Februari 2015

Beurs- en economisch nieuws februari 2015

Olieprijzen volatiel de laatste maand
Dagelijks valt er in de kranten te lezen dat de olie na een dip tot het laagste niveau sinds jaren, weer begint op te krabbelen. Dat alles gaat dagelijks gepaard met enorme prijsverschillen. Zowel de Brent Olie als de WTI (Amerikaanse olie van mindere kwaliteit) worden op de beurzen 24 uur, rondom de klok verhandeld. Via Turbo’s zit BZN deze maand regelmatig in de markt met turbo’s long of short, al naar gelang de markt zich lijkt te bewegen. Het vervelende is alleen dat in turbo’s op deze markt alleen kan worden gehandeld van 8.00 uur tot 18.30 Nederlandse tijd. Blijven we dus daarna in de markt zitten dan moet je maar lijdzaam toezien hoe de markt zich beweegt. We noemen dat het “overnight-risico.  Het is mogelijk dan je ’s morgens wakker wordt met een aardige winst of verlies. Een stoploss-order of anderszins helpt je tijdens deze tijd ook niet omdat de beurs in Amsterdam, waar de turbo’s worden verhandeld gesloten is.

Jammer in een tijd waarbij elektronische handel toch mogelijk moet maken dat er 24 uur in gehandeld wordt. Met de futures op olie kan dat ook. Echter, de diverse stoploss-niveaus die door de uitgevers van de turbo’s worden vastgesteld, die worden wel 24 uur in de gaten gehouden volgens de prijs van de onderliggende future. Maar ik begrijp het wel. Dan moet men extra personeel inzetten om de prijsstellingen in de gaten te houden. De uitgevers van turbo’s willen natuurlijk ’s nachts geen risico lopen. Bij extreme handel, denk aan het moment wanneer er cijfers over de voorraden olie worden gemeld,  wordt de handel stilgelegd door geen bied en laatprijzen te stellen. Als particulier ben je dan de hannes. Met het bereiken van de stoploss loopt de bank geen risico, dus dat kan dan weer wel ’s nachts. Mocht dit verhaal niet duidelijk zijn, dan zal ik het tijdens onze bijeenkomst donderdag 26 februari uitleggen. Vraag er dan even om.

U kunt zelf ook eens droogzwemmen door een turbo te kiezen op de Brent en deze via MarketWatch (op dit moment de future mei 2015)  te volgen en kijken wat er gebeurt. Dat is de beste leerschool. Pas er wel voor op dat de turbo’s lopen op de Brent future april 2015! Ken je het systeem, dan is dat voor alle turbo’s die op een onderliggende waarde  24 uur per dag worden verhandeld toe te passen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de verschillende valuta’s  ten opzichte van de euro.

Vanmorgen (dinsdag) bracht de zakenkrant Financial Times een bericht naar buiten dat de OPEC van plan is een noodvergadering te beleggen. De Nigeriaanse olieminister heeft daartoe een verzoek gedaan.  De reden is dat de olieprijs laag blijft. Saoedi Arabië bijvoorbeeld, wil niets weten van productieverlaging. Bij een productieverlaging zou de prijs op kunnen lopen. Als belegger weet u dat u moeten kopen als de geruchten in de markt komen en moet verkopen als  het een feit is!


Manipulatie van de goud- en zilverprijs
De Amerikaanse justitie onderzoekt of enkele van de grootste banken ter wereld zich schuldig hebben gemaakt aan prijsmanipulatie van kostbare metalen als zilver en goud. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag 24 februari op basis van ingewijden. Het blijft maar niet ophouden met de schandalen. Wordt de hebzucht, ondanks de regels die er allemaal gelden, niet steeds groter? Blijkbaar zijn banken op zoek naar alternatieve winstmogelijkheden nu ze door de centrale banken aan banden zijn gelegd.

 Grafiek voorraad WTI olie Verenigde Staten.
US crude

Hier nog even de formules voor de berekening van de prijs van een turbo

Turbo Long:

Waarde Turbo Long =     stand onderliggende waarde – financieringsniveau
ratio x wisselkoers

Turbo Short:

Waarde Turbo Short =   financieringsniveau – stand onderliggende waar
ratio x wisselkoers


Beleggen in obligaties, spaarrekening of aandelen?
Nu de couponrente op staatsleningen naar een zeer laag niveau tendeert, en bedrijfsobligaties ook een steeds lagere coupon uitgeven, is het niet zinvol hier nog in te stappen. Tenzij u denkt dat de rente nog verder daalt of zelfs negatief wordt. Als de rente zal gaan stijgen, en dat is op termijn zeker mogelijk, dan zal de koers van de obligatie gaan dalen.

U zit dan opgescheept met een lage couponrente en verlies op de aankoopkoers van de obligatie. De koers beweegt namelijk altijd tegengesteld aan de rente. Bij een stijgende rente daalt de koers; bij een dalende rente stijgt de koers.

Op een spaarrekening krijgt u ook steeds minder. Nu zo rond 1%. Dus zowel sparen als beleggen in obligaties is voor de gemiddelde belegger even niet interessant.

Resteert beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s , turbo’s en hoe de afgeleide producten tegenwoordig ook mogen heten. Maar de risico’s zijn hier wel groter dan bij obligaties of sparen. Aandelen geven meestal dividend (winstuitkering) wanneer de onderneming winst maakt. Maar de koersen van aandelen zijn meer onderhevig aan koersschommelingen dan obligaties. Er hoeft maar een winstwaarschuwing te komen of de beleggers reageren tegenwoordig als door een bij gestoken. Dat geldt natuurlijk ook wanneer er frauduleuze handelingen binnen de ondernemingen plaatsvinden. Denk aan Imtech en SBM Offshore. Maar blijft de belegger voor een wat langere termijn in het aandeel zitten dan ontvangt hij normaliter jaarlijks dividend, en op het einde van de rit, zeg 5 tot 10 jaar, een gemiddelde koerswinst van zo’n 6% per jaar.

Wanneer u bij de aandelen een keuze maakt voor ondernemingen met een hoog dividendrendement, zoals de afgelopen jaren b.v. Royal Dutch, dan bent u al verzekerd van een aardige opbrengst van zo’n 5%, met op wat langere termijn ook nog wat koerswinst wanneer het bedrijf goed blijft renderen.

Op welke manier u ook belegt, ga zelf altijd narekenen wat analisten beweren. Alleen uzelf bent verantwoordelijk voor de juist keuze. Analisten lopen geen enkel risico met hun uitspraken. Hooguit kunnen ze worden ontslagen door hun werkgever wanneer hun waarzeggerij achteraf toch negatiever uitpakt dan gedacht.


Europese beurzen en goederenmarkten
De Europese beurzen hebben het dit jaar tot nu toe uitstekend gedaan. De belangrijkste beurzen in de wereld staat bijna allemaal in de plus. Zelfs Rusland staat ruim op winst.

Op de goederenmarkten is het bij de meeste commodity’s  kommer en kwel.
Ik wil er een uitlichten en dat is koffie. Eind vorig jaar werd beweerd dat koffie nadat de futures januari 2015 zouden zijn afgewikkeld, de prijs van het bruine goedje waar je ’s morgens lekker fit van wordt, zou gaan stijgen omdat men tekorten verwachtte. Niets is minder waar. De markt doet $cts. 147.90 voor de future mei 2015. Een daling sinds
1 januari van 11%. Oorzaak? Mij (nog) niet bekend.


Theo Bussink