Juli 2021

Beurs- en economisch nieuws juli 2021

Wijziging Vermogensbelasting 2021
Goed nieuws is er voor de kleine beleggers. Het heffingsvrij vermogen stijgt in 2021 van € 30.846 naar € 50.000.
Met een fiscale partner gaat de vrijstelling in 2021 van € 61.692 naar € 100.000.
Boven deze bedragen rekent de belastingdienst een heffing over het fictief rendement. De hoogte hiervan hangt af van de omvang van het vermogen. Het tarief van de vermogensrendementsheffing gaat in 2021 van 30% naar 31%.

Afrika, de toekomst voor beleggers
Beleggers Belangen no.25 van 25 juni 2021 heeft mij de ogen geopend met hun artikel op pagina 12 e.v. Allereerst de grootte van het continent Afrika. Op de kaart van de Grote Bosatlas blijkt Afrika verkleind te zijn weergegeven. Daarom hebben veel mensen, waaronder de schrijver van dit artikel, geen idee van de echte omvang van het land. Bij het grote publiek zijn wel de vele problemen bekend, zoals politiek, maatschappelijk, economisch en medisch, waardoor het continent geteisterd wordt. Maar van de echte grootte van Afrika zijn de meeste mensen niet op de hoogte. Het continent is qua oppervlakte groter dan China, de Verenigde Staten, India en Europa samen. Het continent Afrika kent 54 verschillende landen met vele grondstoffen.
De gemiddelde Afrikaan is 20 jaar oud. De grootste economische activiteit valt daarom nog te verwachten in de toekomst.
Op dit moment is de waardering van de beurs van het land Zuid Afrika goed voor 50%. De overige 50% kan worden toegeschreven aan de rest van Afrika. Ook de koers-winstverhouding van Zuid-Afrika is met 16,8 een stuk hoger dan op de rest van het continent. Om te beginnen geeft BelBel een overzicht van 3 beleggingsproducten.
Op 1 staat het Robeco Afrika fonds-G, ISIN: NL0010510822, op 2 Lyxor Pan Afrika ETF, ISIN: LU1287022708 en op 3 iShares South Afrika ETF, ISIN: IE00B52XQP83. Deze drie zijn te koop bij Binckbank en noteren in euro’s. Wilt u spreiding in uw portefeuille aanbrengen dan is dit misschien iets voor u om over na te denken.

Palmolive zeep van Colgate
Colgate-Palmolive Co is een beursgenoteerd bedrijf dat vele persoonlijke artikelen, zoals Palmolive zeep, verkoopt. De aandelen worden aan de beurs in de VS genoteerd onder ISIN-code US1941621039. Palmolive zeep van Colgate bevat de kleine lettertjes Sodium Palmate. Dit natriumpalmate is een zeep, een was-actieve stof, die wordt gewonnen door verzeping van palmolie. Het betreft een natuurzout van vetzuren.

Palmolie is een plantaardige olie die hoofdzakelijk wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm. Palmolie wordt gebruikt voor onder andere frituurolie en verwerkt in koekjes, chips, kruidenmengsels, sauzen en margarine. Verder wordt het verwerkt in cosmetica en schoonmaakmiddelen. Palmolie bestaat voor 40% uit verzadigde vetzuren. Voor de menselijke consumptie geldt; overdaad van de olie schaadt! Maar dat geldt voor meer voedingsmiddelen.

Indonesië en Maleisië leveren samen circa 85% van de wereldproductie. Naast het overzicht van de topproducenten is dat goed te zien op de kaart hierna “Palmolie rond de Evenaar”.

Rente daalt en US$ stijgt ten opzichte van de Euro
Ten opzichte van het vorige beursnieuws is zowel in de US als in Nederland de rente gedaald. Goed nieuws voor de beurskoersen maar niet voor de US$. Toch staat de EUR/USD lager op 1,1806, dat wil zeggen dat de dollar is gestegen.

Crypto’s even in rustig vaarwater
Zowel de Bitcoin als de Ether nemen de laatste tijd ruim gas terug. Is dit het einde van de crypto’s? Beleggers zijn voorzichtiger geworden. Er komen steeds meer waarschuwingen. Zowel vanuit de EU, de US en zelfs uit China komen er meer berichten dat deze zogenaamde munten op meer toezicht van de overheden kunnen rekenen. Of het allemaal zo’n vaart loopt, daarover kunnen we later oordelen.  

Beleggen in de Wereldindex interessant?
Uit het oogpunt van spreiding is het interessant voor beleggers in de MSCI World index te beleggen.
Dit kan met: Xtrackers MSCI World UCITS ETF, ISIN: IE00BJ0KDQ92. Deze tracker is bij Binck te koop. Hiermede brengt u de nodige spreiding aan in uw portefeuille.

Aandelenkoersen stijgen gemiddeld steeds verder
Waar haal ik deze wijsheid vandaan? Simpel door naar de verschillende landen-indexen te kijken. De beste indexen zijn op dit moment de AEX +17,92%, Frankrijk (CAC40) +16,37%, Rusland (RTS-index) + 15,55%

Voor de overige koersen en resultaten zie de Trends 2021 op de site van BZN.

GOEDEREN

Olieprijzen
U zult het wel gemerkt hebben aan de benzinepomp. De teller van het af te rekenen bedrag loopt bijna twee keer zo snel als het aantal liters. Wat de olieprijzen betreft staan deze op het hoogtepunt sinds begin 2021. Maar op dit moment is het een op en af van de prijzen voor de Brent en WTI. De olieproducenten binnen de OPEC+ kunnen niet tot een eensluidende beslissing komen of ze de kraan verder moeten openzetten of niet. Daarom is het op de markten momenteel moeilijk om posities in te nemen. De ene dag gaan de koersen omhoog om de volgende dag weer te dalen. Al is het alleen maar omdat er op geruchten wordt gehandeld.

Hierna ziet u een jaargrafiek van de WTI-ruwe olie.

Edelmetalen
Na de dipjes van de vorige maand lijken de markten weer wat aan te trekken. De sterkste stijging zien we bij Palladium met een plus van bijna 7% sinds 1 januari. Ook de andere edelmetalen, behalve zilver, hebben het de laatste maand beter gedaan.

Agroproducten
Sojabonen en rijst zijn sinds de vorige maand gestegen, want een flink deel van de oogst van de sojabonen in China is mislukt door de zware regenval. Mais heeft een flinke veer moeten laten.

Tropische producten
Koffie is duidelijk de koploper met een plus van 26,67% YTD. Geen wonder nu de horeca weer open is en de vraag zal stijgen. Cacao is de grote verliezer dit jaar.

Metalen
Nadat de prijzen van de vier genoemde metalen in onze Trends 2021 even terugvielen, zijn deze de laatste maand toch weer gestegen. Als duidelijke koploper sinds begin 2021 zien we aluminium met een stijging van 26%. Op de tweede plaats zien we koper met een stijging van 21%. Het Zwitserse UBS verwacht een sterke stijging van de koperprijs in het 3e en 4e kwartaal 2021. Voor beleggers die hierop willen anticiperen zijn er de volgende mogelijkheden.
1. ETFS EUR Daily Hedged Copper ETC. ISIN: DE000A1NZLL0
2. Wisdom Tree Copper 2 x Daily leveraged, verhandeld aan de beurs in Frankfurt, ISIN: DE000A0V9YU8

Beleggers zullen de komende weken de 2e kwartaalcijfers 2021 met belangstelling volgen. Hebben de ondernemingen voldaan aan wat analisten hebben voorspeld. Zo niet dan kan een aandeel soms flink dalen. Zijn de cijfers beter dan roepen we met zijn allen dat het aandeel moet worden gekocht, mits voor het tweede halfjaar een gunstig vervolg wordt voorspeld door de CEO. Maar zoals gewoonlijk zal hij / zij altijd een positieve ondertoon laten horen. Wees dus op uw hoede!

De vakanties zijn begonnen. Ik wens iedereen mooi weer en een goede reis. Kom gezond thuis en bekijk onderweg op vakantie als u kunt even de koersontwikkeling van uw aandelen. Het is tegenwoordig makkelijk om dit met uw mobiel doen.

Theo Bussink
juli  2021