September 2022

Beurs- en economisch nieuws september 2022

Weer een onderneming gaat Nederland verlaten
Maandag 22 augustus 2022 is fietsenfabrikant Accell vertrokken van de beurs. De onderneming is overgenomen door de Amerikaanse investeerder KKR.
Vrijdag 19 augustus was de laatste handelsdag op de beurs in Nederland met een slotkoers van € 57,55. De fietsenfabrikant van onder andere de merken Batavus en Sparta is opgericht in 1998. Het is het zoveelste bedrijf dat Nederland gaat verlaten.

Economische theorie
Twee bekende namen in de economische theorie zijn de Amerikaanse econoom Milton Friedman en zijn Britse tegenspeler John Maynard Keynes.

Milton Friedman was als econoom verbonden aan de Universiteit van Chicago. Zijn gedachtegang stond haaks op die van de Britse econoom John Maynard Keynes.

Friedman legde de nadruk op de aanbodkant van de economie, met daarbij weinig overheidsbemoeienis. Wat wil je ook van een ras-Amerikaan. Hij beweerde dat er een nauw verband bestond tussen prijsinflatie aan ene kant en de geldhoeveelheid aan de andere. Prijsinflatie moet worden aangepakt door monetaire deflatie: dalende prijzen met monetaire inflatie.

Keynes daarentegen bepleitte het stimuleren van de vraag wanneer er sprake is van economische teruggang. Overheidsbeleid moest worden gebruikt om de vraag te stimuleren.

Het grote verschil tussen beide economen is duidelijk. Friedman benadrukte weinig overheidsbemoeienis, terwijl Keynes juist wel voor overheidsbeleid pleitte; rechts tegen links.
En niet volgens de uitspraak in de Telegraaf (20-8) van de Ajaxied Antony, “God bepaalt mijn toekomst”.

Metaalmoeheid slaat toe
De staalproductie is wereldwijd in juli gedaald naar 149,3 miljoen ton, ofwel 6,5% minder dan juli 2021. China is wereldwijd de grootste producent van staal. In juli daalde de productie 6,4% tot 81,4 miljoen ton ten opzichte van een jaar eerder. In Rusland en Oekraïne daalde de productie met 29,1% tot 6,4 miljoen ton. In de EU was de daling 6,7% tot 11,7 miljoen ton. Zie voor de overige cijfers worldsteel.org van juli 2022.

De koers van het Amerikaanse Bed, Bath & Beyond vliegt alle kanten op
De koers van het aandeel lijkt op het moment van schrijven meer op een rollercoaster. Hoe is dat mogelijk? Het FD van 31 augustus 2022 heeft met de mooie kop “de meme-apen van Reddit blijven Walstreet pesten” een verklaring.  Deze kop vraagt om een nadere uitleg. Allereerst waren het de hedgefondsen die short zaten in het aandeel. Dat betekent dat ze geleende aandelen verkochten, in de hoop ze later goedkoop terug te kunnen kopen en daarmee de winst hopen binnen te halen.
Maar toen kwamen de meme-apen van Reddit om de aandelen massaal te kopen waardoor de koers omhoog vloog. Jammer voor de hedgefondsen die gedwongen werden door de koersstijging naar $23,08 op 17 augustus hun shortposities moesten afdekken bij een hogere koers. Ze liepen dus een risico van een faillissement of in ieder geval een groot verlies te incasseren.
Bij de hogere koers verkochten de meeste meme-apen snel hun aandelen, waarna de koers daalde naar $ 9,53 op 31 augustus. Meme (uitspraak miem) is het verspreiden van berichten via het internet op een platform van hun doelstelling. In dit geval een menigte jongeren om aan te sporen het genoemde aandeel massaal te kopen via hun netwerk Reddit. Reddit is een sociale nieuwswebsite. Met de meme-apen worden de jongeren bedoeld. Op de top verkochten veel jongeren de aandelen, waarna de koers in elkaar zakte, met als resultaat dat er meme-apen die te lang hebben gewacht met verkopen, met een verlies werden geconfronteerd.

Met dit overzicht probeer ik beleggers te vertellen hoe de aandelenmarkt in elkaar steekt. Dat het soms volatiel (beweeglijk) is, zullen de meeste kopers van een aandeel zelf hebben ervaren.

Laatste nieuws 5.9.2022: “Bed Bath & Beyond CFO dies after falling from New York’s Jenga tower”

Grafiek Bed Bath & Beyond 3 januari 2022 t/m 13 september 2022

De samenstelling van de AMX en de AScX worden gewijzigd
Eurocommercial Prop. gaat van de AScX naar de AMX. De plek van Eurocommercial Prop. in de AScX wordt opgevuld met Sif Holding. Dit alles omdat HAL de overname van Boskalis gestand doet.
In de AEX vinden geen veranderingen plaats.


Trends september 2022

Rente en dollar
In de trends zien we de 10-jaars rente in Nederland verder stijgen naar 2,054%.
De Amerikaanse 10-jaars rente zelfs naar 3,399%. Omdat de rente in de US veel hoger ligt dan de rente in Nederland heeft dat ook invloed op de koers van de dollar, te weten een stijging. Op 15 september noteert de EUR/USD 0,9992, ofwel rond de 1,0000. We kunnen ook zeggen dat waarde van de euro gelijk is aan de dollar.

Crypto’s kunnen hun weg bij beleggers niet vinden
Sinds 18 augustus 2022 (zie de vorige Trends) is de Bitcoin van $ 22.733 al zwalkend gezakt naar $ 19.684 per 15 september. Beleggers, veelal jongeren, weten zich geen raad of ze moeten in- of uitstappen. De koers van de crypto is nog ver verwijderd van de ooit door sommige “analisten” voorspelde $ 100.000. Komt het ooit nog zover? Misschien op de zeer lange termijn.

De wereldindex MSCI World heeft de afgelopen maand de smaak niet te pakken
Was de koers op 18 augustus al 10,4% gezakt, het werd op 15 september nog erger toen de koers op min 17,8% stond.

De meeste aandelenindexen staan deze maand in de min
Beleggers worden er niet vrolijk van wanneer ze naar de aandelenindexen kijken de afgelopen maand. De angst voor inflatie neem toe en de hogere rente helpt de beurs niet echt vooruit. Alleen zijn de Braziliaanse Bovespa en de India BSE-30 met een kleine plus de uitschieters wanneer we hun muntkoersen niet in aanmerking nemen.

De olieboeren weten hun koersen niet op peil te houden
Kijken we naar de koers van de Brent en de WTI dan zien we de laatste maand een sterke teruggang in de koersen. De verwachting is dat deze zich de komende tijd niet zullen herstellen vanwege een mogelijke recessie die eraan dreigt te komen. Dat zou betekenen minder behoefte aan olie. Beleggen in bijvoorbeeld Shell PLC  en andere olie gerelateerde fondsen stijgen en dalen met de olieprijzen mee.

Edelmetalen
Goud en zilver doen het normaal beter in moeilijke tijden. Maar ook bij deze twee fondsen zien we het gehele jaar twijfel onder beleggers met als resultaat dalende koersen. Palladium doet het vanaf begin dit jaar veel beter en platina gaat steeds verder achteruit.

Agroproducten
Bij de prijs van agroproducten speelt de droogte dit jaar een grote rol. Mais, tarwe, rijst en sojabonen zijn flink in prijs gestegen omdat de opbrengsten tegenvallen. Ook speelt de oorlog tussen Rusland en de Oekraïne een grote rol. Ongeveer 15% van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor het verbouwen van graan.

Tropische producten
De naam zegt het al, deze producten worden in de tropische gebieden geteeld. De tropische gebieden liggen tussen 23,5o noorderbreedte en 23,5o zuiderbreedte op de wereldkaart. Hierna ziet u dit gebied (rood gekleurd) rond de evenaar.
Cacao, katoen, koffie, sinaasappelsap en suiker zijn veelal tropische producten.
Kijken we naar de prijs in 2022, dan valt op dat de meeste producten genoemd in de Trends 2022 een prijsdaling laten zien. Alleen sinaasappelsap vertoont een prijsstijging van 21%. 

Metalen
De metalen aluminium, koper en zink staan alle drie fors in de min dit jaar. Alleen nikkel vertoont een ruime plus. Hoe komt dat? De risico’s binnen de staalmarkten nemen toe. Te noemen zijn: het hoge energieverbruik, de gastekorten, lockdowns in de grootste staalproducent China, de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en de onzekere economische vooruitzichten in de wereld.

Tot slot de laatste nieuwtjes. Op 25 september vinden de parlementsverkiezingen in Italië plaats. Op 16 oktober is er het vijfjaarlijkse partijcongres in China en op
8 november de Amerikaanse midterm-verkiezingen.
En kijk ook nog even op onze site: Beleggingsclubbzngaanderen.nl

Theo Bussink
September 2022