Beurs- en economisch nieuws april 2021
10-jaars rente en indexen diverse landen
De vorige maand heb ik beloofd uitgebreid in te gaan op de 10-jaars rente in Europese landen en landen elders in de wereld en wat de invloed daarvan is op de indexen, de individuele aandelen en de obligatiemarkt. In kranten en beleggersbladen ziet u dagelijks artikelen die ons berichten dat een wijziging in de lange rente invloed heeft op beleggingen zoals indexen, individuele aandelen en de obligatiemarkt. Bij indexen spreken we over een aantal aandelen die in een index zijn opgenomen.
In onderstaand overzicht heb ik gekozen voor een hoofdindex in Europese landen en enkele andere grote landen in de wereld. Vooral op de individuele aandelen en obligaties heeft een hogere of lagere rente op korte en/of lange termijn invloed op de koersen. Ik ga de situatie vergelijken op 15 april 2021 ten opzichte van 1 januari 2021. Bij de individuele aandelen maakt het nogal wat uit of we over banken spreken, over oliemaatschappijen, transport, informatietechnologie en andere categorieën. U kunt als belegger uw eigen mening toetsen aan mijn meningen. Elke belegger zal echter zijn eigen voorkeur voor een bepaald aandeel hebben. Vaak zal dit een Nederlands, Duits of een Europees land zijn. Daarnaast steken beleggers steeds vaker de grote plas over om in de VS op zoek te gaan naar interessante aandelen. Dat land heeft immers de grootste beurzen in de wereld. Als voorbeeld noem ik de Dow Jones-30, De S&P-500 en de Nasdaq Composite. Maar er zijn nog vele beurzen in de wereld welke echter niet voor alle “kleine” beleggers bereikbaar zijn. Kijk dus op welk platform u de meeste landen kunt bereiken. BZN heeft enkele jaren geleden voor BinckBank gekozen. Dit platform wordt echter binnenkort overgezet naar Saxo Bank die BinckBank vorig jaar al heeft overgenomen. We zullen zien of er dan op meer beurzen gehandeld kan worden.
Dan volgt nu nog de obligatiemarkt
Hierover kunnen we op deze plaats kort zijn. Er zijn vele obligaties uitgegeven door de staat en ondernemingen in diverse landen.
In het algemeen kunnen we zeggen dat de stijging van de rente een koersdaling van de obligatie tot gevolg heeft. Bij een daling van de rente gaat de obligatiekoers stijgen. Dit laatste heeft jaren plaatsgevonden. Maar beleggers zien nu dat de rente gaat stijgen, vooral in de VS.
Als het coronatijdperk voorbij is zullen we zien dat de bedrijvigheid aantrekt en de inflatie toeneemt. Hierbij zal de rente stijgen, met als resultaat dat de obligatiekoers gaat dalen.
Op langere termijn beleggen in obligaties lijkt mij niet verstandig. Vandaar dat de aandelenbeurzen zo in trek zijn op dit moment. Sparen kost immers geld en zeker wanneer de fiscus op de deur klopt. Dat de aandelen op de top staan heeft ook te maken met de miljarden euro’s en dollars die in de economie worden gepompt. Maar pas op; de bomen groeien niet tot in de hemel! Let vooral op de koers/winst verhoudingen.
Tot slot nog enkele andere items die de aandacht verdienen
De Bitcoin en Ethereum (Ether)
De koers van beide “munten” blijven de laatste weken onder hun hoogste koersen van dit jaar. Als belegger in deze categorie is het verstandig eerst een flinke dip af te wachten om dan alsnog in te stappen. Op langere termijn gaat de koers denk ik stijgen. Maar of de Bitcoin dit jaar naar $100.000 stijgt, zoals vele “waarzeggers” verkondigen, lijkt mij niet waarschijnlijk.
Ook bij aandelen worden wel eens dingen beweerd die nooit uitkomen. Er is geen enkele CEO die negatief over zijn onderneming zal spreken.
Beleggers adviseer ik zelf op onderzoek uit te gaan. BZN biedt op de site vele rekenmodellen aan om zelf te ontdekken of een aandeel koopwaardig is of niet. Komt u er alleen niet uit dan kunt u mij altijd een mail sturen. Ook kunt u lid worden van BZN. Wanneer het coronatijdperk voorbij is kunnen we weer op een locatie samenkomen. Tot heden is dat helaas niet mogelijk en zal alles telefonisch of via de mail moeten worden afgehandeld.
Grondstoffen
Op deze markt zien we de laatste maand dat meerdere koersen weer een stijgende trend te zien geven. Er komt meer vraag. Vooral blijkt er veel vraag (of speculatie) te zijn naar mais. Zeker wanneer na coronavaccinatie de bedrijven zoals de horeca, vliegmaatschappijen en anderen weer opengaan, zal ook de vraag naar andere grondstoffen weer toenemen.
Edelmetalen
Goud en zilver gaan ook weer omhoog, al zijn de sprongen niet groot en staan ze sinds begin 2021 nog steeds in de min. Palladium is bij de edelmetalen de grote winnaar van 2021. Dit metaal wordt veel gebruikt in de auto-industrie, in elektronica, sieraden en horloges. Verder zitten beleggers natuurlijk ook in de markt.
Tropische producten
Bij deze producten is ruwe suiker het meest gestegen de laatste maand. Waarschijnlijk ligt dit aan het lage aanbod. Het lijkt mij dat de vraag zou moeten verminderen omdat producenten steeds minder suiker in producten willen gebruiken. Maar suikerriet is een product welke ook in de auto-industrie tot brandstof wordt verwerkt.
Metalen
Alle metalen behalve nikkel, genoemd in de Trends 2021 van BZN, zijn gestegen sinds 1 januari 2021. Vooral koper, dat altijd wordt genoemd als voorloper van de economie, is zelfs bijna 21% gestegen. Aluminium is de tweede in de rij met een winst van 17%.
Deze en volgende maand staan in het teken van de 1e kwartaalcijfers 2021.
Maandag 19 april staan Coca Cola en IBM op de rol. Dinsdag 20 april gaan Arcadis, Cm.Com, Flow Traders, Danone, Johnson & Johnson, Manpower, Procter & Gamble, ASMI en Netflix met de billen bloot.
Voor actieve beleggers genoeg om te volgen.
Ik wens u veel succes en tot de volgende Nieuwsbrief in mei.
Theo Bussink
april 2021