September 2021

Beurs- en economisch nieuws september 2021

BZN steekt zich in een nieuw jasje
Omdat de regelgeving en kosten van het beleggen binnen BZN steeds verder worden uitgebreid heeft de club unaniem besloten om niet meer in clubverband te gaan beleggen. Een en ander op advies van de VEB (Vereniging van Effecten Bezitters) waar BZN bij is aangesloten. Aan alle leden is het eindsaldo van de beleggingen inmiddels uitgekeerd en zal de beleggingsrekening bij Binck worden opgeheven.
Hoe gaat de vereniging nu verder? BZN wordt omgebouwd tot een soort adviesorgaan dat oudere en jongere nieuwe leden vanaf 16 jaar de beurskneepjes bij kan brengen. De club heeft inmiddels meer dan dertig jaar ervaring, die kennis kan in de toekomst goed worden gebruikt. De nieuwsbrief en de TRENDS blijven bestaan. Iedereen kan in privé blijven beleggen bij zijn eigen bank of broker. Wij kunnen u daarbij van dienst zijn als dat nodig is, maar uiteindelijk bent u zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die u neemt.

Er zal binnenkort een vergadering worden belegd voor de bestaande leden.
Nieuwe leden kunnen zich vanaf nu telefonisch aanmelden of nog liever per e-mail met naam, adres, plaats, geboortedatum, telefoon en/of e-mailadres vermelden s.v.p. Dit laatste om vergissingen te voorkomen. Ook zij krijgen een uitnodiging op de eerste bijeenkomst om hun wensen kenbaar te maken. De eerste bijeenkomst is waarschijnlijk op maandag 4 oktober a.s. in de vergaderzaal van TTV Odion in Gaanderen. Voor de definitieve datum en locatie krijgen bestaande en nieuw aangemelde leden nog een uitnodiging.

Deutsche Bӧrse gaat de DAX uitbreiden
De DAX-30 wordt met ingang van maandag 20 september 2021 uitgebreid van 30 naar 40 aandelen. Dit vindt deels plaats om af te rekenen met de geschiedenis van het inmiddels failliet verklaarde Wirecard. Dit alles gaat gepaard met nieuwe beursregels. Daaronder wordt onder andere verstaan dat de bedrijven tijdig de kwartaal- en jaarcijfers moeten publiceren. Tevens is een vereiste dat ze minstens twee jaar op rij een positief brutobedrijfsresultaat (EBITDA) moeten kunnen presenteren. De MDAX gaat met ingang van dezelfde datum terug van 60 naar 50 aandelen.

Nederlandse bedrijven halen steeds meer productie terug uit Azië
Dit heeft vooral te maken met de hoge transportkosten en duurdere grondstoffen. Intratuin haalt de kerstballenproductie weg uit China en Accell wil zijn fietsonderdelen dichter bij huis laten maken. Ook laten meerdere bedrijven hun goedkopere spullen in Turkije maken. Dit alles heeft te maken met de kortere levertijden en klimaatoverwegingen, hoewel dat laatste wel met de nodige scepsis moet worden bekeken.

Rentes stijgen in Europa en de VS
Hoewel de Centrale banken beweren dat de 10-jaars rente zal gaan stijgen zeggen ze tevens dat het tijdelijk zal zijn. Dit komt natuurlijk omdat het bedrijfsleven weer op volle toeren draait, maar het risico altijd aanwezig is dat er een terugval komt. Zeker omdat we de winter ingaan en het griepseizoen nadert. Ook van het coronavirus zijn we nog lang niet verlost, hoewel zo’n 85% is ingeënt. Mutaties van het virus kunnen roet in het eten gooien.

De cryptomunten zijn weer flink gedaald
De grootste crypto’s Bitcoin en Ethereum zijn flink gedaald. De Bitcoin heeft even op de $52100 gestaan en Ethereum op $3950. Nu staan ze op respectievelijk $48637 en $3498. Misschien nu de tijd om in te stappen? Ze zijn beiden erg volatiel. Het is maar dat u het weet.

Aandelenbeurzen gaan rustig verder omhoog
Onze AEX staat dit jaar als hoogste genoteerd met een plus van 26,40%, maar de beurzen in Europa zakken iets weg. De VS is wat voorzichtiger aan het worden. Azië en de BRIC-landen stijgen maar door. Vooral Japan is de laatste tijd een grote stijger.  Bij de BRIC-landen staat alleen Brazilië sinds begin 2021 in de min. Zie voor alle index-koersen ons overzicht van de TRENDS 2021. Onderstaand ziet u de grafiek van de AEX over het laatste halfjaar.

Wat is er met ASML aan de hand?
Als we naar onderstaande grafiek kijken dan is ASML de laatste vier dagen erg volatiel. Ik heb van dit fonds even een overzicht gemaakt van de laatste week. Gemiddeld verschil hoog-laag in het overzicht is € 18,78. Kijken we over de dag dieper in de koersen dan zien we rond 11:00 uur meestal de toppen waarna de koers langzaam zuidwaarts gaat, behalve op 14 september. Daar is de hoogste koers tevens de slotkoers. Weet iemand van u of dit te maken heeft met de optie expiratie op 17 september? Als dit zo is dan zal ASML de komende week weer normale koersenbewegingen moeten vertonen. We wachten maar af. U ziet het overzicht hierna met tevens de grafiek van het laatste halfjaar.

Olieprijzen gaan op en neer maar hebben een goed jaar
De laatste maand schommelt de Brent tussen $65,00 en $75,70, terwijl de WTI noteert tussen de $61,90 en $72,40 per barrel. Door middel van turbo’s short en afwisselend long kunt u op de olie inspelen. U moet vooral iedere woensdag even opletten of de voorraden stijgen of dalen. Aan de hand daarvan kunt u een positie innemen. En in de beleggerswereld is het zo; wie niet waagt, wie niet wint. Ook geldt nog steeds dat u niet altijd aan de goede kant van de streep kunt zitten!

Edelmetalen hebben een goede maand achter de rug
De vier edelmetalen binnen de TRENDS 2021 laten een sterke stijging zien gedurende afgelopen maand. Zonder in details te treden kunnen we stellen dat zilver, palladium en platina met zo’n 25% zijn gestegen. Goud blijft wat achter met een stijging van 14%. Het heeft natuurlijk allemaal te maken met de aantrekkende economie en niet te vergeten de beleggers die ook een graantje willen meepakken.

Agro- en tropische producten hebben een wisselvallig koersbeeld
Bij BZN weten we inmiddels dat deze producten onder andere afhankelijk zijn van het weer. Dit verschilt nog binnen een regio waar ze worden geteeld. Ook hoeveel er wereldwijd wordt verbouwd en gewasziekten spelen een rol. Maar beleggers hebben ook invloed op de prijzen. Vooral koffie en suiker zijn de grootste stijgers, waarschijnlijk omdat de horeca weer open is.

Tot slot de metalen genoemd in de trends
Ondernemers onder u zullen het merken wanneer u in deze sector werkzaam bent.
De metaalprijzen rijzen de pan uit met dagelijks hogere noteringen op de LME-markt in Londen. Omdat de genoemde ondernemers hiermee te maken hebben zal het verstandig zijn om verkoopcontracten zodanig op te stellen dat u prijsverhogingen kunt doorberekenen. Ook kunt u met uw bank overleggen of u leveringen op de LME kunt afdekken. Speculanten roeren zich natuurlijk ook op deze markt. Deze hogere prijzen hebben alles te maken met een grotere vraag op dit moment. De grondstoffen voor deze metalen moeten gewonnen worden in de mijnen. Bedrijven die zich daarmee bezighouden proberen de productie op te voeren. Zo snel gaat het echter niet om een mijn te ontginnen of op te schalen. Koploper is nu aluminium, het metaal dat dit jaar met ruim 47% is gestegen naar $2915 per ton. Onderstaand treft u de jaargrafiek aan.

Voor beleggers die in willen stappen in aluminium geef ik hierbij een aandeel:
Wisdom Tree Aluminium ISIN code: DE000A0KRJS4
op de Frankfurter Wertpapierbӧrse  (Xetra), te koop via Binck. De slotkoers per 17 september is € 3,4412.

Tot slot vraag ik de bestaande leden om allemaal naar de eerste bijeenkomst in dit jaar te komen (zie hiervoor). Wij kunnen dan, samen met de nieuwe leden gaan bepalen hoe we de zaken gaan aanpakken. Graag voor deze bijeenkomst uw wensen thuis op papier zetten zodat we ‘s avonds snel tot een overzicht kunnen komen om daarna verder te praten wat er leeft onder de leden.

Theo Bussink
September 2021