April 2015

Beurs- en economisch nieuws april 2015 

Knuffelkoe wordt productiemonster
Na 31 jaar is het gebeurd met de melkquota. Per 1 april heeft Brussel de regelgeving afgeschaft. De Gelderlander en DFT geven op 31 maart j.l. een overzicht van de zuivelsector. Voor de boeren onder ons is het interessant om een kort overzicht te geven van de stand van zaken zoals die gelden voor melkveehouders in Nederland en de handel met het buitenland.

 • Stand van zaken Nederlandse zuivelsector:
  1,6 miljoen melkkoeien.
  18.000 melkveehouderijen
  12,7 miljard kilo melk per jaar
  55% van de melk wordt verwerkt tot kaas.
  De sector is goed voor 45.000 arbeidsplaatsen.
 • Verwerking melk tot:
  Kaas                                                 55%
  Melkpoeder                                       14%
  Consumptiemelk en –producten       8%
  Boter                                                 2%
  Overige producten                            14%

 

De Nederlandse zuivelexport gaat naar:

Duitsland 23%
België 13%
Frankrijk 10%
Ver. Koninkrijk   4%
Italië   3%
Spanje   3%
Rusland   4%
China   4%
Nigeria   2%
Saoedi-Arabië   2%
Ver. Arab. Emiraten   2%
Rest EU 11%
Rest Wereld 29%

  

 • De belangrijkste zuivel importerende landen in de wereld zijn:
  China
  Rusland
  Saoedi Arabië
  Verenigde Staten
  Japan
 • Omzet zuivel per inwoner in Euro’s in 2013:
  Ierland              800
  Nederland        650
  Denemarken    625
  Frankrijk           450
  België               425
  Duitsland          300
  Italië                 275
  Spanje              225
  Gr.Brittannië     150

Wat gaat de nieuwe regelgeving betekenen voor de boeren in ons land? Ten eerste moeten ze nu gaan concurreren op de vrije markt. Dat zal betekenen dat de melkprijzen meer aan schommelingen onderhevig worden. De melkveehouders spelen daar nu al op in met uitbreiding van de veestapel. Voor de kleine boeren is er geen plaats meer. Schaalvoordelen gaat de norm worden. Dit leidt met name in het noorden van ons land tot flinke uitbreidingen van de gebouwen en daarmee verbonden de veestapel. Dat betekent weer druk op de mestoverschotten. Om te voldoen aan de mestnormen, zullen veel boeren grond gaan bijkopen om de mest af te zetten, met als gevolg druk op de grondprijzen. Een geluk bij een ongeluk is dat de krachtvoerprijzen de laatste jaren zijn gedaald. Immers de grondstoffen zoals soja, maïs etc. zijn op de wereldmark flink naar beneden gegaan. Voor een overzicht van de diverse prijzen, zie onze site: http://www.beleggingsclubbzngaanderen.nl/ (Beurs- en economisch nieuws / trends en indexen).


Drie grondstoffen met een hoge volatiliteit
Brent olie, WTI olie, en koffie zijn de drie grondstoffen met een hoge volatiliteit in de dag. Het is voor beleggers, of speculanten, een speeltuin om in te handelen. Dat kan in alle drie gevallen met turbo’s long en short. Brent-olie is de Noorzee-kwaliteit, WTI is de mindere USA-kwaliteit die lager ligt in prijs.

Olie
Daar is op dit moment een overvloed van. In de Verenigde Staten is de helft van de boorinstallaties stilgelegd en nog stijgen wekelijks de voorraden. Hoe kan dat? Dat komt deels omdat eerst de productie van de minder rendabele en kleinere velden uit de markt wordt genomen. Deze velden worden pas weer in productie genomen wanneer de prijs  voldoende is gestegen. En volgens “kenners” kan dat nog wel een poos duren. Verder zijn er wat de Brent betreft berichten dat Saoedi Arabië dagelijks meer oppompt dan is afgesproken binnen de OPEC zodat er ruim voldoende olie op de markt komt. Toch zijn de olieprijzen de laatste tijd opgeveerd. Dat kan komen door de aantrekkende wereldeconomie en het vakantieseizoen dat voor de deur staat waardoor extra vraag naar olie ontstaat.

Koffie
Ook de koffieprijs op de wereldmarkt is onderhevig aan een hoge volatiliteit. Prachtig om in te handelen. Per dag ligt het verschil tussen de hoogste en de laagste koers vaak tussen de 3% en 6,5%. BZN zit nog in de markt met turbo’s short. De verkooplimiet is echter nog niet gehaald.


Nationale en internationale aandelenbeurzen weer in beweging
Jongstleden vrijdag 17 april was het weer raak op de beurzen. Bloomberg viel uit de lucht met de publicatie van beurskoersen. Veel banken die op hun systeem zijn aangesloten zaten met de handen in het haar. Rond 11.30 uur gingen de schermen op zwart. En prompt vielen de koersen naar beneden, ook in Nederland. De kranten schreven zaterdag dat dat een oorzaak was van dalende koersen, naast het feit dat de onrust over Griekenland ineens weer oplaaide. We zien steeds weer dat we volkomen afhankelijk zijn geworden van snelle berichtgeving en koersinformatie. Stroomstoringen en internet dat plat gaat, leggen ineens de halve  economie stil. Koersinformatie wordt niet meer doorgegeven, in winkels kun je niet meer betalen en door stroom gevoede apparaten werken ineens niet meer. Is dat niet een grote vijand aan het worden naast alle oorlogen in de wereld?

Dan de vraag hoe het verder met de aandelen gaat op de Amsterdamse beurs. Wordt het niet eens tijd dat we, nadat de meeste grote ondernemingen deze maand hun cijfers hebben gepubliceerd, naar de hoogte van de koersen kijken? Zo’n kleine 20% koerswinst gemiddeld in amper 4 maanden lijkt me een moment alert te worden. Er hoeft maar iets schokkends in de wereld te gebeuren en de poppen zijn aan het dansen. Hou daar als belegger rekenen mee. Dek uw portefeuille misschien eens even voor een paar maanden af met putopties op de AEX of pak de winst op de aandelen.

Natuurlijk brengt rente op een spaarrekening niets meer op en zijn ook staatsobligaties niet meer interessant op dit moment. Dat trekt het volk naar de aandelenbeurzen en dan met name in Europa. En veel vraag betekent hogere koersen. Dat komt mede door meneer Draghi die vol gas geeft met zijn QE-programma door elke maand voor 60 miljard euro aan obligaties op te kopen en de rente laag te houden. Werkt hij niet mee aan het kweken van bubbels? De tijd zal het leren.


Ook bij dalende beurzen is het goed zaken doen
Zoals u wel zult hebben geleerd bij BZN, zijn er ook bij dalende beurzen goede mogelijkheden om zaken te doen. Met opties en turbo’s kunt u namelijk beleggen bij zowel stijgende als dalende koersen van aandelen, producten of indexen. Dit noemt men afgeleide producten. Sommigen die de beleggingsproducten niet begrijpen noemen het soms speculeren of zelfs gokken. Het long gaan (dus ervan uitgaan dat koersen stijgen) zit bij de beleggers in de genen. Bij het advies short te gaan door turbo’s short of putopties te kopen wordt je vaak angstig aangekeken. Daar zijn blijkbaar de genen van veel beleggers nog steeds niet op aangepast bij de evolutie van de mens. De technische analyse is daarbij altijd een goed hulpmiddel om te kijken in welke richting zich een fonds beweegt. Gezond verstand gebruiken is vaak nog belangrijker. Probeer emoties opzij te zetten!


april 2015
Theo Bussink