Beurs- en economisch nieuws april 2022
LME Londen in de problemen
De vorige maand heb ik in de nieuwsbrief het volgende geschreven:
Waarschijnlijk heeft u reeds gelezen dat de Londense LME dagelijks de handel stil kan leggen om de prijzen niet uit de hand te laten lopen. De vier prijzen die in de Trends 2022 staan genoemd moet u dus op dit moment met een korrel zout nemen.
Maar het blijkt nog veel erger te zijn dan “een korrel zout”. De LME liet de nikkelprijs tot grote hoogten gaan (zie de grafiek van de vorige maand). Daarna werden voor miljarden aan orders geannuleerd. Investeerders stonden op hun achterste benen en willen de LME de rug toekeren. Hoe is dit mogelijk? De LME werd opgericht in 1877. Het platform is computergestuurd, net als bij aandelen dus. Het is op dit moment de enige metalen-beurs waar veel wordt gehandeld in aluminium, koper, zink en nikkel. En de reuring gaat over de nikkelprijs. Het elektronische handelssysteem heeft er eerst uitgelegen. Na de heropening gaf het systeem herhaaldelijk niet thuis. Dit gebeurt ook wel in de aandelenhandel wanneer er plotseling paniek ontstaat onder beleggers. Denk aan 9/11 in New York. Dan slaan de systemen op hol en worden de vreemdste bied- en laatprijzen afgegeven. Dit was ook het geval bij het LME met voornamelijk de handel in nikkel. Advocaten staan al in de rij om hun claims bij het LME neer te leggen. Als belegger in- of uitstappen wanneer er paniek uitbreekt is altijd een riskante bezigheid.
Wedden op twee paarden
Beleggers Belangen van 1 april 2022 kwam met een artikel op pagina 20 “Wedden op twee paarden”. Er is in het artikel sprake van een geruststellende historie, gemeten over 50 jaar. Daarin werd gezegd dat de S&P-500 vaker met winst dan met verlies over de lange periode is gesloten. Op dagelijkse basis van de slotkoersen over de periode bedraagt de winst 53%, op weekbasis 56%, op maandbasis 62% en op jaarbasis 76%. Verlies is er wanneer u deze percentages van de 100% aftrekt. Voorbeeld: op dagelijkse basis in dat 100%-53% = 47% verlies. Zo kunt u voor andere termijnen het verlies uittellen wanneer de winst is gegeven.
Ik heb de proef op de som genomen, alleen niet voor zo’n lange periode als hiervoor genoemd. Hierna geef ik een overzicht. Daarin ziet u gelijk het percentage winstkansen en de verliezen weergegeven.
Overzicht winstkansen en verliezen
Het overzicht hiervoor wijkt niet veel af van de 50 jaar-periode van Beleggers Belangen. In de laatste vier kolommen ziet u driemaal een percentage positief van 66,7%. Dat is geen typefout maar zijn toevalstreffers. Wat u wel uit de tabel kunt halen is het feit dat langer beleggen in indexen of aandelen kan lonen. Maar voor aandelen moet u eerst wat rekenwerk doen op de manier als hiervoor voor indexen is gegeven.
De leden van BZN krijgen de manier van berekenen in de mail. Andere lezers op de site kunnen mij mailen of bellen voor de modellen.
Trends april 2022
Rente en EUR/USD
De kranten en vakbladen staan er vol van. De inflatie stijgt enorm. Het lijkt wel de jaren ’70 en begin ’80. Begin ’80-er jaren steeg de hypotheekrente naar ruim 13%. Maar of het zover komt, daarover zijn de economen het niet eens. Maar wanneer de inflatie 11% bedraagt, dan kun je in ieder geval rekenen op een stijgende rente. In de US is op dit moment de 10-jaar obligatierente al gestegen naar 2,79% (zie de trends). De EUR/USD toont aan dat de dollar sterker wordt en daarmee de euro zwakker. Dat heeft te maken met een hogere rente op de obligaties ten opzichte van Europa.
Crypto’s
De bitcoin en ethereum bewegen zich nog steeds volatiel. Beiden zijn ze flink gezakt sinds 1 januari 2022, maar de laatste maand zijn ze weer wat gestegen. Maar het is nog lang geen $ 100.000 voor de bitcoin zoals is voorspeld door de kenners.
Aandelen indexen
Op dit moment staan de meeste aandelenkoersen duidelijk in de min. Maar er zijn uitzonderingen. Op het moment van schrijven staan onze AScX, de Londen-FT100, de Braziliaanse index Bovespa, de India BSE-30 en de Australië All Ord in de plus dit jaar. Voor de buitenlandse fondsen moet u tevens kijken naar de stand van de plaatselijke valuta en of die gestegen of gedaald zijn ten opzichte van de Euro.
Goederen
Olie
In verband met de oorlog tussen Oekraïne en Rusland zijn de prijzen van de Brent en WTI moeilijk in te schatten. De ene dag stijgen de prijzen en de volgende dag zien we een daling op de beurs. Het hangt er een beetje vanaf hoe het staat met de sancties van met name Europa ten opzichte van Rusland voor de levering olie en gas. Het is moeilijk in te schatten hoe die gaan verlopen. Op dit moment doet de Brent $ 111,70 per vat en de WTI $ 106,95.
Edelmetalen
De edelmetalen staan alle vier in de plus. Evenals vorige maand is palladium met 24% de grootste stijger dit jaar.
Agroproducten
Over het algemeen staan de agroproducten ruim in de plus dit jaar. Maar de laatste maand zijn er extra prijsstijgingen in verband met de oorlog in Oekraïne waardoor de aanvoer van bijvoorbeeld mais en tarwe stagneert. Weersomstandigheden in de VS en andere delen van de wereld kunnen ook invloed op de prijs hebben. Nu moeten we denken aan droogte in de VS. Stijgingspercentages dit jaar: mais 32%, sojabonen 26%, tarwe 42% en rijst 9%
Tropische producten
Evenals de agroproducten zijn de tropische producten flink in prijs gestegen (zie de Trends). Cacao, koffie, katoen en sinaasappelsap hebben te maken met het klimaat waar ze worden geteeld. Goede weersomstandigheden en een gezond gewas zijn daarbij belangrijk. Denk bij sinaasappelsap aan nachtvorst en bij katoen aan plantenziekten. Hierna zien we een grafiek met de grootste katoenproducenten in de wereld.
Metalen
Bij de metalen, veelal verhandeld op de LME in Londen, is de rust weergekeerd nadat vorige maand de computers op hol waren geslagen door de grote shortposities welke moesten worden afgedekt. Deze terugkooporders waren een extra reden dat de prijzen omhoog gingen. Uiteindelijk werd de beurs stilgelegd. Nadat de handel weer startte gingen de koersen flink naar beneden. Op dit moment heeft nikkel een flinke prijsstijging van 59% vanaf begin 2022. De andere drie metalen staan ook ruim in de plus dit jaar. Lees ook in de nieuwsbrief van maart wat daarover is geschreven en de bijbehorende grafiek van nikkel.
De cijfers over het 1e kwartaal 2022 komen er weer aan. Reden voor beleggers om goed op te letten hoe de ondernemingen het hebben gedaan. Niet alleen de omzet is belangrijk, maar ook wat er netto na alle kosten overblijft. Daarbij moeten ondernemingen langzamerhand bekend maken hoe ze denken over de ontwikkeling van de cijfers voor de rest van het jaar. Daarbij zullen de rentestijgingen en de hoge inflatie items zijn die vaak worden genoemd. En dat niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen en de VS.
Theo Bussink
April 2022