Augustus 2021

Beurs- en economisch nieuws augustus 2021

Wat is een meme-aandeel
Deze term hoor je de laatste tijd veel vaker op sites of in de financiële pers. Maar wat wordt hiermee bedoeld? Meme-aandelen zijn aandelen die in koers stijgen, maar niet omdat de prestaties van een onderneming zo geweldig zijn. Op sociale media of op online platforms wordt een hype gecreëerd door een te hoog gewaardeerd aandeel in korte tijd tot nog grotere hoogte te brengen. Noem het de angst om de boot te missen. Bij de minste tegenwind zoeken beleggers echter zo snel mogelijk de uitgang en verkopen het aandeel. Men kan dit zien aan de stijging van de volatiliteit. Het zijn vaak de jongere beleggers die ook actief zijn op internet en sociale media. We noemen dat meer gokken als beleggen. Als voorbeeld noem ik GameStop en AMC Entertainment Holdings in de US. Kortgeleden werd ook de beursgang van de beleggerssite Robinhood als meme-aandeel aangemerkt. Dit platform is niet onomstreden. Diverse storingen bij drukte (volatiliteit) op de beurzen werd Robinhood niet in dank afgenomen. Verder gaat het platform er prat op dat ze geen aan- en verkoopkosten rekenen. Maar ergens moet toch de winst vandaan komen. Dat gebeurt dan vaak via het zogeheten “pfof model”, payment for order flow. Overigens is dit in Nederland verboden.

Op de aandelenbeurzen in de US en Europa heerst vakantiestemming
Augustus is de maand van de vakanties. Beleggers zoeken de zon op, kijken zo nu en dan op hun mobieltje wat de koersen doen, maar echt handelen doen ze niet vaak. Vandaar dat de koersen wat op en neer hobbelen en de omzetten laag zijn. Maar de indexen in Nederland, Europa en de VS gaan nog steeds langzaam omhoog.
Het is te zien aan de koersuitslagen van de indexen in de Trends 2021 van BZN. De afwijkingen ten opzichte van juli zijn behoorlijk, maar de omzetten en volatiliteit zijn echter laag. Maar wat gaan de beurzen doen wanneer de vakantiegangers weer thuis zijn? Gaan ze hun winsten verzilveren welke ze dit jaar hebben opgebouwd of blijven ze rustig afwachten. Ik denk dat we op korte termijn wel een dip zullen zien van zo’n
5-10% wanneer we naar de indexen kijken. U weet het; van winstnemingen is nog nooit iemand armer geworden. En u kunt immers altijd uw favoriete aandelen weer terugkopen op een lagere koers.

De AEX is koploper bij de aandelen- indexen
De AEX is de grootste stijger sinds 1 januari van dit jaar. In de Trends 2021 worden
18 indexen genoemd. De grootste stijging mag wel eens vermeld worden over de Nederlandse index. Vaak zie je in krantenartikelen en vakbladen dat de indexen Mickey Mouse – indexen worden genoemd. Dat is natuurlijk ook zo. Het aantal Nederlandse fondsen is beperkt. Op enkel grote internationale ondernemingen na stelt de Nederlandse beurs natuurlijk niet veel voor. Dat de AEX-index het meeste is gestegen van alle in onze Trends 2021 genoemde indexen is dan toch wel het vermelden waard. Overigens is de AEX-index opgericht op 4 maart 1983 onder de naam EOE-index. In de onderstaande halfjaar grafiek van de AEX ziet u dat er de laatste dagen haperingen plaatsvinden. Een teken dat beleggers een afwachtende houding aannemen.

Na bovenstaande grafiek volgt nog een overzicht van de koersontwikkeling sinds de oprichting van de AEX in 1983 tot en met 31 december 2020. De cijfers van het jaarrendement zijn duidelijk. Deze geven steeds het rendement over een jaar weer. Voorbeeld: tussen 31-12-1992 en 31-12-1993 is het jaarrendement 45%. De berekening luidt: 187,99 – 129,71 = 58,08 ; (58,08 / 129,71) * 100% = afgerond 45%.

Bij de berekening van het cumulatief rendement worden niet de jaarrendementen bij elkaar geteld over een bepaalde periode maar is een aparte formule van toepassing. Stel u wilt het cumulatieve rendement tot en met 31 december 2005 berekenen. De berekening luidt dan: (koers 31-12-2005 min koers 03-01-1983) gedeeld door de koers per 03-01-1983 * 100%. 
Formule: (436,78 – 45,38) / 45,38 *100% = afgerond 862%.

Koersontwikkeling per jaar (exclusief dividend), jaarrendement en cumulatief rendement.

Hel en verdoemenis werden gepredikt door “kenners” over de Bitcoin
De Bitcoin mocht niet onder de $ 30.000 komen want dan zou technisch gezien een verdere afdaling volgen. Even kwam de koers hier beneden, maar toen kwamen onmiddellijk de kopers weer in de markt. De koers staat op dit moment op $ 48.725,98. Ook de tweede munt Ethereum heeft een flinke sprong gemaakt.
Zie de Trends 2021 van 20 augustus 2021.

Grondstoffen

Edelmetalen doen het slecht sinds begin 2021
Als er veel onrust is in de wereld, denk aan China op dit moment, dan doen edelmetalen het vaak beter. Maar alles is tegenwoordig blijkbaar anders. Goud, zilver, platina en palladium staan YTD ruim in de min.

Agroproducten hebben een rustpauze ingelast
Grote uitslagen in de koersen zien we bij de agroproducten de afgelopen maand niet. Een uitzondering hierop is tarwe dat de laatste maand met ruim 5% is gestegen. Slechte weersomstandigheden waren de oorzaak. Dit soort zaken spelen bij landbouwproducten.

Anders is het bij de tropische producten
Alle producten zijn sinds het vorige overzicht behoorlijk gestegen. Koplopers zijn cacao, koffie en suiker. Het weer, maar ook de horeca die weer open mag na de corona-pandemie, drijven de prijs flink op.

Metalen zijn niet aan te slepen
Volgens onze Trends 2021 staan alle vier genoemde metaalsoorten ruim in de plus sinds 1 januari.
Koploper is aluminium met een stijging van 29%, daarna volgt koper met 13%.
Hierna ziet u de grafiek van de aluminiumprijs in euro’s per kg. Uitgerekend in USD per ton is dat: 1.000 * 1,1703 * 2,19 =  afgerond $ 2.544,00.

China is de grootste producent van staal, ruim 50% van het wereldverbruik van staal wordt in China geproduceerd. Dat land kan met exporttarieven andere landen dwars zitten met de staalprijzen. Maar het immense land, met meer dan 1,4 miljard inwoners, gebruikt zelf veel staal voor de uitbreiding van de infrastructuur. Daarnaast gebruikt China ook verschillende andere metalen o.a. koper in thermische en elektrische geleiders. Het metaal roest niet en wordt onder andere gebruikt voor waterleidingen.

De vakanties lopen langzaam naar het einde. Zoals u ziet hebben de beurzen het goed gedaan in de tijd dat u in de zon lag. Bij aankomst in Nederland zult u aan de benzinepomp hebben gemerkt dat de benzineprijzen flink zijn gestegen. Ook de aandelen staan op hun hoogste koersen. Of dit zo doorgaat staat in de sterren geschreven. Kijk nog eens terug naar de nieuwsbrief van juli. De meeste 2e kwartaal- en halfjaarcijfers zijn inmiddels bekend.  

Theo Bussink
augustus  2021