Augustus 2022

Beurs- en economisch nieuws augustus 2022

Wereldwijde staalproductie daalt
De wereldwijde staalproductie is in juni uitgekomen op 158,1 miljoen ton. Daarvan is China de grootste producent met een aandeel van 90,7 miljoen ton, ofwel ruim 57%. 

BBP in de VS voor het tweede kwartaal op rij negatief
Officieel betekent dit dat de Verenigde Staten in een recessie is beland. Met dit bericht in gedachte, blijven de aandelenkoersen gemiddeld stijgen in het land van de ongekende mogelijkheden. Zijn beleggers echt de weg kwijt?  

Air France-KLM maakt bekend dat het weer winst boekt
De onderneming boekte weer winst in het 2e kwartaal 2022. Ook over het 3e kwartaal rekent men op een “significant” positief operationeel resultaat. Verder denkt AF-KLM ook over geheel 2022 positief af te sluiten. En dit alles terwijl de luchthavens gebrek hebben aan security-medewerkers en daardoor lange wachtrijen van passagiers vertonen.  

Meer jarengrafiek Dow-30

De rode lijn is het 200-daags voortschrijdende gemiddelde. Dde blauwe lijn is het voortschrijdende korte-termijn gemiddelde waarvan Tostrams het aantal dagen niet heeft weergegeven. 

Wereldwijde voedselvoorziening onder druk
Buitengewoon slecht weer komt door de klimaatverandering steeds vaker voor. 
En door extreme hittegolven dreigen Chinese graanoogsten te mislukken. En dat in een land dat 25% van het wereldwijde graan verbouwd. Het is voornamelijk voor de eigen consumptie. Ook in de Oekraïne is het klimaat oorzaak van een stokkende graanexport maar daarnaast heeft het land ook nog last van de Russische oorlog die al maanden duurt. En het is niet alleen graan dat wordt getroffen, ook de zonnebloemen die worden gebruikt voor de productie van zonnebloemolie hebben te lijden onder de klimaatveranderingen.
De productie van mais in de VS heeft ook last van de droogte, dus minder aanbod. Wereldwijd, heeft men last van de hoge temperaturen. De productie van korrelmais, zonnebloemen en sojabonen valt dit jaar zo’n 10% lager uit.
Minder aanbod bij een grotere vraag betekent voor alle landen dus flinke prijsstijgingen. U ziet de krapte aan de prijzen in onze supermarkten. 

Trends augustus 2022 

Rente en EUR/USD 
De laatste maand daalt de rente zowel in Nederland als in de VS. Dat geeft aan dat de markt bang is voor een recessie. In de VS is dat al het geval. Of het doorzet is nog niet geheel duidelijk. Het is wel vreemd dat de dollar verzwakt, terwijl de rente daar nog steeds flink hoger ligt dan in Nederland. De koers van de EUR/USD ligt op dit moment op 1,0093. 

Crypto Currency
Zowel de Bitcoin als de Ethereum klimt de laatste tijd behoorlijk. Dit is vreemd omdat er zoveel negatief nieuws in de pers staat over de waarde van de crypto’s. Blijkbaar wordt er toch nog veel gespeculeerd in deze “munten”, met als gevolg een stijgende koers.

Aandelenindexen blijven stijgen  
Wereldwijd zijn de indexen zoals genoemd in de trends 2022 de laatste maand flink gestegen. De Rusland RTS index heeft het dit jaar moeilijk met een verlies van ruim 27%. Dat komt omdat Poetin nog steeds oorlog voert tegen de Oekraïne. Op dit moment wordt de Krim aangevallen door Oekraïne. Hoe dit afloopt staat in de sterren geschreven. Dat het niet goed gaat in de wereld als geheel lijkt mij duidelijk. Overal zijn er op dit moment de nodige problemen. Denk aan China en de “afvallige” provincie Taiwan. Ook tussen Polen en de EU botert het nog steeds niet. 

Olieprijzen weten nog steeds geen richting te vinden
De laatste maand schommelt de WTI-prijs tussen de $ 88,50 en $ 100,50 per barrel. Echt richting zit er niet in. Uiteindelijk zullen we allemaal van de benzinewagens afscheid nemen en overstappen op e-auto’s. Maar de vraag is wanneer dat het geval is. De infrastructuur voor de stekkerauto’s is nog lang geen uitgemaakte zaak. Of gaan we uiteindelijk over op de waterstofauto?Edelmetalen, g
oud, zilver en platina in de min
In tijden van spanningen zou de prijs van het goud en zilver moeten stijgen. Het tegendeel is waar. Beiden staan ze op verlies. Hoewel platina de laatste maand wat uit het dal klimt, noteert het nog steeds een verlies van 4%. Alleen de prijs van palladium is dit jaar gestegen met 13%. 

Agroproducten
Mais en sojabonen staan dit jaar ruim in de plus. Alleen sojabonen vallen de afgelopen maand 5% terug naar 4,93%. Tarwe is het enige product dat vanaf begin dit jaar met 5% in de min staat. Door de oorlog van Rusland in Oekraïne wordt de mondiale voedselvoorziening ruw verstoord. Denk aan de moeizame transsporten van graan. Daarnaast is de droogte ook nog een factor voor verminderde opbrengsten. De prijs van rijst ligt dit jaar al 11% hoger, en is de koploper binnen de agroproducten. 

Wat verstaan we onder granen volgens Wikipedia?
Graan, waaronder tarwe en rijst en mais, genoemd onder agroproducten hiervoor, is een verzamelnaam voor de vruchtenvan eenzaadlobbigecultuurgewassen uit de familie van de grassen die samen wereldwijd de belangrijkste voedingsbron voor de mens vormen. Graan wordt geteeld om zijn eetbare bestanddelen, samengesteld uit meellichaam, zemel, kiem en aleuronlaag. Hierna ziet u onder “b” de aleuronlaag. De dunne laag om het meellichaam bevat veel vitamines-B en mineralen.


Hoewel de cijfers uit 2017 stammen, ziet u hierboven een overzicht van de wereldproductie, totaal ruim 2.980 miljoen ton. Graanbalansen worden onder meer bijgehouden door de FAO, International Grains Council te Londen en de Europese Commissie. 
Triticale en Fonio zijn ook graansoorten welke misschien bij vele lezers niet bekend zijn. 

Tropische producten
Cacao, katoen, koffie en suiker zijn dit jaar gemiddeld zo’n 6% gedaald. Koploper in dit rijtje is echter sinaasappelsap dat 20% is gestegen.  

Metalen
Bij de metalen zien we dat de prijs van alle vier metalen de laatste maand ruim zijn gestegen. Het lijkt erop dat de wereldmarkt niet denkt aan een recessie. Op de MetaalNieuws site staat dat de export van Russisch en Oekraïens staal bijna helemaal is stilgevallen. Fabrieken in Europa die staal produceren op basis van ijzererts, steenkool en schroot, zijn ineens niet meer in staat te beschikken over voldoende grondstoffen. En we weten allemaal dat wanneer het aanbod lager is dan de vraag, de prijzen gaan stijgen. 


U ziet het, deze keer is de nieuwsbrief langer. Ik heb veel zaken wat uitgebreider kunnen toelichten. Verder zijn de meeste kwartaal- en halfjaarcijfers 2022 van ondernemingen in de wereld bekend. Enkele cijfers zullen nog volgen.Voor zover u nog geen vakantie hebt gehad wens ik de lezers een fijne vakantie.
 

In september zien we de leden van BZN weer terug op de (hopelijk) nieuwe locatie in de vergaderzaal van Sporthal “de Pol” in Gaanderen. Ook nieuwe leden zijn dan welkom. 

Kom eens kijken of dit iets voor u is. BZN zelf belegt niet meer. Daar zijn we een jaar geleden mee gestopt uit het oogpunt van de kosten en aan alle regels waaraan moet worden voldaan. We zijn er nu voor om alle vragen die beleggers hebben te beantwoorden. En tegenwoordig merk ik dat er dat nogal wat zijn. Volg de site van BZN voor het laatste nieuws. Zie: Beleggingsclubbzngaanderen.nl 

Mijn telefoon is: 06-20951756 voor nadere informatie.      

Theo Bussink
augustus 2022