Mei 2021

Beurs- en economisch nieuws mei 2021

Een weetje voor beleggers
Zowel onze AEX maar ook de Amerikaanse S&P-500 kent een marktgewogen index.
In de Dow Jones-30 componenten zitten echter van ieder aandeel slechts één aandeel in deze index. Dat geldt overigens ook voor de Nikkei 225. Dus hoe hoger de koers van een aandeel, hoe hoger het indexgewicht. Free float, marktkapitalisatie en omzet spelen dus geen rol bij de Dow-30 en Nikkei 225.

In mei leggen alle vogels een ei, maar…
Er is een beurswijsheid die zegt:
“sell in may, and go away, but remember to be back in september”.

Zoals u weet volgt bij beleggers dan vaak het woordje “maar”. Omdat we nu in mei zitten kunnen we ons dit afvragen. Wat zeker is dat vele beurzen op topstanden staan. Misschien is het verstandig nu eens wat winst op de portefeuille binnen te halen en daarna wat putopties op een index te nemen. Het blijft geen kermis. We zien nu al wat twijfels als de bedrijfscijfers wat tegenvallen. Aandelen vallen dan zomaar zo’n 10% naar beneden. Zonde, maar dat hoort bij beleggen. Daarom is het soms verstandiger even afscheid te nemen van de beurs en te genieten van de zomer. Een echte vakantierally zit er volgens mij dit jaar niet in. Maar iedereen moet zelf bepalen hoe hij zijn portefeuille inricht en beheert. Hierna volgt een grafiek van de leidende indexen in Nederland.

De Verenigde Staten; het land met de uitersten
Wist u dat vijf grote Amerikaanse bedrijven tekenen voor 25% van de marktwaarde binnen de S&P-500? Het zijn de tech-bedrijven Alphabet, Amazon, Apple, Facebook en Microsoft. Op het moment van schrijven zijn ze samen $8biljoen waard. Maar blijft hun dominantie nog lang(er) bestaan? Er komt steeds meer kritiek op deze grote jongens. Hoe gaan overheden zich in de toekomst gedragen? De marktmacht wordt te groot. Opsplitsen is een mogelijkheid. Maar dat zal de innovatieve kracht van deze ondernemingen zeker aantasten. Overigens staan de koersen van deze vijf begin mei zwaar onder druk. Dat zullen beleggers zeker niet appreciëren.   

Al eens gehoord van Hometown International?
Waarschijnlijk nog nooit. Het FD van zaterdag 8 mei jl. heeft een stuk gepubliceerd over het aandeel. Allereerst staat deze niet genoteerd op de beurs maar moet men een broker of bank bellen omdat de handel in het aandeel direct tussen twee partijen wordt afgesloten. Een zogenaamde Over The Counter (OTC) handel.
Hometown International is ontstaan uit een SPAC of wel een Special Purpose Aquisition Company. Dit is een vennootschap welke slechts via een IPO (Initial Public Offering) kapitaal aantrekt. Later zal een bestaand bedrijf voor het geld worden gezocht om mee te fuseren. Daarvoor hebben ze twee jaar de tijd. Maar u voelt hem al; u weet niet wat wordt gekocht. En let nu op! Het hiervoor genoemde Hometown International bestaat uit slechts uit 1 lunchzaak met een vestiging in het Amerikaanse Paulsboro (New Jersey) in het Oosten van de VS. Het “bedrijf” vertegenwoordigt een waarde van ruim $100 miljoen! Maar beleggers in het aandeel speculeren in feite in een verlieslatende lege huls. Op 21 mei was de gedane koers $ 12,50. Zijn de aandeelhouders de weg kwijt? Onderstaand ziet u de enige delicatessenwinkel “DELI” die staat in Paulsboro (New Jersey).

10-jaars rente Nederland positief
Het is de eerste keer dit jaar en deze maand dat de 10-jaars rente van negatief naar positief 0,0360% is gedraaid. Overigens is dit percentage weer teruggevallen naar 0,0230% op 21 mei. Het laagste percentage van -0,520% werd genoteerd op 4 januari 2021. Op 3 juni 2019 werd de rente voor het eerst negatief. De stijgende rente is goed voor pensioenfondsen en spaarders. De Nederlandse staat en huizenkopers zullen echter niet blij zijn met een stijgende rente.

Bitcoin en Ethereum, de twee grootste cryptovaluta’s, blijven volatiel
Jongeren onder de lezers zal het zeker niet zijn ontgaan. De Bitcoin vliegt op en neer. Maar de Ethereum, ook wel Ether genaamd, gaat helemaal door het lint. Op dit moment staat de koers op 2316,49, ofwel een stijging vanaf 1 januari van 213,71%.
Als u op 1 januari was ingestapt had u dus een vermogen verdiend. Ook het woordje als… komt iedereen bekend voor denk ik. Maar nog steeds lijkt ondanks de volatiliteit het einde nog niet in zicht te zijn. Van de genoemde crypto’s zijn ook afgeleide en goedkopere producten verkrijgbaar. Het is even zoeken maar ze bestaan zeker. Komt u er niet uit, u mag mij altijd een vraag sturen via e-mail.

Nederlandse aandelen binnen de AEX, AMX en AScX weten van geen ophouden
De drie genoemde indexen staan in volgorde met een winst sinds 1 januari van resp. 13,18%, 12,86% en 16,90%. Bij de drie beste aandelen binnen de genoemde indexen heb ik de winsten tot en met 21 mei 2021 even voor u op een rijtje gezet.

De overige fondsen kunt u vinden op IEXone. Aanklikken Aex, Euronext en YTD. Ook voor de AMX en AScX geldt hetzelfde.

In de BRIC-landen zijn alle koersen positief, maar ……
De enige maar is de India Bombay BSE-30 index. Deze staat wel positief op 5,58%, maar wegens de uitbraak van een mutatie op het Corona-virus ligt het land op het moment van schrijven nog niet plat, maar de angst bestaat wel dat dit binnenkort gaat gebeuren.

Grondstoffen

Aan de olieprijzen is de laatste tijd geen touw vast te knopen
Sinds 3 mei gaan de koersen van de WTI op en neer tussen $63,94 en $65,75.
Dat is een vrij smalle range. Bij de Brent is niet veel anders, alleen heeft deze zo’n $3,00 hogere prijs.

Bij de edelmetalen staat het goud nog steeds in de min
Het goud doet het altijd goed wanneer beleggers onzeker zijn over de aandelen-koersen. En onzekerheid is er in de wereld genoeg op dit moment. Maar toch grijpt men nog niet massaal naar het goud. Palladium en platina zijn dit jaar gestegen met respectievelijk 13,01% en 8,47%. Maar hier spelen andere zaken mee welke deels met de economie te maken hebben.

Agroproducten en tropische producten doen het over het algemeen goed dit jaar
Alleen cacao en sinaasappelsap staan in de min. De overige producten staan allemaal ruim in de plus. Vooral de agroproducten doen het goed met mais als koploper + 35% dit jaar. Bij de tropische producten is de koffieboon dit jaar gestegen met bijna 18%. Komt dat omdat de kroegen langzaam weer openen, of ligt het aan het weer of de goedkopere US-dollar?

Metalen lijken niet aan te slepen
Vooral aluminium en koper zijn de koplopers met 21% en 29% stijging sinds begin 2021. Het lijkt erop dat de economie gaat aantrekken omdat meerdere mensen in de ontwikkelde landen corona-vaccinaties hebben gekregen of nog krijgen. Vooral de prijsstijging van koper geeft aan dat de economie weer op gang komt.

 

In het beursnieuws van juni zal ik een overzicht maken van de meest voorkomende afkortingen die van belang zijn voor beleggers.
Nu de meeste cijfers van ondernemingen bekend zijn zal er een rustige periode volgen. Beleggers kijken nu hoe de rente en de economisch cijfers zich de komende maanden gaan ontwikkelen. Ook is het nu de tijd voor dividendjagers.

Theo Bussink
mei  2021