Maart 2021

Beurs- en economisch nieuws maart 2021

Herziening AEX en MidKap indexen
ABN-Amro en Galapagos degraderen op maandag 22 maart van de AEX naar de MidKap. Daarvoor in de plaats komen Besi en Signify vanuit de MidKap naar de AEX.

13 maart zomertijd in de VS
In de nacht van zaterdag 13 maart op zondag 14 maart 2021 is de klok een uur vooruit gegaan in de Verenigde Staten. In Nederland vindt dit plaats in het weekend van 27
en 28 maart. De beurzen in de VS beginnen om 14:30 uur en sluiten om 21:00 uur Nederlandse tijd. Beleggers moeten daar dus rekening mee houden tot en met vrijdag 26 maart. Daarna heeft ook Nederland de zomertijd en is alles weer normaal.

Rente en US-Dollar in de lift
Het zal u niet zijn ontgaan dat de rente zowel in Nederland als in de VS sterk is gestegen. In Nederland is de rente nog negatief, maar het is niet veel meer. In de VS is de rente de laatste maand van 1,2910% gestegen naar 1,74%. Geen wonder dat de Euro/USD in de lift zit. Een stijgende rente  gaat vaak gepaard met een dalende aandelenbeurs. Dat is met name in de VS nu het geval. Vooral de zogenaamde techfondsen krijgen ervan langs sinds een week.
Men noemt het ook wel een sectorrotatie. Het geld moet immers naar de beurs om nog enig rendement te maken in Europa en elders in de wereld.

Bitcoin staat steeds hoger op de ladder
De Bitcoin heeft even boven de $ 60.000 gestaan. Op dit moment doet de cryptovaluta  $ 58.612.
De tweede valuta, Ethereum  neemt gas terug ten opzichte van de Bitcoin. Steeg de Bitcoin sinds vorige maand ten opzichte van 1 januari 2021 met 91,70% en de Ethereum met maar liefst 171,32%. Nu zijn de stijgingen van de Bitcoin 102% en Ethereum 145%.

Aandelenbeurzen denderen maar door
Het kan niet op voor de beleggers. Er wordt steeds meer geld in de economie gepompt. Veel geld verdwijnt naar de beurs in plaats van dat er investeringen mee worden gedaan. Dat vindt al langer plaats in het corona-tijdperk. Maar een keer zal de economie toch weer naar normaal gaan als iedereen is ingeënt tegen het virus. Ooit komt het moment dat beleggers de winsten gaan nemen op hun aandelen en dan kan het hard naar beneden gaan. We zien het nu al bij de technologiefondsen in de Nasdaq-100.

Is het nog verstandig in de olie te investeren?
De prijs van de Brent en WTI-olie vliegt op en neer. Vandaag gaan de olielanden de productie vertragen en morgen denkt  “men” dat de kraan weer open moet. De olieboeren moeten ook leven en een bron stilleggen gaat nog wel, maar weer opstarten duurt langer. Beleggers zien het aan de prijzen, zowel bij de ruwe olie zelf als aan de benzinepompen. Wil je hier nog wat verdienen dan zal je korte ritjes moeten maken door middel van turbo’s long of short.

Ook goud en zilver lijken uit beeld bij beleggers
Zowel goud als zilver staan dit jaar in de min, zie de trends 2021. Je zou zeggen dat in tijden van onrust deze twee edelmetalen gaan stijgen. Maar blijkbaar nu even niet.
Er is toch best veel aan de hand in de wereld. Denk alleen maar eens aan de VS die ook onder Biden nog steeds strijd voert tegen China. Hierna ziet u een grafiek en de bewegingen van goud gedurende 10 jaar.

Grondstoffen

Agroproducten laten een gemengd beeld zien
Mais is dit jaar met 21,51% is gestegen naar 546,50 $cts/lb. Sojabonen en rijst staan ruim 6% in de plus, terwijl tarwe 1,75% in de min staat.

Tropische producten zijn bij ons allen bekend
Bij tropische producten denken we aan cacaobonen, koffie, sinaasappelsap, suiker en katoen. Niet alleen beleggers komen op deze markt. Iedereen drink dagelijks wel koffie of draagt een kledingstuk gemaakt van katoen. Al deze producten zijn verhandelbaar op de zogenaamde future-markt, voor de kleine belegger echter niet geschikt. Alle hiervoor genoemde producten zijn in de vorm van turbo’s long en short op future-contracten verkrijgbaar bij uitgever Societe Generale (SOG).
Deze worden ondersteunt door Binckbank. Zit u bij een andere broker, kijk dan eerst of zij ook turbo’s op bovenstaande producten aanbieden.

De prijsontwikkeling van de metalen geven de stand van de economie weer
Kijken we op dit moment naar de metaalprijzen, dan is er iets vreemds aan de hand.
De nikkelprijs is de laatste maand op een verlies van ruim 3% gekomen, terwijl vorige maand nog een winst van bijna 18% op de borden stond . Dat gerekend naar de stand begin 2021. Wat is er aan de hand?  
Allereerst gaan we kijken naar de toepassingen van nikkel. Het grootste verbruik vindt plaats bij de bewerking van roestvrij staal. Volgens het LME voor 78%.
Verder wordt het gebruikt bij de productie van muntgeld, magneten, oplaadbare batterijen en gitaar snaren. Voor de kenners;  zuiver nikkel heeft in het periodiek systeem het symbool Ni met atoomnummer 28. Het aanzien is zilverkleurig. Kijk wel uit bij het lezen van onderstaande grafiek.

De volgende maand ga ik uitgebreid in op de rente in Europa, Europese landen en landen elders in de wereld. En wat de invloed daarvan is op de indexen, de individuele aandelen en de obligatiemarkt.

Theo Bussink
maart 2021