Februari 2022

Beurs- en economisch nieuws februari 2022

Beleggers moeten altijd nieuwsgierig zijn
Voor belegger betekent beleggen ook het altijd op zoek zijn naar de beste aandelen en ze zoeken niet meer alleen in Nederland, maar ook in Europa, de VS, Japan, over de hele wereld dus.
Ikzelf kwam al een tijd de koersverhouding van de “munt” BNB t.o.v. de USD tegen op de IEX-site. Ik had geen idee over welk land dit ging. Dus ging ik op onderzoek.
Het blijkt een cryptomunt te zijn. BNB is het acroniem van Binance en naar eigen zeggen het wereld grootste crypto-platform. BNB staat voor Binance Coin. Binance Coin (BNB) is de crypto currency van het Binance-platform. De betekenis van de naam “Binance” is een combinatie van binair en financiën. Op het genoemde platform wordt ook de Coinbase verhandeld, welke bestaat uit; de Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Cardano (ADA) en Solana (SOL).

Nederlandse jonge beleggers
Nederlandse beleggers tussen 18 en 30 jaar steken vaak hun spaargeld in crypto’s. Aldus een onderzoek van het Nibud en Rabobank. Jongvolwassenen zijn zich dikwijls onvoldoende bewust van de risico’s van het beleggen in aandelen en obligaties alsook in de daarvan afgeleide producten. Ook crypto’s zijn zeer risicovol. Hoe ingewikkeld deze markt in elkaar steekt wordt duidelijk wanneer u het voorgaande heeft gelezen. Ook de DNB en de overheid waarschuwen dikwijls aangaande crypto’s.

Hoe kunt u de kennis vergroten
Om voldoende kennis op te doen kan een beleggingsstudieclub als BZN-Gaanderen de hiervoor genoemde groep jongvolwassenen helpen bij het maken van hun keuzes. Kijk ook eens op onze site: http://www.beleggingsclubbzngaanderen.nl/

Neem rustig contact met ons op, ook als u met een groepje wilt komen.


Trends 18 februari 2021

Rente en EUR/USD
Allereerst bekijken we de rente. Zoals iedereen wel heeft kunnen lezen in de kranten, is de inflatie flink opgelopen. Ook de rente past zich vervolgens aan. In de VS is deze al opgelopen tot boven de 2%. Een verdere stijging zit er aan te komen wanneer de FED de rente dit jaar 4 of 5 keer, naar verwachting, gaat verhogen. Maar ook in Nederland zit de rente weer ruim boven de negatieve lijn sinds 1 januari 2022.
Kijken we echter naar de US-dollar dan blijft deze redelijk stabiel, hoewel de rente flink hoger is in de US ten opzichte van Nederland; normaal gesproken zou deze sterker moeten worden.

Crypto’s
Zoals u kunt zien in de trends 2022 hebben de Bitcoin en Ethereum een flink herstel laten zien sinds de vorige maand. De Bitcoin steeg ruim 10% en de Ether 9%. Ten opzichte van begin dit jaar staan ze beiden echter nog steeds in de min.

Aandelen indexen
In verband met de stijgende rente zien we wereldwijd de indexen, op een enkele uitzondering na, flink dalen. De uitzonderingen zijn onze eigen AScX en Londen in Europa en Brazilië in Zuid-Amerika. Bij de buitenlandse indexen moeten we natuurlijk nog rekening houden met hun valuta ten opzichte van de Euro. Dit kan positief of negatief uitvallen. We zien ook dat de wereldindex (MSCI World) op een verlies staat. Deze index wordt genoteerd in USD. Hierna ziet u een halfjaargrafiek van de AEX.

Goederen
Olie
Ondanks alle berichten over terugdringen van de CO2 uitstoot en de zogenaamde “vergroening”, gaan zowel de WTI als de Brent dit jaar flink omhoog met ruim 20%.

Edelmetalen
De vier edelmetalen, in de Trends genoemd, staan dit jaar allemaal in de plus. Palladium is daarbij de koploper met een stijging van 23%. Normaal gesproken mag men verwachten dat goud en zilver in deze tijd van oorlogsdreiging in Rusland / Oekraïne en bemoeienis hiermee van andere landen, waaronder de VS, tot een stijging van genoemde edelmetalen zal leiden. Of denken beleggers dat het allemaal met een sisser zal aflopen?

Agroproducten
De vier agroproducten die door BZN worden gevolgd staan alle vier in de plus dit jaar. Uitschieter zijn de sojabonen met een winst van 20%. De prijs van mais en sojabonen schieten omhoog. Amerikaanse akkerbouwers hebben dit voorjaar veel minder mais en sojabonen gezaaid dan de handel had verwacht.

Tropische producten
De prijzen van deze producten zijn heel divers. Cacao en katoen staan in de plus. Vooral katoen staat dit jaar met een plus van 8% aan de top. Koffie trekt de laatste maand wat aan omdat het grootste koffiebonen producerende land Brazilië te maken heeft met slechte weersomstandigheden. Hun voorraden lopen terug van ruim 50% naar 40%. Sinaasappelsap en suiker doen het vooral de laatste maand slecht en staan dit jaar in de min.

Metalen
De prijzen van aluminium en nikkel zijn dit jaar al met zo’n 17,5% opgelopen. Vreemd dat vooral koper de grote stijging nog niet kan volgen. Over het algemeen stijgt overal in de wereld de economische bedrijvigheid.

Tot slot hebben we kunnen zien dat al een behoorlijk aantal ondernemingen de 4e kwartaalcijfers hebben gepresenteerd. Ook hebben ze een inkijkje voor het gehele jaar 2022 gegeven.

Er staan voor de komende week nog 4e kwartaalcijfers op de rol. Dinsdag 22 februari: Acomo en ASMI. Woensdag 23 februari: ASR Nederland, Wolters Kluwer en AMG. Donderdag 24 februari: Aalberts en Galapagos. Beleggers; doe er uw voordeel mee.

Theo Bussink
Februari 2022