het prima met een winst van 4,26%. De Russische RTS-index doet het met een plus van 6,26% uitstekend. Dat is met de stijgende olieprijs ook geen wonder, omdat het land voor een groot deel drijft op de verkoop van olie en gas.

Grondstoffen

Edelmetalen
Alle edelmetalen laten sinds begin 2021 een verlies zien. Opmerkelijk is dat goud een min van 3,7% laat zien. We zitten in een tijd waarin van alles aan de hand is in de wereld. Het aftreden van Trump, de val van het kabinet in Nederland en een kabinetscrisis in Italië. Normaal zou dit alles een positief effect moeten hebben op de goudprijs. Ik kan hierna helaas geen grafiek van goud afdrukken. U kunt zelf even kijken op een site.  

Olieprijzen
De Brent stijgt naar $54,99 (+6,3%)dit jaar, terwijl de WTI volgt met een stijging naar $52,13 (+7,66%).
Dit is de reden waarom de Russische RTS – index zoals hiervoor genoemd stijgt met 6,26%

Agroproducten en tropische producten
Bij de agroproducten zien we over de eerste helft van januari 2021 zelfs een stijging van 5,14% tot 9,26%. Dat is uitzonderlijk veel bij deze goederen. Bij de tropische producten ziet het beeld er genuanceerder uit. Suiker staat op een winst van 7,55% terwijl sinaasappelsap en cacao een negatief resultaat laten zien.

Metalen
Bij de metalen lopen aluminium, koper en nikkel verder uit. Alleen zink staat licht in de min.

De grote winnaars zijn de crypto currency
Zoals u ziet in de trends heeft de Bitcoin de trend omhoog te pakken met een winst dit jaar van ruim 25%. De Ethereum doet het nog beter met een winst van bijna 33%. Beleggers dienen er echter rekening mee te houden dat beide crypto’s aan een hoge volatiliteit onderhevig zijn de laatste weken.
Ik heb eens even de volatiliteit van de Bitcoin berekend over de periode vanaf 1 januari 2021 tot en met gisteren, ofwel gedurende 15 dagen en kwam uit op 35,2 en dat is hoog. Dat komt door de beweeglijkheid van de Bitcoin de laatste weken. Op dit moment is er sprake van een daling, maar dat kan volgende week weer keren. De “munt” heeft immers boven de $ 40.000 genoteerd. Voor beleggers dus zaak om dit goed in de gaten te houden en niet zomaar in te stappen. Er komt altijd wel een moment dat er een (flinke) daling plaatsvindt. Ik heb hiervoor een afgeleid product van VanEck Vectors Bitcoin ETN voor Euro 16,56 laten zien.

Reddit volgen of toch maar niet
Reddit is een Amerikaanse sociale nieuwswebsite. Leden delen informatie maar ze begeven zich inmiddels ook op de beleggersmarkt. Ze proberen massaal short-sellers de pas af te snijden. Hoe ze dat doen? Door leden op te jagen zoveel mogelijk aandelen te kopen van bijvoorbeeld op dit moment het bekende GameStop Corp -A- , genoteerd aan de NYSE onder het symbool GME. Dat betekent dat de koers omhoog schiet. Niet alleen de vele Reddit-kopers jagen de koers op, maar hierdoor komen veel grote instituten welke “short” zitten, in de problemen met hun geleende aandelen. Ze gaan of moeten hun posities sluiten door de aandelen veel duurder terug te kopen. Daardoor versterken zij de koersstijging. Men noemt dat short squeeze, het terugkopen van de geleende aandelen. Dat leidt dus tot een verdere koersstijging. Hoe lang kan dit goed gaan. Op een gegeven moment zal de bom barsten wanneer de Redditers besluiten de markt te verlaten en het kaartenspel  in elkaar stort. Geen wonder dat de koers van het aandeel erg volatiel is op dit moment. Dit heeft niets meer met beleggen te maken maar meer met gokken, zoals in een casino.

U bent als belegger dus gewaarschuwd, tenzij u van een gokje houdt. Toezichthouders kondigden aan een onderzoek te willen instellen. Zelfs de nieuwe regering onder US-president Biden wil er zich mee gaan bemoeien.

Ik wens alle beleggers veel succes de komende maand.

Theo Bussink
januari 2021