Oktober 2021

Beurs- en economisch nieuws oktober 2021

Maximale hefboom voor turbo’s per 1 oktober 2021
De AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft per 1 oktober 2021 de regels aangescherpt als het gaat om de maximale hefboom op het moment van aanschaf van turbo’s. Het doel is het beschermen van de particuliere belegger. Er zijn nogal wat voorwaarden. Beleggers in turbo’s kunnen het beste naar de site van AFM gaan.
Daar ziet u het “Besluit beperkingen aan turbo’s” en dan gaat u naar Bijlage I. 
Daar krijgt u een overzicht van de maximale hefboom bij diverse onderliggende waarden. Ook kunt u eens kijken bij het platform dat u als belegger gebruikt voor uw orders. Daar zullen ook voorbeelden staan.

De vorige maand schreef ik een stukje over ASML
Het blijkt dat de koers nog steeds erg volatiel is. Hierna ziet u het vervolg en tevens voor de laatste keer. U ziet dat het verschil hoog-laag groot is. Vooral de laatste 2 weken springen eruit. Uiteraard kunnen beleggers deze koers zelf blijven volgen en misschien in de dag handelen. Er zijn C/P-opties en ook Turbo’s Long/Short op het aandeel, maar let wel op de maximum hefboom van 5. Onderstaande gegevens in het overzicht hebben als bron: Euronext.

Wat betreft de Trends 2021 volg ik de belangrijkste onderdelen

Rente en EUR/USD
De rente in de US is scherp gestegen en staat voor de 10jaars staatsleningen op 1,518%. Geen wonder dat de dollar hoger staat op 1,1606, immers het renteverschil met de Euro is groot.

Crypto’s
Ondanks alle waarschuwingen vanuit China maar ook andere landen dat de “munten” op niets zijn gestoeld, blijven ze in trek. Er zijn analisten die de koers van de Bitcoin op het einde van 2021 op $ 100.000 inschatten. Zij handelen waarschijnlijk voor beleggers in de crypto’s. De Ethereum, de nummer twee, doet het procentueel veel beter dan de Bitcoin. Maar u weet ook dat er duizenden crypto’s in omloop zijn. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin op $ 61.870,15 en Ethereum op $ 3.848,36.

MSCI Wereld-index
Als u een prima spreiding in uw portefeuille wilt aanbrengen, dan is een ETF op de index misschien de moeite van het aanschaffen waard.
iShares heeft ze: iShares MSCI World UCITS ETF.

Aandelen-indexen
Onze” AEX doet het prima volgens de trends 2021. In vergelijking met Europa, de VS, maar ook Azië staat de AEX aan de top met een stijging dit jaar van 28,15%. Bij de BRIC-landen staat de Rusland RTS-index fier aan kop met 36,34%. Dat komt door de hogere gas- en olie-inkomsten van de maatschappijen die in de index zijn opgenomen. Op dit moment bestaat de Russische index voor ca. 50% uit olie- en gas ondernemingen. Hieronder ziet u 6 indexen. Alle zes staan op de korte termijn negatief. De SOX (geheel rechtsonder) is de Philadelphia Semiconductor Index.Olie
De ruwe olie Brent kost op dit moment $ 84,74 per barrel. De wat mindere kwaliteit WTI is zo’n $ 3,00 goedkoper. U merkt het al aan de pomp wanneer u gaat tanken. De E10 staat op dit moment op € 1,883 per liter of tankt u altijd voor €10,00?
Het is dus verstandiger om in de dorpen te tanken of wanneer u dicht aan de grens woont, in Duitsland. Maar wat doet straks onze “nieuwe” regering?
Krijgen we het kwartje van Kok ooit nog terug?

Edelmetalen
In tijden van onrust doen de edelmetalen zoals goud en zilver het beter maar dit jaar is blijkbaar alles anders. Deze twee doen het juist slechter sinds begin 2021.
Maar ook palladium staat 15,43% in de min en platina staat 1,81% lager. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de overgang van diesel- en benzineauto’s naar de e-auto.

Agro- en tropische producten
Tarwe als agro-product is 12,93% duurder geworden dit jaar. De prijs van tarwe wordt weergegeven in $cent per bushel (dat is ongeveer 27 kilo). Tarwe wordt gebruikt als voedsel voor mens en dier. De prijs is afhankelijk van klimaat, vraag en aanbod, voorraad, productie en de ontwikkeling van de wereldbevolking. Daarnaast spelen ook de speculanten in de tarwe nog een rol in het geheel.

Bij de tropische producten doen koffie en suiker het prima dit jaar. Vooral de koffieprijs is met ruim 59% gestegen. Volgens het ICO, de International Coffee Organisation, stijgt de prijs zo omdat weersomstandigheden in Brazilië en mislukte oogsten niet gunstig zijn en Azië kampt met een covid uitbraak. De veruit grootste producent van Arabica, de kwaliteit waarover BZN altijd spreekt, is Brazilië en bedraagt 41.800.000 zakken van 60 kg per jaar.

Metalen
Veruit de grootste stijger dit jaar is aluminium met 59,86%. Waarom is dit metaal zo duur? Door de sterke vraag naar auto’s en overige consumentengoederen stijgt de aluminiumprijs, terwijl ook de transportkosten enorm zijn gestegen. De hoge energieprijzen doen de rest. Daarnaast zal China waarschijnlijk de aluminiumproductie verlagen om zo de uitstoot terug te dringen. Het land is nu de grootste producent van het metaal ter wereld met een aandeel van 58%, een productietotaal van 32 miljoen ton. Andere landen verlagen de productie om reden van stijgende energieprijzen.


Slotbericht
Het 3e kwartaal 2021 is ten einde. De eerste cijfers worden door ondernemingen weer gepresenteerd. Op 3 oktober hebben JP Morgan Chase (US) en Goldman Sachs (US) de boeken geopend. Alcoa (US) kwam 14 oktober met hun cijfers en op dezelfde dag volgde TomTom. De komende weken komen wereldwijd nog veel bedrijven met de cijfers en de verwachtingen voor geheel 2021.

Theo Bussink
Oktober 2021