Juni 2021

Beurs- en economisch nieuws juni 2021

Afkortingen en betekenis
Vorige maand heb ik geschreven dat in juni een overzicht zal worden gemaakt van de meest voorkomende afkortingen met hun betekenis die van belang zijn voor beleggers. Hieronder heb ik een aantal belangrijke afkortingen voor u op een rijtje gezet. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.

US$ sterker, rente Nederland weer negatief en in de VS daalt de rente
De US-dollar ten opzichte van de Euro wordt de laatste dagen sterker op 1,1867.

De 10-jaars rente in Nederland is weer onder nul gedoken op -0,0770%. Ook in de VS is de rente de afgelopen periode gedaald van 1,6340% naar 1,5140%.

Bitcoin eind dit jaar op $125.000
Negatieve berichten in de pers deden de koersen van de beide crypto’s duidelijk in de min belanden. De Bitcoin heeft intra-day rond de $30.000 gestaan. De Ethereum daalde vrolijk mee. Nu, zaterdag 19 juni, staan ze weer op resp. $35717,24 en $2246,16.
Het Amerikaanse Fundstrat Global Adviser maakt het helemaal bont; zij verwachten dat de cryptomunt Bitcoin einde dit jaar boven $ 125.000 zal noteren wanneer nu de “munt” weer boven de $ 40.000 komt. Dat laatste is op dit moment nog niet het geval, maar die voorspelling einde dit jaar? Beleggen is moeilijker dan voorspellen. Dat zullen jongere beleggers, en overigens ook de oudere, die inmiddels in de Bitcoin zijn gestapt, hebben gemerkt.

Aandelenbeurzen stijgen nog steeds
Van China tot Brazilië en de VS, maar ook Europese beurzen en specifiek Nederland, ze stijgen allemaal. U ziet dat in onze Trends van juni 2021. Hoelang gaat dit nog door? Vraag het een waarzegster en zij zal het weten! Wanneer de inflatie in de wereld gaat oplopen, en daar lijkt het op dit moment op, dan zal dat vroeg of laat ten koste van de aandelenkoersen gaan. Afgelopen vrijdag, met de afloop van de opties, hebben de beurzen veel ingeleverd. Is dit dan het begin van een mindere periode?

Grondstoffen en goederen

De olieboeren kunnen weer lachen
Zowel de Brent als de WTI zijn deze maand met zo’n 15% gestegen. Stiekem lees ik al dat wanneer de productie na het coronavirus weer op gang gaat komen, de olieprijzen naar $ 100 kunnen stijgen. We zullen het zien in het tweede halfjaar van 2021.

Edelmetalen zijn even uit, nu de US$ klimt
Drie van de vier edelmetalen staan in de min. Alleen Palladium vertoont nog een kleine plus. De dollar heeft op dit moment blijkbaar een grote invloed op de edelmetalen.

Agroproducten
Ook de agroproducten hebben de laatste maand een flinke veer moeten laten. Het weer en de dollar zijn de bepalende factoren op de prijzen. Deze fluctueren tijdens het groeiseizoen vooral mee met de wisselende weersomstandigheden.

Tropische producten
De koffieprijs is deze maand verder gestegen met 2% gestegen naar 19% dit jaar. Cacao en sinaasappelsap staan in de min en suiker staat nog net in de plus.

Metalen
Koper heeft de afgelopen periode 10% moeten inleveren. Ook hier zal de dollar de laatste dagen als schuldige kunnen worden aangewezen. Maar is de economie van grootverbruiker China misschien aan het afvlakken? Aluminium is op dit moment de koploper met plus 20% sinds begin 2021. Zink en nikkel sluiten de rij met een plus van 5%.

Een beetje moe van de bitcoin?
Voor de lezer die een beetje moe is geworden van de het stukje over de Bitcoin hiervoor, heb ik nog een ETF voor u. Het betreft de iShares Core MSCI World ETF.

Symbool: IWDA – ISIN: IE00B4L5Y983 – Euronext A’dam.

Beleggers hebben nog even de tijd om uit te zien naar de 2de kwartaalcijfers. Maar zo lang duurt het niet meer.

U kunt alvast een lijstje maken welke ondernemingen, waar ook ter wereld, interessant zijn om in uw portefeuille op te nemen. Dan bent u op tijd gereed als de cijfers eraan komen. U drukt op de knop “kopen” of “afblijven” en klaar bent u.

In de maand juli beginnen de vakanties. Ik wens iedereen die dit stukje leest een fijne vakantie. Wanneer u het gele paspoort heeft weet u of u naar het buitenland kunt of dat u in Nederland moet blijven. Overigens krijgen we vanaf 26 juni onze vrijheden grotendeels terug, heeft het kabinet inmiddels besloten.


T
heo Bussink
juni  2021