November 2022

Beurs- en economisch nieuws november 2022

Kamervragen in Nederland over gevaarlijke klimaatpaus Timmermans
Belang van Nederland, de nieuwe partij van Wybren van Haga, wil dat de losgeslagen PvdA-klimaatpaus Frans Timmermans door het kabinet aan banden wordt gelegd.
”De kosten van Timmermans komen bij de Nederlandse burger te liggen”, aldus Van Haga.

Flow Traders naar Bermuda
Flow Traders verplaatst de holding naar Bermuda. Volgens het FD vertrekt Flow Traders gedeeltelijk uit Nederland, vanwege het strenge toezichtregime. Flow Traders is gespecialiseerd in de handel in indexfondsen via algoritmes. “Om concurrerend te blijven is verplaatsing naar Bermuda noodzakelijk”, aldus de onderneming. 

Engeland heeft een nieuwe premier
Rishi Sunak, geboren 12 mei 1980, is de nieuwe Britse premier. Hij is een afgestudeerd econoom en moet dus weten wat goed is voor zijn achterban.

De meeste grondstoffen voor de chipindustrie komen uit risicolanden
In het FD van zaterdag 29 oktober 2022 staat geschreven dat Nederland en Duitsland belangrijk zijn voor de Europese chipindustrie.
Grondstoffen zoals palladium, silicium en kobalt zitten behalve in chips ook in batterijen, windturbines en zonnecellen. Maar deze grondstoffen komen uit risicovolle landen. Te denken valt aan Rusland en China. Deze landen kunnen overgaan tot een exportverbod van hiervoor genoemde grondstoffen. Ook een invasie van China in de “afvallige” provincie Taiwan kan een blokkade van de zeevaartroute veroorzaken. En juist China produceert 70% van alle silicium dat onmisbaar is voor de productie van chips. U ziet het als belegger, dat de wereld op dit moment onberekenbaar is. Vandaar de dagelijkse volatiliteit op de aandelenmarkt.

TRENDS

Uitleg verwisseling sinaasappelsap door de gasprijs onze trends 2022
Op verzoek van een lid van BZN heb ik in de trends 2022 sinaasappelsap verwijderd. Daarvoor in de plaats komt Gas Henry Hub. Allereerst, wat betekent Henry Hub? De Henry Hub is een belangrijk distributiepunt van aardgas in Erath, in de Amerikaanse staat Louisiana. De hub “Henry” is zo genoemd naar zijn locatie in het Henry-gehucht Erath, dat is vernoemd naar de Henry High School die daar stond tot hij werd beschadigd door de overstromingen en stormvloed. Deze school is genoemd naar zijn weldoener, William Henry, die oorspronkelijk uit Duitsland emigreerde als Ludwig Wilhelm Kattentidt omstreeks 1840, en zijn achternaam verving door Henry, ontleend aan zijn vaders tweede naam. Heeft u een Bosatlas 55e editie dan ziet u op pagina 205 dat de leiding uitkomt in de Golf van Mexico om verder de export van het gas mogelijk te maken. Tot zover de naam. Nu nog de berekening van het gas. Allereerst enkele termen. MMBtu betekent Metric Million British Thermal Unit. De omrekening naar 1 MMBtu-gas luidt; 1.000.000* 0,029983 en is afgerond 30m3 gas. Op het moment van schrijven is de prijs hiervan $ 5,95. Voor beleggers is Henry Hub Natural Gas te koop bij het Saxo Investor platform. Ik weet niet of bij andere platforms het gas of afgeleide producten ook te koop zijn.

Rente en Euro/USD
De rente is de laatste maand flink dalende. De 10-jaars rente staat in de Nederland op 2,289% en deze rente in de VS op 3,688%. Dat is goed voor de aandelenbeurzen.  De EURO/USD staat op 1,0319. De euro wordt weer sterker sinds vorige maand.

Bitcoin en ook andere “munten” hebben het zwaar
Vrijdag 11 november kwam het FD met een bericht dat de beurs FTX op omvallen staat. Is dit een waarschuwing dat andere crypto’s, en dat zijn er nogal wat, een domino-effect ondergaan? In hetzelfde artikel schrijft Chris Woerts, wel bekend van de TV talkshow Vandaag Inside,  dat de onbetrouwbaarheid wel meevalt. Autobedrijven en banken zijn volgens hem in het verleden ook wel failliet gegaan. Hoe kan die man zo naïef zijn?  Ook in de sportwereld blijkt dat via reclame en sponsoring aan sportteams en sportbonden de aftocht van FTX grote financiële gevolgen kan hebben. Beleggers adviseer ik voorlopig het hele gebeuren op afstand te bekijken. Inmiddels is bekend dat FTX is omgevallen op 11 november. Het heeft faillissement aangevraagd via het zogeheten “Chapter 11”. De CEO Sam Bankman-Fried stapt op. Er is een nieuwe CEO benoemd als vervanger.

Aandelenbeurzen voor zover genoemd in de Trends 2022
De laatste maand zijn de indexen, en daarmee vele aandelen, flink gestegen. Alleen de Nasdaq Composite heeft maar een kleine stijging laten zien. De Braziliaanse Bovespa is echter 7% gedaald.
Redenen zijn bij nader inzien de Braziliaanse verkiezingen. Wat heeft er plaatsgevonden? Lula da Silva werd op 30 oktober 2022 voor de 2e keer verkozen als president van Brazilië. Zijn presidentiële termijn zal op 1 januari 2023 ingaan. Op 30 oktober wint hij de verkiezing in Brazilië in een nek-aan-nekrace. Hij kreeg net geen 51% van de stemmen, een fractie meer dan de zittend president Bolsonaro. Lula moest na twee ambtstermijnen de cel in wegens corruptie. Alle aanklachten tegen hem werden echter nietig verklaard. Bolsonaro-aanhangers spreken van fraude. Lula krijgt te maken met een verdeeld land. Makkelijk zal het niet worden om de stagnerende economie er weer bovenop te krijgen. Het is weer het oude Brazilië-liedje! Beleggers nemen op dit moment al vast een voorschot door aandelen van de hand te doen. Dat is de reden dat de Bovespa-index 7% heeft laten liggen in november.

Olie en gas eisen op dit moment alle aandacht op
De Brent en de Amerikaanse WTI eisen op dit moment alle aandacht op. In een op- en neergaande koersbeweging staan ze dagelijks in de belangstelling. BZN heeft ook de gasprijs toegevoegd aan de Trends 2022 op verzoek van een lid. De gasprijs is erg volatiel evenals de olieprijzen. De Russische oorlog in de Oekraïne speelt natuurlijk ook een belangrijke rol.

Bij de edelmetalen gaat platina aan kop
Platina is de laatste maand duidelijk de winnaar. Het edelmetaal steeg met 10%. Goud is deze maand gestegen met 7%. Het goud lijkt eindelijk uit de winterslaap te komen. Dat mag ook wel.
Met zoveel ellende in de wereld mag je verwachten dat goud gewild is.

Agroproducten
Rijst gaat dit jaar fier aan kop met een winst van 19%. Met dit gegeven staan mais, sojabonen en tarwe dit jaar wel op winst, maar vooral de prijs van tarwe doet het de laatste tijd flink minder. Je zou zeggen dat juist dit graan het beter zou moeten doen, nu de transporten weer op gang zijn gekomen door de invloed van Turkije op Rusland.

Tropische producten zijn zeer wisselvallig
Suiker staat dit jaar nipt in de plus. Maar katoen min 24% en koffie zelfs min 37% laten het duidelijk afweten. Zoals beleggers zullen weten is de prijs afhankelijk van vraag en aanbod.
Is de vraag groter dan het aanbod dan zal de prijs stijgen; bij het omgekeerde daalt de prijs. Bij katoen en koffie is het aanbod dus hoger dan de vraag. De vraag is dus; wat is er aan de hand? Daar kunnen diverse redenen voor zijn zoals; het weer, de voorraden, de koers van de Euro/USD en vraag of aanbod. Bij koffie is Brazilië de grootste leverancier met ca 35% van de wereld. Lees hiervoor het artikel; Aandelenbeurzen voor zover genoemd in de Trends 2022 wat daar aan de hand is. De grootste producent van katoen is China. Daarna komen India en de VS. Katoen wordt gebruikt voor verschillende stoffen in kleding. Evenals koffie wordt katoen gekweekt in een tropisch klimaat.

De metalen staan veelal in de min, behalve nikkel
Nikkel is dit jaar met 25% gestegen. Aluminium, koper en zink zijn aanmerkelijk gedaald, zie trends 2022.
Voor deze metalen geldt het volgende. Er bestaat een tekort aan halfgeleiders, dus worden er minder auto’s gebouwd. Daarom is er minder staal nodig. Hetzelfde is het geval met witgoed. Verder zijn er de negatieve gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zoals de energiecrisis, met tevens een negatieve invloed op de staalprijzen.
China is de grootste staalproducent van de wereld. Als het land wil concurreren dalen de staalprijzen. In het algemeen ontstaat bij een stijging van de inflatie en de rente extra druk op de economische ontwikkeling van staal. Daarom daalden ook nog eens de meeste staalprijzen. Tot slot hebben veel staalmakers te maken met neergaande prijzen en zullen sommigen uiteindelijk het loodje gaan leggen.

Tot slot:
Het jaar loopt langzaam ten einde. Grote beleggers ruimen aandelen welke flink op verlies staan op, om aan het einde van het jaar nog wat positiefs te kunnen tonen. Beleggers hebben niet veel tijd meer om hun portefeuille nog wat op te vrolijken. Velen zullen het jaar dan ook negatief afsluiten.

Theo Bussink
November 2022