Mei 2022

Beurs- en economisch nieuws mei 2022

De afkorting FED komen we in veel economische berichten tegen
Maar wat betekent FED eigenlijk? FED is de afkorting van de Federal Reserve Board. Het is het hoogste bestuursorgaan van de Amerikaanse Centrale Bank, welke bestaat uit 12 over het land verspreide vestigingen van de Federal Reserve Bank.
Hieronder een overzicht van de vestigingen en een kaart.

Overzicht vestigingen Federal Reserve Bank
Boston

New York
Philadelphia
Cleveland
Richmond
Atlanta
Chicago
St. Louis
Minneapolis
Kansas City
Dallas
San Francisco

Ontstaansgeschiedenis FED in het kort
De eerste Bank van de VS werd opgericht in 1791. Tegenwoordig is de hoofdtaak van de FED het voeren van een monetair beleid dat gunstig is voor de ontwikkeling van de economie op de lange termijn. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de werkloosheid, de inflatie en de daaraan gekoppelde rente. De FED heeft vooral staatsobligaties in bezit. Eind 2007 was het balanstotaal $ 915 miljard, eind 2020 $ 7.358 miljard en op dit moment $ 8.965 miljard.

Het Federal Reserve System ofwel Federal Reserve (informeel The FED), is de centrale bank van de VS. Deze is vergelijkbaar met de ECB in Frankfurt. De voorzitter van de FED is sinds 18 februari 2018 Jerome Powell. Alle beleggers hangen aan zijn lippen wanneer hij op TV verschijnt.


TRENDS 

Rente en dollar
De tien-jaars rente in Nederland ligt op 1,2430%, en is stijgend. In de VS is de 10-jaars rente 2,8370. Het percentage heeft reeds boven de 3% gestaan. Het renteverschil is van invloed op de EUR/USD, welke sinds begin 2022 is gedaald tot € 1,0562 per €.
Een stijging dus van de USD. Jerome Powell wil de komende maanden de rente verder opvoeren om reden van de oplopende inflatie. Valutahandelaren zeggen dat de dollar vooral een veilige haven is in tijden van onrust. En met de Russische oorlog in de Oekraïne is daar zeker sprake van. Maar ook elders in de wereld is het onrustig. Denk aan China, Noord-Korea, Turkije, maar ook in onze eigen Europese Unie.

Crypto Currency
Over onrust gesproken, u kon de berichtgeving in de pers over de crypto’s de laatste tijd haast niet missen. De Bitcoin staat sinds 1 januari 2022 met 37% in de min, en ook de Ethereum met een min van 47%. Een slecht teken voor de jongeren die al een tijdje in crypro’s handelen. Ouderen zijn veel voorzichtiger en hebben nu het gelijk aan hun zijde. Toezichthouders waarschuwen ook steeds vaker voor deze ondoorzichtige markt.

Aandelen Indexen
Ook op de aandelenmarkten gaat het de laatste tijd alleen maar bergafwaarts. En niet alleen de indexen doen het slecht, maar ook de onderliggende aandelen gaan in sommige gevallen met meer dan 50% naar beneden. Dit komt hoofdzakelijk door de stijgende rente. Maar er zijn in Nederland ook aandelen welke daarvan profiteren. Denk aan ING, ASR en andere banken en verzekeraars. We zien dit niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd.

In de Verenigde Staten zien we de Nasdaq Composite zelfs met 27% dalen. Binnen de BRIC-landen is de Russische RTS-index het haasje met een daling van 22%.
Dit hebben we te danken aan de oorlogvoering van Poetin.
Brazilië is het enige land met een plus van 4% dit jaar.      

Olie
Beleggers die de kranten dagelijks volgen zullen zien dat de Brent en de Amerikaanse WTI dit jaar al zo’n 46 % zijn gestegen. Met dank aan Poetin die de kraan dicht gaat draaien vanwege de oorlog in de Oekraïne. Ook door de vele sancties is een verdere stijging van de olieprijzen zeker te verwachten.

Edelmetalen
In tijden van onrust doen edelmetalen het meestal goed. Goud staat iets in de plus, maar zilver is dit jaar 7% gezakt. Palladium staat nog 1% in de plus, maar platina is 2% gedaald.

Agroproducten
De agroproducten doen het uitzonderlijk goed dit jaar. Als eerste door de oorlog in Oekraïne komt er minder graan uit het land. Rusland en Oekraïne zijn normaal samen goed voor een export van 25%. Ook toekomstige oogsten staan onder druk. Ook de droogte op andere continenten doet een duit in het zakje. India, de VS, Canada en Frankrijk hebben last van de droogte. India heeft inmiddels een exportverbod.
Allemaal zaken welke niet goed zijn voor lage prijzen. De tarweprijs is dit jaar zelfs met 52% gestegen.
Voor de liefhebbers onder de beleggers; u kunt de volgende ETFS kopen:
ETFS Grains GB00815KYL00

Tropische producten
De tropische producten laten een gemengd beeld zien. De cacao en koffie staan in de min dit jaar. Katoen en sinaasappelsap doen het juist buitengewoon goed.

Sluiten we af met de metalen
Alleen koper staat nog iets in de min. De overige genoemde metalen in de Trends 2022 staan in de plus met als koploper nikkel met een plus YTD van 34%.

Deze grafiek geeft de afwijkingen weer ten opzichte van het midden = 0. Naar rechts is dat 1, 2 en 3 maal de standaardwijking . Links van het midden= 0 is dat -1, -2, en – 3 maal de standaardafwijking. Een dergelijke mooie grafiek komt niet vaak voor, maar om de theorie duidelijk te maken is het voldoende. We kunnen deze theorie ook loslaten op aandelenkoersen. Maar om zo’n mooie grafiek te krijgen hebben we wel heel veel gegevens (koersen van een onderneming) nodig.

Wie was Gauss?
Carl Friedrich Gauss was een Duitse wis- en natuurkundige. Hij leefde van 1777-1855 in onder andere Braunschweig en Göttingen.

De VIX is niet niks
Beleggers kunnen ook eens kijken naar het verloop van de VIX-Index op de S&P-500. In het kort gezegd heeft deze index betrekking op de volatiliteit van de opties welke worden genoemd in de S&P-500. Kijken we naar de standen van de VIX dit jaar, dan zien we de hoogste stand van 36,45 op 7 maart 2022 en de laagste stand van 16,60 op 3 januari 2022.

Op dit moment is de stand van de VIX 29,43. Beleggers noemen hoge standen van de VIX vaak paniekstanden. Bij een lage stand zijn de markten rustig. Let daar dus op bij het nemen van beleggingsbeslissingen in het algemeen.


Tot slot
De meeste 1e kwartaalcijfers 2022 zijn inmiddels bekend. Deze zijn over het algemeen goed te noemen. Toch staan veel indexen wereldwijd ruim in de min.
Zitten we in een zogenaamde berenmarkt? Voor een overzicht zie de Trends 2022.

Theo Bussink
Mei 2022