Juni 2022

Beurs- en economisch nieuws juni 2022

Nieuwste regels voor Turbo’s
Per 1 oktober 2021 zijn er nieuwe regels voor turbo’s long en short. Wanneer beleggers daarin handelen moeten ze met het volgende rekening houden. Ik geef u hierna een overzicht van Euronext wanneer u in turbo’s wilt handelen. Overigens ziet u op onze site al de nodige uitleg voor het berekenen van turbo’s long en short. Beleggers moeten zich houden aan hierna genoemde maximale hefbomen. Wordt u horendol van alle regels die u in acht moet nemen? Pak een voorbeeld en werk het op uw manier uit. Komt u er niet uit dan kunt u mij altijd mailen of bellen. En verder is het zoals met alles op beleggingsgebied: oefening baart kunst.

Overzicht Turbo’s

Voor het gemak nog even de berekeningsregels

Alles moet nu en in de toekomst elektrisch zijn
Beleggers worden met termen doodgegooid: gigawatt, megawatt etc. vliegen je om de oren. Maar weet u ook wat het betekent? Voor alle duidelijkheid; 103 = 10*10*10 = 1000 of het symbool k (kilo). De namen zijn afkomstig uit het Grieks. Hierna krijgt u een overzicht zoals genoemd in het Informatieboek voor natuurwetenschappen BiNaS.
Bron: Noordhof Uitgevers B.V.
Een voorbeeld van onder andere Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is dat ze 150 gigawatt windmolens in de Noordzee gaan zetten.

Sancties tegen Rusland onduidelijk
Poetin is al meer dan 100 dagen bezig met zijn leger om een groot deel van Oekraïne in te lijven. De potentaat weet nog steeds niet van ophouden. Met alle sancties blijft het voor beleggers hollen of stilstaan. Berichten in de pers en TV maken het er allemaal niet makkelijker op hoe men moet reageren. De koersen gaan dagelijks op en neer, waarbij vooral de olieprijzen stiekem naar de $110 per vat gaan. Dat prijzen sterk aantrekken komt niet alleen door de olie, maar ook door de granen welke zowel uit graanschuren van Oekraïne als Rusland komen. Ook de export van kabelbomen, welke veelal uit Oekraïne komen, stagneert. Zo’n zeven procent van de wereldwijde productie van deze kabelbomen vindt plaats in Oekraïne. 

TRENDS

Rente in stijgende lijn
De 10-jaars-rente in Nederland is gestegen naar 2,0320%, maar dit is nog niets vergeleken met de VS. Daar is de 10-jaars rente momenteel bijna 3,2643%.
Slecht nieuws voor de handel in aandelen en nog erger voor de obligaties. Zoals u weet is een stijgende rente verantwoordelijk voor een dalende koers. En dat laatste is sterker dan de stijgende rente. Even wegblijven dus van de obligaties.

Bitcoin en Ethereum
De beide crypto’s kunnen de weg omhoog nog niet vinden. De koers van de Bitcoin beweegt sinds begin 2022 tussen de $ 20.500 en $ 47.300. De voorspelling van
$ 100.000 is dus nog mijlenver weg. Sinds begin dit jaar is de Bitcoin 56% gedaald, en de Ethereum zelfs 70%.

De aandelenmarkten hebben het moeilijk
De oorzaak hiervan is de stijgende rente en minder vertrouwen in de economie. Dat is ook duidelijk te zien aan de koersen wereldwijd. Alleen de olie-gerelateerde ondernemingen doen het dit jaar goed door de veel duurdere olie. Beleggers moeten op dit moment misschien wat op de rem trappen en aandelen in hun portefeuille verkopen. Ook kunnen ze putopties onder de AEX, of turbo’s short onder hun aandelen leggen. De grootste daling vindt op dit moment plaats binnen de Nasdaq Composite. Deze index is inmiddels 31% gedaald dit jaar. Rusland staat nu 18% in de min. Hoe zou dat toch komen?

Olie gerelateerde koersen
Aandelenmarkten hebben het dit jaar moeilijk, maar de olieprijzen schieten omhoog. Met dank aan potentaat Poetin die de olieafrekeningen graag in roebels ontvangt. Het Westen wil hier echter niet aan. Rusland zal daarom op termijn de kraan dichtdraaien. Vandaar dat de Brentolie nu al $ 113,45 kost bij een stijging dit jaar van 46%. De WTI is niet veel goedkoper en kost $ 108,55 bij een prijsstijging van 44% dit jaar.

Edelmetalen doen niet wat beleggers zouden mogen verwachten
In een tijd van oorlog in de Oekraïne zou je mogen verwachten dat goud en ook zilver een stuk duurder zou worden. Maar goud is slechts 1% gestegen en zilver zelfs 7% gedaald. Hoewel palladium en platina veelal industriële goederen zijn, is de prijs gedaald met 4% gedaald.
Voor goud geldt tevens dat het geen dividend geeft en de rente sterk is gestegen. Ook de dollar is met 7% duurder geworden. Dat heeft ook een negatieve invloed op de goudprijs.

De prijs van de agroproducten rijzen de pan uit
Mais, sojabonen en tarwe is blijkbaar niet aan te slepen. Dat geldt zeker voor tarwe dat al 34% is gestegen dit jaar. Dat is mede het gevolg van de oorlog die wordt gevoerd door Rusland in de Oekraïne. Beide landen hebben een groot arsenaal tarwe in het pakket. Tarwe wordt vernietigd of kan niet geoogst of getransporteerd worden. Ook is het transport via de Zwarte Zee geblokkeerd. Daarom is de prijsstijging niet zo vreemd.

Tropische producten
De prijs van de tropische producten is divers. Katoen is 27% duurder, terwijl sinaasappelsap 23% meer kost dit jaar. Cacao en koffie zijn wat goedkoper geworden.

Metalen
Aluminium, koper en zink is goedkoper geworden. Nikkel is 21% gestegen. Alle metalen gebruiken bij de productie veel energie. Dat is de reden dat ondernemingen hun productie naar beneden brengen en daarmee gaan besparen op energie. Eigenlijk zou dan zou de prijs van het metaal hoger moeten zijn. Dat geldt echter alleen voor nikkel.

 

Tot slot kunnen beleggers ervan uitgaan dat er veel reuring is op de diverse markten. Tijd om misschien even de kreet : “sell in may and go away, but remember you must be back in september” in de gaten te houden dit jaar. Verder wens ik alle beleggers veel wijsheid de komende tijd en wees voorzichtig.

Theo Bussink
Juni 2022