December 2021

Beurs- en economisch nieuws december 2021

Ikea overspoeld met phishingmails
Allereerst maar even: Wat is een phishingmail? 
Dit is een valse e-mail die wordt gestuurd door fraudeurs en oplichters aan mensen en bedrijven met de bedoeling om bepaalde gevoelige gegevens, bijvoorbeeld bankgegevens te krijgen. Ze doen dit door zich voor te doen als bijv. een medewerker van uw bank, dit is dus misleiding. Ga hier nooit op in, want banken geven inloggegevens of andere fraudegevoelige zaken zelf nooit vrij aan anderen en zullen u ook nooit hierom vragen.
In andere gevallen dringen ze binnen in uw computer of netwerk en blokkeren dit met zgn. gijzelsoftware. Vervolgens vragen ze om betaling van een som geld voordat de uw computer, netwerk of site weer wordt vrijgegeven. De betaling moet dan dikwijls in Bitcoins geschieden.
Het kan niet vaak genoeg worden gezegd; de oplichters zijn geraffineerd en mensen zijn nieuwsgierig. Lezers van dit artikel zijn dus nogmaals gewaarschuwd.


Indexen Nederland worden herzien
Met ingang van maandag 20 december 2021 worden de indexen herzien.

  • Universal Music Group komt in de AEX
  • ASR gaat van de AEX naar de AMX
  • NX Filtration wordt opgenomen in de AScX                                
  • Ajax verdwijnt uit de AScX

The Trend Is Your Friend
Als we naar de 10-jaar rente kijken dan zien we een daling in Nederland en de VS.
De EUR/USD beweegt minimaal de laatste maand. Maar de inflatie is inmiddels flink gestegen. Volgens het CBS waren de consumentengoederen en diensten in november 2021 5,2% duurder dan een jaar eerder. De snelle stijging was vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van gas, elektriciteit, motorbrandstoffen (vervoer), voeding, kleding en niet te vergeten huisvesting. Zie hierna de grafiek 2015-2021.

De stijgende inflatie is niet goed voor de aandelenbeurzen. Uiteindelijk moeten de producenten deze prijzen gaan doorberekenen met als gevolg dat we een loon-prijsspiraal krijgen zoals in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De ouderen onder u weten nog wel hoe de beurzen daarop reageerden; niet positief. Begin jaren tachtig steeg de rente naar 13%. De beurzen – aandelen en indexen – stegen eerst weer in 1983 toen de rente ging dalen.

Bitcoin en andere crypto’s zijn de weg even kwijt
De laatste maand daalde de Bitcoin met 42% terwijl de nummer twee Ethereum zelfs met 56% daalde. Vrijdagnacht 10 december daalde de Bitcoin met 17%. De volatiliteit is nog steeds hoog. Er wordt vooral bij de Bitcoin gewaarschuwd door economen. Achteraf is het makkelijk schrijven door de heren. De AFM (Autoriteit Financiële Markten) geeft aan dat één op de acht cryptobeleggers in financiële problemen komt.

Aandelen en indexen nemen wat gas terug
Eerder in dit nieuwsbericht hebt u kunnen lezen dat de inflatie gaat toenemen. Beleggers zijn op hun hoede en pakken links en rechts hun winsten op aandelen voor het einde van het jaar. Toch liggen de markten er over het algemeen nog steeds goed bij. Hoe dichter we het jaareinde naderen hoe minder er gehandeld wordt. Iedereen wacht tot Nieuwjaar om tijdens de feestdagen te kijken naar nieuwe mogelijkheden op de beurzen. Bij de aandelenindexen, bijgehouden in onze Trends 2021, ligt de Franse CAC40 inmiddels aan kop met 25% winst dit jaar. Binnen Europa doet de Madrid
IBEX-35 het mager met een winst van 2%. De Braziliaanse index Bovespa is dit jaar met een verlies van 10% het zwarte schaap.

Grondstoffen
Brent en WTI olie zoeken richting
Zowel de Brent als de Amerikaanse WTI zijn de laatste maand zoekende met een daling tot gevolg.
De prijs zal onder andere afhangen van het feit of we een strenge of een zachte winter krijgen en hoe de olieboeren daarmee omgaan. Ook speelt nog mee of corona gaat leiden tot meer thuiswerken, waarbij het personenvervoer op een lager pitje komt te staan.


Edelmetalen doen het slechter dit jaar
Zowel goud en zilver als palladium en platina doen het dit jaar zeer slecht. Dit alles ondanks de onrust in de wereld. Vooral Rusland brengt zijn troepen langs de grens van Oekraïne omdat ze bang zijn dat het land zal toetreden tot de NAVO. De VS dreigt daarop met sancties. Het is dus een “kat en muis”- spel tussen de twee grootmachten. Normaal gesproken zou in geval van onrust de goud- en zilverprijs moeten stijgen, maar nu even niet. Dit kan ook te maken hebben met een verder gestegen USD ten opzichte van de EUR. Zowel goud als zilver staan genoteerd in USD.

Agroproducten
Mais is dit jaar al 22% gestegen en tarwe met 21%, maar sojabonen zijn met 2%  gedaald.  Hierna een overzicht van de wereldproductie van granen. Zoals u ziet zijn sojabonen geen granen.

Tropische producten
Bij de tropische producten is dit jaar koffie veruit de grootste stijger met 84%.  Van de Nederlanders drinkt gemiddeld 80% koffie. De meeste koffie voor thuis wordt gekocht in de supermarkt.
Cacao staat in 2021 op de laatste plaats met een verlies van 4%. Cacaobonen worden voor verschillende doeleinden gebruikt. We drinken cacao, maar veel cacaobonen wordt verwerkt tot chocoladerepen of als zodanig verwerkt in andere producten.

Metalen
De prijs van aluminium is dit jaar het meeste gestegen met 36%. De prijzen van koper, zink en nikkel zijn zo rond 23% gemiddeld gestegen dit jaar. Voor de vier metalen geldt een notering in US-dollars per ton.

Nog twee weken en 2021 is ten einde. Het was een goed jaar voor beleggers. Hoe 2022 verloopt zal ervan afhangen of de inflatie verder gaat oplopen en hoe bedrijven daarop reageren. Voor beleggers gaat gelden: “Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast”.

Een kort overzicht van belangrijke gebeurtenissen voor de beleggers vindt u onder het tabje “Jaaroverzicht 2021”. 

Tot slot:
BZN feliciteert Max Verstappen die zondag 12 december 2021 als eerste Nederlander wereldkampioen Formule 1 werd door in Abu Dhabi de GP op zijn naam te schrijven. In een bloedstollende race wist hij Lewis Hamilton van zich af te schudden.  

Theo Bussink
December 2021