Maart 2022

Beurs- en economisch nieuws maart 2022

Eerst Corona en nu valt Vladimir Poetin Oekraïne binnen
Het zal u niet zijn ontgaan dat Rusland Oekraïne de oorlog heeft verklaard. Hoe moeten beleggers met deze oorlog omgaan? Ten eerste heeft de EU de banken in Rusland aan banden gelegd door middel van SWIFT de rekeningen te blokkeren en zijn de rekeningen van veel oligarchen geblokkeerd. Ook de handel met Rusland is grotendeels plat gelegd. Dat betekent voor Europa, de VS en vele andere landen dat ze andere afnemers moeten zoeken. Rusland is een groot land en heeft vele grondstoffen, zoals gas, olie en tarwe. Gas en olie kan nog worden uitgevoerd door het land. Immers Poetin moet de oorlog financieren en met de vele blokkades wordt dat moeilijk. De prijzen van olie en gas, maar ook van tarwe, gaan door het dak. Op 18 maart staat de WTI op $103 per barrel. Ook de gasprijzen gaan flink omhoog. En we weten allemaal dat er gestookt moet worden om het thuis warm te houden, terwijl we daarnaast ook nog moeten eten. Het is dan niet vreemd dat vele huishoudens moeilijk kunnen rondkomen. De inflatie zal de komende tijd dan ook verder stijgen. Zeker zolang de oorlog duurt.

Beleggers hebben het nu moeilijk
We zien de indexen wereldwijd flink dalen en de EURO/USD heeft het moeilijk. Is het dan allemaal kommer en kwel voor beleggers? Zeker niet. Er zijn vele beleggingsmogelijkheden. Op de WTI en Brent zijn Turbo’s Long te koop. Ook op gas zijn er Turbo’s. Bij tarwe moeten we kijken naar enkele aanbieders van Turbo’s of ETF’s. Daarnaast kunnen we rechtstreeks beleggen in oliemaatschappijen. Denk aan Shell, TotalEnergies, Chevron, Exxon Mobil en zo zijn er nog wel wat.
Beleggen blijft altijd zoeken naar mogelijkheden. Zelfs op de dalende indexen zijn er putopties te koop. Wanneer u door de bomen het bos niet meer ziet kunt u altijd contact met mij opnemen. Ga eerst eens naar de site van BZN daar staat mijn telefoonnummer of kom een avond naar onze bijeenkomst eenmaal in de maand. Ook die data staan op de site vermeld.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW voorspelt niet veel goeds
Signalen van hun achterban, zoals van grote en kleine bedrijven, laten zien dat de impact van de oorlog in de Oekraïne leidt tot een langere periode van stagnatie en inflatie. Ook wel stagflatie genoemd. Dit is een situatie waarin de inflatie hoog is en de economische groei vertraagt. Voor lezers met een eigen bedrijf kan het van belang zijn om nieuwe afzetmogelijkheden te zoeken wanneer u verkoopt aan Rusland of misschien afhankelijk bent van graanimport uit Oekraïne of Rusland, de graanlanden bij uitstek.

Trends 18 maart 2021

Rente en EUR/USD
Mede door de inval en oorlog tussen Rusland en de Oekraïne zijn verschillende prijzen dusdanig gestegen dat er een flinke inflatie is ontstaan zoals hiervoor beschreven.
Door de inflatie gaat de rente omhoog en zal op dit moment waarschijnlijk nog niet op zijn top staan. We zien een flinke plus ten opzichte van 1 januari 2022. De USD wordt sterker wordt, de EUR/USD staat nu op 1,1057. De koers kan nog verder stijgen omdat de rente in de VS inmiddels boven de 2% staat.

Crypto ’s
De crypto’s Bitcoin en Ethereum laten het sinds begin de jaar flink afweten met een min van resp. 10% en 21%. Angst voor ingrijpen van centrale banken of de situatie in de Oekraïne kunnen de oorzaak zijn. Beleggers, wees met deze munten op uw hoede! Een kleine toevoeging met afgeleide producten kan op dit moment geen kwaad. Volg de markt echter dagelijks op de IEX. U weet inmiddels dat deze site vele koersen laat zien van aandelen en dagelijks 24 uur voor de hiervoor genoemde crypto’s.

Aandelen Indexen
Inflatie, stijgende rente en een oorlogssituatie zijn geen aanleiding voor stijgende koersen van aandelen binnen de indexen. Wanneer we naar de indexen kijken, dan zien we de AEX, de DAX, CAC40 en Italië flink in de min staan sinds 1 januari. In de VS is het al niet veel beter. De enige plus vinden we in Brazilië met 10%. De valuta EURO/BRL staat op 5,56 dat is 12,2% in de plus sinds 1 januari 2022. In totaal dus 10%+12,2%=22,2%. Dat is een prima resultaat voor de Braziliaanse index.

Goederen

Olie
Zowel de Brent als de WTI laten een stijging zien van 38% sinds begin dit jaar.
Sinds 18 februari is dat een stijging van 18%. Dit zou de komende tijd nog wel eens groter kunnen worden nu over en weer sancties zijn of worden opgelegd. Op onderstaande grafiek zien we dat de olieprijzen ook al op even $130,00 per barrel hebben gestaan.

Edelmetalen
De edelmetalen staan alle vier in de plus. De grootste uitschieter is echter palladium dat vanaf begin 2022 reeds 30% is gestegen. Zilver, goud en platina zijn wel wat gestegen, maar sinds de vorige maand is dat niet veel.

Agroproducten
Bij de agroproducten zijn mais, sojabonen en tarwe flink gestegen de laatste maand. Een echt grote winst zien we bij tarwe met in de laatste maand 34%. Dit heeft natuurlijk te maken met de oorlog in Oekraïne door de inval van de Russen. Oekraïne, maar ook Rusland, behoort tot de graanschuur van Europa. Vandaar dat de tarweprijs zo in de hoogte is geschoten. Verwacht wordt dat de komende tijd de prijs van tarwe nog verder zal stijgen.

Tropische producten
Bij alle producten, genoemd in de trends, is er weinig beweging. Alleen koffie is sinds deze maand met 10% gedaald. Zijn mensen met de opheffing van de corona-beperkingen minder thuis koffie gaan drinken?

Metalen
Bij de metalen zijn koper en zink de achterblijvers. Deze maand zijn ze maar weinig gestegen. Koper is meestal de leidraad voor de wereldwijde bouwactiviteiten. Zo te zien wordt er minder gebouwd. Voor ons land is dat zeker zo. Maar blijkbaar geldt dat voor meerdere landen. Nikkel gaat door het dak en is inmiddels sinds 1 januari met 77% gestegen. Nikkel is een belangrijk metaal om roestvrij staal te produceren. Omdat Rusland in oorlog is met Oekraïne, heeft Rusland deze grondstof gesanctioneerd. Dit als reactie op Westerse sancties. Daarnaast zijn er handelaren die short waren gegaan. Door de prijsexplosie moesten ze hun posities sluiten. Dit dreef de prijs nog verder op. Maar naast het gebruik voor roestvrij staal wordt nikkel gebruikt voor:

  • Oplaadbare batterijen.
  • Als katalysator voor verharding en ontzwaveling van aardolie.
  • Accu’s in e-auto’s.

Waarschijnlijk heeft u reeds gelezen dat de Londense LME dagelijks de handel stil kan leggen om de prijzen niet uit de hand te laten lopen. De vier prijzen die in de Trends 2022 staan genoemd moet u dus op dit moment met een korrel zout nemen.

Conclusie:
Aan de hand van de indexen kunnen we zien dat er forse dalingen zijn opgetreden. Echter niet alle aandelen binnen de indexen zijn in mineur. Denk aan de oliemaatschappijen in Europa en de VS die baat hebben bij de hoge prijzen van de Brent en WTI. Verder zijn er turbo’s long en short op de Brent en WTI te koop, maar ook op sommige metalen en graan.

Verder is inmiddels bekend geworden dat kabelbomen voor e-auto’s welke uit Oekraïne en Roemenië komen en een van de duurste onderdelen zijn, niet voldoende kunnen worden geleverd. Daarom kunnen auto’s niet worden afgeleverd en staat de productie soms weken stil. Naast mondjesmaat leveren van de chips is dit het tweede probleem. Al met al dienen beleggers dus rekening te houden met (verdere) daling van de koers van automobielbedrijven zoals Volkswagen, BMW en anderen.

Wanneer u met uw “ouderwetse” auto nog moet tanken, dan merkt u dat de prijs van benzine op de autobaan zo’n € 2,50 per liter kost. Diesel is wat goedkoper. In de dorpen zijn de prijzen lager. En bij de ons omringende landen Duitsland en België ligt de prijs veel lager, omdat de accijnzen en BTW daar lager zijn. Dit is uiteraard alleen van belang wanneer u dicht bij de genoemde grenzen woont of er toevallig in de buurt bent. 

Theo Bussink
Maart 2022