Juli 2022

Beurs- en economisch nieuws juli 2022

Splitsen aandelen opnieuw in de mode
Actieve beleggers zal het reeds zijn opgevallen dat aandelen als Tesla, Amazon, Apple, Alphabet (het vroegere Google) en nog vele anderen hun aandelen hebben opgesplitst in het afgelopen jaar en ook al in eerdere jaren. Welke consequentie heeft dat voor de belegger? De aandelen worden bijvoorbeeld opgesplitst als 20 voor 1. In principe wordt de waarde van het aandeel op een zeker moment gedeeld door 20. Dit betekent dat een aandeel goedkoper wordt. Er kunnen meer beleggers de aandelen goedkoper inslaan. De liquiditeit van het aandeel wordt dus groter. De waarde van het totale aandelenkapitaal van de onderneming blijft echter gelijk. Het splitsen heeft als voordeel dat de spread ook kleiner wordt. De spread is het verschil tussen bied- en laatprijs.
De opsplitsing heeft wel effect voor de bezitters van opties. De contractgrootte en de uitoefenprijs zal aan de nieuwe situatie worden aangepast. Het totale uitgekeerde dividend blijft bij de splitsing ook gelijk. Als slotconclusie zal de belegger alleen maar voordeel hebben van de lagere aankoopprijs van het aandeel, met waarschijnlijk in het begin een hogere koersontwikkeling omdat meerdere beleggers in dezelfde vijver vissen.

Driemaandelijkse wijzigingen van Euronext
Euronext maakt bekend dat er geen driemaandelijkse wijzigingen zullen plaatsvinden in de AEX, AMX en AScX. Dit gaat in op maandag 20 juni 2022.

ABN AMRO doet beleggingsclubs in de ban
Op 1 september 2022 neemt de bank afscheid van zo’n 1.500 beleggingsclubs.
Reden is de regeldruk van de banken. Ook de kosten als het jaarlijkse LEI-nummer en de inschrijving in het UBO-register knagen een stuk van de winst weg.
Rabobank laat weten dat ze een kritische houding aannemen.
ING kent op dit moment nog geen beperkingen, maar hoe lang zal het duren voordat het daar voor beleggingsclubs ook einde verhaal is.
Tijden veranderen. Vroeger waren de banken blij met de clubs. Ze gingen er toen vanuit dat wanneer jongeren met beleggen in aanraking kwamen, dat ze ook andere bankdiensten in de toekomst zouden omarmen. Denk aan woninghypotheken en persoonlijke beleggingen bij de bank.

Trends juli 2022

Rente en EUR/USD
De vorige maand schreef ik dat rente zowel in Nederland als in de VS stijgende was. Op dit moment is de 10-jaars rente gedaald naar 1,4400% dat is een daling van 0,592 procent punt. In de VS is dezelfde rente gedaald 0,3408 procent punt in een maand. De Euro is gedaald omdat de USD sterker werd. Uiteindelijk is de stand EUR/USD nu 1,0083. Kenners denken dat pariteit in de maak is. Dat zou betekenen dat de Euro een gelijke waarde krijgt als de Dollar.

Breaking News; het is zover
Op 12 juli 2022 om 11:47 uur werd de koers van de EUR/USD 1,0000; een pariteit. Dat betekent dat de Euro gelijk is aan de Dollar. Dit is voor het eerst sinds 2002, dus 20 jaar geleden.

Crypto Currency
Zowel de Bitcoin als Ethereum zijn hand in hand gestegen sinds de vorige maand. Gemiddeld is de stijging van beide munten in de laatste maand 2,9%. Er is echter zoveel beweging in deze markt dat een verdere stijging nog lang niet zeker is.
Wanneer we naar de grafiek kijken van de laatste maanden dan zien we een op- en neergaande beweging.

De aandelenindexen hebben het moeilijk sinds een paar maanden
Het zal beleggers opvallen dat de laatste maanden de indexen zowel in Europe als de VS een hoge volatiliteit (beweeglijkheid) hebben. De ene dag vallen ze met 3% naar beneden om de andere weer te stijgen. De beweeglijkheid kunt u aflezen aan de
US-VIX die rond de 30 punten schommelt. Dit cijfer is een gemiddelde voor de
S&P-500. Dat betekent dat er altijd fondsen bijzitten die boven de 30 zitten, maar ook onder de 30. Kijk bij de aanschaf van een fonds dus altijd voor aankoop hoe de grafiek eruit ziet. Ziet U een lange dalende trend terwijl de berichten erover van de betreffende onderneming gunstig zijn, dan kunt u instappen. Ga niet af op analisten die het bedrijf met grote letters aanprijzen! Zij zullen vaak koopaanbevelingen geven omdat hun bank bijvoorbeeld de onderneming ook als klant voor andere zaken heeft. Wat Rusland betreft zien we dat de koers van de RTS-index dit jaar met 27% is gedaald en is daarmee de sterkste daler binnen onze aandelenindexen. Hoe zou dat toch komen? Daarnaast is de Amerikaanse Nasdaq Composite ook ver weggezakt met -27%.
De AEX zit inmiddels bijna tegen de 680 punten aan. Opletten geblazen dus of de gap wordt gevuld of dat de index weer naar beneden gaat.

Olie maakt bokkesprongen
De oliemarkt is de weg even kwijt. Vanaf begin maart 2022 tot heden schommelt de WTI en de Brent tussen de $100 en $125 per barrel; een vat van159 liter ruwe olie.
De markt wordt steeds meer afgeknepen door Rusland dat, met Poetin aan de macht, oorlog voert in Oekraïne. Voorlopig zal de oorlog niet zijn afgelopen. Ik las al olieprijzen boven de $300. Of het zover komt staat in de sterren geschreven.

Edelmetalen ook in mineur
De edelmetalen genoemd in de TRENDS (zie tab  Beurs- en economisch nieuws op deze site), staan allemaal in de min. Morgan Stanley verwacht dat de gemiddelde palladiumprijs in 2022 $2100 per ounce (28,35 gram) zal bedragen.

Agroproducten
Ondanks de oorlog in de Oekraïne, zijn de prijzen van mais, sojabonen en tarwe flink gedaald de afgelopen maand. Alleen rijst is iets gestegen.

Tropische producten
Bij de tropische producten zijn cacao, katoen en koffie de sterkste dalers met gemiddeld 28% dit jaar. Ook sinaasappelsap heeft een flinke veer moeten laten met een prijsdaling van 16%
Cacao- en koffiebonen bevatten beide cafeïne, zoals beleggende dames zullen weten.

Metalen zijn dit jaar sterk gedaald
De metalen aluminium, koper, zink en nikkel zijn alle vier gemiddeld dit jaar met 18% gedaald. Waarom zijn deze prijzen zo sterk gedaald? Volgens analisten worden deze dalingen veroorzaakt door de speculatie van hedgefondsen, die eerst metalen hadden gekocht ter bescherming tegen de algemene inflatie. Nu komen ze ineens tot de conclusie dat de inflatie afneemt en verkopen ze hun metalencontracten. Ze handelen waarschijnlijk op de korte termijn. De behoefte moeten we echter zien op de lange termijn, en dan zal de vraag groter zijn dan het aanbod. Met als gevolg een stijging van de prijzen. De sterke daling zal dus naar men aanneemt maar tijdelijk zijn.

Tot slot: de 2e kwartaalcijfers komen er weer aan. Beleggers moeten op hun hoede zijn, want de beurzen zijn volatiel. Verwacht u goede berichten dan kan de koers sterk stijgen. Denkt u dat een fonds slechte berichten brengt, dan kan de koers zomaar 20% zakken in deze volatiele markten.

Komende week komen o.a. de volgende ondernemingen met de halfjaarcijfers:

Succes gewenst.    

Theo Bussink
Juli 2022