Februari 2021

Beurs- en economisch nieuws februari 2021

Reddit volgen of toch maar niet
Reddit is een Amerikaanse sociale nieuwwebsite. Leden delen informatie en ze begeven zich inmiddels ook op de beleggersmarkt. Ze proberen massaal short-sellers de pas af te snijden. Hoe ze dat doen? Door leden op te jagen zoveel mogelijk aandelen te kopen van bijvoorbeeld, op dit moment van schrijven, het bekende GameStop Corp -A- wat is genoteerd aan de NYSE onder het symbool GME.
Dat betekent dat de koers omhoog schiet. Niet alleen de vele Reddit-kopers jagen de koers op, maar hierdoor komen veel grote instituten welke short zitten, in de problemen met hun geleende aandelen. Ze gaan of moeten hun posities sluiten door de aandelen veel duurder terug te kopen. Daardoor versterken zij de koersstijging. Men noemt dat short squeeze, het terugkopen van de geleende aandelen. Dat leidt dus tot een verdere koersstijging. Hoe lang kan dit goed gaan. Op een gegeven moment zal de bom barsten wanneer de Redditers besluiten de markt te verlaten en het kaartenspel  in elkaar stort. Geen wonder dat de koers van het aandeel het aandeel erg volatiel is op dit moment. Dit heeft niets meer met beleggen te maken maar meer met gokken, zoals in een casino.

U bent als belegger dus gewaarschuwd, tenzij u van een gokje houdt. Toezichthouders kondigden aan een onderzoek te willen instellen. Zelfs de nieuwe US-regering onder president Biden wil er zich mee gaan bemoeien. Op onderstaande grafiek ziet u dat de koers de laatste weken al flink is ingestort.


Vervolg Wirecard
Felix Hufeld, leider van de Duitse financiële toezichthouder Bafin, vertrekt vanwege zijn rol in de Wirecard-affaire. Het betreft het grootste boekhoudschandaal sinds jaren, zie mijn laatste bericht in de nieuwsbrief van december 2020. Eerder deze week deed Bafin aangifte tegen een eigen medewerker wegens vermoedelijke handel met voorkennis in aandelen Wirecard. Het hele verhaal gaat zo langzamerhand op een soap lijken.


Wat is een SPAC?
SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company.  SPAC’s zijn bedrijven die een beursnotering gebruiken om kapitaal op te halen om met het geld bestaande ondernemingen over te nemen of te fuseren. Bij een beursgang of IPO weet je als belegger niet in welke onderneming zij uiteindelijk gaan deelnemen. Het kan een poos duren voordat er een overname plaats vindt. Is binnen een vooraf afgesproken periode geen overname gedaan, dan wordt het geld aan de aandeelhouders teruggegeven.
Het hele verhaal lijkt een beetje op speculeren, omdat je bij aanvang niet weet in welke ondernemingen wordt belegd. Ik zou als belegger niet op zo’n IPO gaan inschrijven, maar u weet nu wel wat een SPAC is.


Het Chinese aandeel Baidu gaat als een speer omhoog
Vrijdag 19 februari schoot de koers van het aandeel, dat ook op de Amerikaanse beurs wordt verhandeld, ineens met 14% omhoog naar een slot van $340,10. Dat is niet voor niets. Baidu is de Chinese tegenhanger van het Amerikaanse Google. Alleen telt China 1,4 miljard inwoners en de VS 333 miljoen. China is dus vier maal zo groot. Daar komt nog bij dat de Chinese middenklasse flink groeit en steeds meer te besteden heeft. Het is dus een land waar beleggers zich steeds meer op moeten richten.


Bitcoin en Ethereum weten wat de koers betreft van geen ophouden
Elon Musk van Tesla is er mee begonnen door zich voor 1,5 miljard dollar in het Bitcoin-rumoer te begeven. Daarna spoot de koers verder omhoog. Tijdens dit schrijven is de koers al weer gestegen naar $ 56.750,00, het hoogste punt aller tijden. Maar of hij nog verder stijgt? Niemand die het kan voorspellen. Zeker is dat de volatiliteit hoog is.
Ook de Ethereum doet een flinke duit in het zakje. U weet dat er afgeleide producten bestaan in Euro’s op de beurs in Stockholm. U kunt het beste kiezen voor de Ethereum. Deze staat genoteerd onder;  Ether Tracker (EUR),  ISIN: SE0010296582.


Op de kapitaalmarkt stijgt 10-jaars rente wereldwijd
Zowel in Nederland, Europa, de USA en andere landen zijn de laatste week de rentes aan het stijgen. Dat is natuurlijk slecht voor zowel obligaties als aandelen en op de obligatiemarkt zien we de koersen dalen. Als de rente stijgt, daalt de koers.
Voor aandelenkoersen zou dit ook slecht moeten zijn. Zowel in Europa als in de VS stabiliseren de koersen of dalen ze. De komende week komen er nog cijfers van ondernemingen uit. Daarna zitten we in maart en kunnen de analisten zich weer gaan buigen over de cijfers over het 1e kwartaal 2021. Alles zal ervan van afhangen of we het coronavirus onder controle krijgen en bedrijven weer aan het werk kunnen. Over het algemeen is men positief gestemd, maar zeker weet je het nooit.


Oliemarkt schommelt wat op en neer vanaf het hoogste punt
Kou in de VS en hogere temperaturen in Europa concurreren op de oliemarkt.
De OPEC+  landen zijn het ook niet eens of ze meer of minder zullen gaan oppompen. Reden dat de prijs in een tweestrijd is beland. Op onderstaande grafiek kunt u zelf zien hoe de olieprijs zich dit jaar heeft ontwikkeld.


Grondstoffen

Edelmetalen
Vorige maand waren alle vier de edelmetalen zoals genoemd in de Trends 2021 van BZN nog negatief. Koploper in deze maand is zeker Platina op een koers van $1274,65 en een winst van ruim 18% sinds 1 januari. Hierna ziet u de grafiek.

Agro- en tropische producten
Bij de agroproducten is mais de winnaar met een stijging van 12% dit jaar. Sojabonen, tarwe en rijst leverden in. Bij de tropische producten leverden cacao en sinaasappelsap in. Vooral het laatste zag de prijs met 10% dalen. Winnaar was de afgelopen maand katoen dat 10% in prijs toenam.

Metalen
Bij de metalen gingen de koersen flink vooruit de laatste maand. Er waren twee koplopers. Zowel koper als nikkel stegen sinds begin dit jaar met 14% en 18%.
Ook aluminium en zink deden het goed, maar minder dan koper en nikkel. Zie voor het complete overzicht de Trends 2021.

Zoals gemeld komen er de komende week nog wat cijfers uit over het jaar 2020. Daarna gaat iedereen zich langzaam bezighouden met de ontwikkeling over het
1e kwartaal 2021 en de verwachtingen voor het gehele jaar. Dat laatste zal niet makkelijk worden in coronatijd.

In ieder geval wens ik u allen veel succes met de beleggingen de komende maand.

Theo Bussink
februari 2021