November 2021

Beurs- en economisch nieuws november 2021

Facebook wordt vanaf nu Meta
Dat heeft Mark Zuckerberg op 28 oktober 2021 bekend gemaakt. De naamswijziging geldt alleen voor het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram. De sociale media houden wel hun eigen naam. Het woord meta komt uit het Griekse woord voor verder. Critici merken op dat er mogelijk ook andere redenen zijn om bij het merk Facebook weg te gaan. De naamsverandering zal  niet bijdragen aan de slechte reputatie van Facebook. Daarnaast wordt door Amerikanen en Britten een wisseling van de top van Facebook voorgesteld. Het lijkt erop dat Mark met zijn naamsverandering beleggers op het verkeerde been wil zetten. U bent dus gewaarschuwd. Ik volg de koers van het aandeel met belangstelling!

Het regent klachten bij de overgang van BinckBank naar Saxo
Dagbladen en zelfs de VEB, waarbij BZN is aangesloten, geeft aan dat beleggers niet naar de overgang van BinckBank naar Saxo hebben gevraagd. Zelf ben ik ook ongevraagd overgestapt en ik ervaar steeds meer problemen. Ik maak het dan kenbaar en krijg als antwoord “Hartelijk dank voor uw medewerking” maar daarna gebeurt er niets. Ik wil leden van BZN waarschuwen niet naar Saxo te gaan. Mochten zij toch als BinckBank-klanten zijn overgezet, dan hoor ik graag de ervaring over Saxo.


Hoe werken opties?
Zoals onze leden zelf hebben ervaren tijdens een lezing over opties, kan ik er het volgende over zeggen. Vooral eerst oefenen met een call en een putoptie. Maak het eenvoudig en werk nog niet met constructies. Lees ook eens de uitleg op de site: www.veb.net/derivaten. Veel lezen en zelf oefenen is een voorwaarde om de opties goed te leren kennen.


Over de Trends 2021 hierna de belangrijkste wijzigingen

Rente en EUR/USD
Volgens kenners zal de rente de komende tijd oplopen, gezien de stijgende prijzen en tekorten aan personeel. Vroeg of laat zal het laatste ertoe leiden dat de lonen stijgen. Deze zullen door de ondernemingen moeten worden doorberekend. Zo ongemerkt komen we in een loon- prijsspiraal. Er zijn ook economen die dit een tijdelijk fenomeen noemen. Helaas denk ik dat we richting de jaren zeventig gaan, toen rentes en lonen naar hoogtepunten gingen. Maar de rente heeft ook invloed op de EUR/USD. De dollar wordt duurder omdat de rente in de VS veel hoger is dan in de EU.

Crypto’s in stijgende lijn ondanks de vele waarschuwingen
Ondanks vele waarschuwingen van Centrale Banken en toezichthouders worden er blijkbaar steeds meer crypto’s gekocht anders zou de koers niet zo stijgen. Dit jaar staat de Bitcoin op een winst van 102% en de Ethereum op zelfs 483%. Beide crypto’s blijven volatiel.

Wereldindex en aandelenindexen
De MSCI World staat op dit moment op een jaarwinst van 20%. De overige indexen in de Trends 2021 kunt u zelf volgen. De hoogste is onze eigen AEX met een winst
van 32%. De laagste is Brazilië met een verlies van 13%. Uiteraard in lokale valuta.

Brent en WTI
De laatste maand zwabbert de koers van beide indexen wat op en neer, tendens licht dalend. Van de WTI ziet u hierna het koersbeeld.

Edelmetalen
Bij de edelmetalen zie we de laatste maand een koersstijging. Dat heeft te maken met de onzekerheid op de Amerikaanse beurzen. Zowel het goud als het zilver stijgen sterk. Palladium en platina stijgen wat minder.

Agro- en tropische producten
Bij de agroproducten stijgt de koers van mais sinds 15 oktober met zo’n 9%, van tarwe zelfs met 17%. Weersomstandigheden en plantenziekte zijn de veroorzakers van de stijgingen. Bij de tropische producten zijn katoen en koffie de grootste stijgers.

Metalen
Aluminium kent de grootste daling sinds half oktober. Vervoer en dure stroom zijn de grootste kostenposten. Ook koper en zink vertonen dezelfde verschijnselen, waarschijnlijk ook door de hogere kosten als hiervoor genoemd. De nikkelprijs is de laatste maand weinig veranderd.  


Langzaam komt het einde van het jaar in zicht. Nog bijna anderhalve maand te gaan en het is zover. U moet er rekening mee houden dat beleggers afscheid nemen van hun stukken en verliezen zullen afkappen om 2022 met een schone lei te beginnen. Wanneer veel grote beleggers afscheid nemen, zullen de koersen zowel in Europa, de VS als in Azië gaan dalen.

Theo Bussink
November 2021