December 2022

Beurs- en economisch nieuws december 2022

Hoe is de MSCI World index opgebouwd
De naam zegt het al; het is een Wereldindex. BZN houdt deze index al jarenlang bij. In het overzicht van 17 november 2022 van de Trends 2022 is deze vermeld. Maar nu gaan we naar de opbouw van de index. Deze ziet u hierna.

Gecomprimeerde opbouw van de MSCI World index
Beleggers zien in het eerste overzicht hierboven dat het developed markets, ofwel ontwikkelde markten betreft. Daarna ziet u het gekleurde grote rondje en daarnaast een samenvatting van de landen of gebieden. Tot de emerging markets, ofwel opkomende markten, behoren Brazilië, Rusland, India en China. Deze laatste landen, de zogenaamde BRIC-landen ziet u ook in de Trends 2022 van BZN. Kijken we naar de grootte-percentages van de landen, dan zien we dat de USA voor 53,64% deelneemt. De volgende is Europa maar zonder de VK met 14,39% en daarna de opkomende markten met 11,60%. De rest kunt u zelf lezen. De cijfers zijn echter van 29 juni 2018 zoals u onderaan bij de cijfers ziet.

DSM fuseert met Firmenich
In feite betekent dit, dat het Nederlandse DSM het Zwitserse Firmenich overneemt. Aandeelhouders van DSM krijgen een belang van 65,5% in het bedrijf DSM-Firmenich. De fusieonderneming houdt, net als DSM, een notering op de Amsterdamse aandelenbeurs, aldus het FD.

Herzieningen Euronext aandelen
Exor komt in de plaats van Just Eat Takeaway, welke onderneming in de AMX wordt opgenomen. De AMX heeft nu weer 25 aandelen. Deze wijzigingen gaan in op maandag 19 december 2022.

Strafzaak Wirecard krijgt 8 december 2022 een vervolg
De huidige leden van BZN zullen zich waarschijnlijk niets meer herinneren van de betaaldienstverlener Wirecard uit Duitsland en de val van de CEO Marcus Braun. Zijn medebestuurder Jan Marsalek is op de vlucht geslagen. Er was in 2020 1,9 miljard “zoek” volgens de accountants van Wirecard. Het bedrijf is inmiddels failliet en de CEO zit achter de tralies. Op het moment van schrijven, 8 december 2022, probeert een gerenommeerde advocaat de CEO vrij te krijgen uit de gevangenis. De betreffende advocaat is niet de minste en zeker niet bang. Hij probeert de “lekenrechters” te overtuigen. In Duitsland is het gebruikelijk dat de meervoudige strafkamer bestaat uit professionele rechters aangevuld door twee lekenrechters. Wanneer lezers zijn geïnteresseerd in de aanloop naar het faillissement dan kunnen ze eens kijken wat ik daarover heb geschreven in de nieuwsbrieven van juni, juli en augustus 2020 op onze site.

Trends

Rente en Euro/USD
De rente daalt steeds verder en staat nu op 2,2660% op de 10-jaars lening in Nederland. In de VS staat de rente flink hoger op 3,4920%. Een dalende rente betekent een stijgende koers van een 10-jaars lening.  De EURO/USD is verder geklommen naar 1,0614. Dat betekent dat de euro aan waarde heeft gewonnen sinds vorige maand toen het 1,0319 was.

De Bitcoin beweegt minimaal sinds vorige maand
Hoewel de kritiek op de crypto’s niet van de lucht is, hebben beleggers toch een andere mening. Ze stappen nog steeds in. Zowel in de Bitcoin als de Ethereum, de tweede crypto. Ten opzichte van vorige maand zijn de koersen praktisch niet gewijzigd.

De wereldindex geeft een stabiel beeld
De MSCI World-index is de laatste maand weinig veranderd. Sinds begin dit jaar staat deze index echter op een verlies van 16,29%.

We verplaatsen onze aandacht naar de aandelenindexen
We hebben de indexen ingedeeld naar: Nederland, Europa, VS, Azië en Oceanië en de BRIC-landen. De indeling vindt u op het overzicht van de TRENDS 2022. De absolute winnaar over 2022 is de India Bombay BSE-30 met een positief resultaat van 6,09%. Het resultaat is in Indiase Roepees. U kunt dus zelf de koers omrekenen in EUR/INR. Zie grafiek hierna.

Olie en gas zijn op dit moment even niet te volgen
De Amerikaanse WTI en de Europese Brent volgen elkaar netjes. Zowel omhoog als omlaag. De gasprijs is een ander verhaal. Bij de prijs gaan we uit van Natural Gas Henry Hub. Een nadere uitleg over de Henry Hub ziet u in de nieuwsbrief van november 2022. Zoals u ziet in de TRENDS 2022 is de prijs sinds begin 2022 gestegen met ruim 73%.

Platina neemt op jaarbasis de koppositie in bij de edelmetalen
Tijden veranderen, maar beurzen ook. Vorige maand stond palladium duidelijk aan kop met een winst van 7% op jaarbasis. Nu is dat een verlies van 2,04%. Terwijl goud nog steeds op een verlies staat van 2,51% laat ook zilver nog een klein verlies zien. Platina gaat rustig verder naar een winst van 4,99%. dit jaar. Dit alles in dollars per troy-ounce ofwel per 31,1 gram. Een troy ounce is een gewichtsmaat voor edelmetalen, groot 31,1034768 gram. Omgekeerd gaan er dus circa 32 troy ounce in een kilogram. Het gewicht is één twaalfde van het troy pound. De naam ‘troy’ komt van de Franse stad Troyes, eertijds een belangrijke handelsstad, waar dit gewicht in de 15e eeuw zou zijn gebruikt.

Agroproducten zijn volatiel
Tarwe en mais zijn producten die uit o.a. Oekraïne komen. Dat is het land waartegen Poetin oorlog voert. De uitvoer wordt vaak stilgelegd, waarna de Russen het toch weer toestaan. De afwisselende stemming van Poetin is er medeverantwoordelijk voor dat de volatiliteit van de prijzen zo onvoorspelbaar zijn. Verder zijn er sojabonen en rijst. Beide producten zijn dit jaar in prijs gestegen.

Tropische producten kosten over het algemeen dit jaar minder
Zowel cacao als katoen en koffie staan dit jaar in de min. Alleen suiker staat in de plus. Cacaobomen groeien in vochtige gebieden rond de evenaar. De vijf landen waar vandaag de dag de meeste cacaoplantages zijn: Ivoorkust, Ghana, Indonesië, Nigeria en Brazilië. In deze landen worden de cacaobonen geoogst en gedroogd. De grootste koffieproductie vindt plaats in Brazilië, Vietnam, Colombia en Indonesië. Weersinvloeden zijn meestal de oorzaken van meer of mindere oogsten. In goede jaren zijn de opbrengsten vaak hoger en daardoor de prijs lager. Plantenziekten zorgen voor mindere opbrengsten. Bij plantenziekte kan het zowel bij koffie en cacao als bij katoen catastrofale gevolgen hebben op het aanbod en daardoor een hogere prijs. De grootste suikerproducent is India. Op de tweede plaats komt Brazilië. De grootste producent van katoen is India gevolgd door China.

Tot slot de metalen en wat daar mee aan de hand is
De prijzen op de metaalbeurzen zijn afhankelijk van de vraag en aanbod. Bij aluminium, koper en zink zijn de prijzen dit jaar tussen 11% en 15% gedaald. Alleen nikkel is met 37% gestegen.
Wat is er met de prijzen van aluminium, koper en zink aan de hand? De energiecrisis heeft negatieve gevolgen gehad van de staalprijzen. Maar waarom stijgt nikkel dan zo sterk? Nikkel is voornamelijk afkomstig uit Rusland, Canada en Australië. Verder zijn er nog zo’n tien landen die nikkel produceren. Rusland is een van de belangrijkste producenten van deze grondstof met een aandeel van zo’n 10% van de wereldproductie. Veel landen willen Rusland tijdens de oorlog in Oekraïne niet financieren. Ze boycotten als het ware Rusland. Nikkel stijgt daardoor in prijs. Volgens de grootste metaalbeurs, de LME in Londen, is het momenteel erg onrustig. Naast nikkel geldt dat ook voor aluminium, koper en zink.

Tot slot: de laatste bijeenkomst van BZN vond plaats op 12 december 2022, zoals gewoonlijk in de vergaderzaal van Sporthal de Pol te Gaanderen. De afsluiting van de Trends per 31 december 2022 krijgt u nog. De eerstvolgende nieuwsbrief komt eerst in januari 2023.
Alle lezers wens ik vrolijke Kerstdagen en een voorspoedig nieuw beleggingsjaar 2023. Aanmeldingen van nieuwe leden en groepjes van leden zijn steeds welkom. Kijk ook eens op onze site Beleggingsclub BZN Gaanderen voor de data van de bijeenkomsten op maandagen. 

 

Theo Bussink
December 2022