Oktober 2022

Beurs- en economisch nieuws oktober 2022

Nieuws Economie CBS 2022
De Nederlandse cconomie is in het 2e kwartaal 2022 met 2,6% gegroeid in vergelijking met het 1e kwartaal volgens het CBS. De investeringen en het handelssaldo droegen het meest bij aan de economische groei.

Vastgoedfondsen moeten vennootschapsbelasting gaan betalen
Vastgoedfondsen als Wereldhave, Vastned en NSI moeten vanaf 1-1-2024 vennootschapsbelasting ter hoogte van 25,8% over de winst betalen. Deze vastgoedfondsen verliezen hun fbi-status. Tot genoemde datum hebben deze ondernemingen nog hun fbi-status dat staat voor fiscale beleggingsinstellingen.
Zij betalen nu geen belasting wanneer ze de gehele winst uitkeren aan beleggers. Deze hiervoor genoemde fondsen staan alle drie in de AscX genoteerd. De verwachting is dat beleggers dit soort fondsen gaan negeren. Dit jaar hebben de genoemde fondsen al een behoorlijk verlies geleden. Wereldhave -10,22%, Vastned -22,68% en NSI zelfs -33,24%, per 20 oktober 2022.

Boskalis per 8 november 2022 weg van de beurs
8 november is de laatste handelsdag voor Boskalis. Ongeveer 98,3% is in handen van HAL. In het vierde kwartaal zal voor de resterende aandelen een wettelijke uitkoopprocedure gaan gelden.

Rente in Nederland en de VS flink opgelopen
In beide landen is de rente stevig opgelopen. Nederland noteert nu 2,73%, terwijl in de VS de rente op 4,1380% staat. Het verschil in rente zien we ook terug bij de koers van de EUR/USD welke op dit moment beneden pari staat op 0,9811, dat wil zeggen een steeds duurdere dollar.

Beleggers gaan de mist in op de buitenlandse cryptobeurzen 
Met name Coinbase, Crypto.com en Binance sluisden dit jaar al voor miljoenen weg. Het gaat vooral om buitenlandse handelsplatforms. Nederlandse handelsplatforms worden weinig door criminelen gebruikt. Dat suggereert dat Nederlandse handelsplatforms de handel beter op orde hebben. Dit is een waarschuwing voor beleggers in een crypto. Vooral jongeren zijn nogal na├»ef en laten zich snel overhalen, maar ook ouderen worden vaak gedupeerd door de mooie woorden van de aanbieders. De laatste maand gaat de koers van de Bitcoin en Ethereum op en neer, maar er zit per saldo weinig beweging in de koers. 

Trends

De MSCI World Index daalt verder 
Deze wereldindex gaat, evenals alle aandelenindexen, naar beneden en staat op dit moment op -23% sinds 1 januari 2022. Deze wereldspreiding brengt beleggers geen extra geld in het laatje. 

Ook de andere aandelen- indexen genoemd in de trends staan in de min
We zien het de laatste maand allemaal. Vandaag wat erbij en morgen er weer af.
Maar uiteindelijk dalen alle indexen. Er is een uitzondering voor de Braziliaanse Bovespa index welke YTD op een winst staat van 11,78%.
 

Bij de goederen staan de olieprijzen in de plus
Zowel de Brent als de WTI staan de afgelopen maand, maar ook sinds 1 januari ruim in de plus. De Brent laat sinds 1 januari een plus zien van 19%, terwijl de WTI is gestegen met 14%. De OPEC wil de productie fors verlagen. Vanaf november wil men dagelijks
2 miljoen vaten minder oppompen. Dat moet tot gevolg hebben dat de prijzen verder stijgen.
 

Edelmetalen vertonen een wisselend beeld
Goud, zilver en platina staan in de min dit jaar. Alleen palladium doet het goed met een stijging van 4%. Goud wordt onder andere gebruikt voor elektronische componenten, maar het wordt ook verwerkt in sierraden zoals ringen. Zilver is een goede elektrische geleider. Platina wordt onder andere gebruikt bij de raffinage van ruwe olie. Palladium wordt in de organische chemie gebruikt als katalysator. Katalysator dankt zijn naam aan een scheikundig proces. In dit proces is de katalysator een stof die invloed heeft op de snelheid van een chemische reactie, zonder zelf te veranderen. Dit kan gaan om een versnelling of vertraging van de reactiesnelheid. 

De agroproducten staan alle vier in de plus
In volgorde van een prijsstijging sinds begin 2022 is mais een topper met een plus
van 15%, gevolgd door rijst met een plus van 11% en tarwe met een stijging van 10%. Sojabonen kunnen deze trend niet volgen en staat met 4% winst onderaan de lijst.
 

Tropische Producten
Bij de tropische producten, genoemd in de lijst van BZN, staan er vier in de min dit jaar. Alleen sinaasappelsap is hier de uitzondering met een plus van 50%. Sinaasappelsap bevat naast vitamine C ook ijzer, magnesium en calcium. Gezien de prijsstijging en inhoud leven we dus gezond op onze aardkloot.  

Wat is er toch met de metalen aan de hand?
Metalen worden meestal gedolven in de vorm van ertsen. We kennen edele en onedele metalen. We spreken hier van onedele metalen zoals aluminium, koper, zink en nikkel. Onedele metalen kunnen relatief makkelijk oxideren. Producenten van staal zijn grote vervuilers. Denk aan Tatasteel, ArcelorMittal in Luxemburg etc. De productie van onedel staal vereist veel energie en dat is duur. Een belangrijke grondstof voor het maken van staal is ijzererts. De tweede grondstof is steenkool. De derde grondstof is kalksteen en de vierde is zuurstof. De lucht met daarna de zuurstof wordt verhit tot ongeveer
2200 graden Celsius. Hierna zien we de top-10 van staal producerende landen. Energieverbruik is de oorzaak dat de koers van metalen gaan dalen.

Breaking News: de Britse premier Liz Truss is al weer opgestapt 
Ze heeft het anderhalve maand volgehouden, maar ze kondigde donderdag 20 oktober haar vertrek aan. Ze heeft haar besluit meegedeeld aan de Britse koning. Truss volgde Boris Johnson op. Moeten er nu nieuwe algemene verkiezingen komen? 

Tot slot wil BZN Max Verstappen feliciteren met het behalen van zijn tweede wereldkampioenschap in de Formule-1 race in Japan. Er ontstond wat verwarring, maar uiteindelijk bleek dat art. 57 van de reglementen hem de overwinning toekende.   

Theo Bussink 
Oktober 2022