Mei 2015

Beurs- en economisch nieuws mei 2015

Grieken lossen oude leningen af door nieuwe op te nemen
Dat moet u eens proberen bij uw eigen bank. U kunt uw aflossing op uw hypotheek niet meer betalen omdat u bent ontslagen. U stapt vrolijk naar uw bank met een verhaal dat u de komende maanden netjes zult aflossen mits…… u die bedragen bij kunt lenen. Ik denk dat de bankmanager u gelijk doorstuurt naar de afdeling bijzonder beheer. Griekenland niet. Die vindt het heel normaal dat de af te lossen leningen worden omgezet in leningen op veel langere termijn. De trojka en de Eurolanden sputteren allemaal tegen, maar uiteindelijk zullen ze het land niet failliet laten gaan. Want wat gaat er dan gebeuren met de andere landen met hoge schulden? Italië, Spanje en Portugal kunnen dan wel eens aan de bel gaan trekken. En juist daarvoor zijn de heren in Frankfurt als de dood. Dus gaan we gewoon door met het financieren van de pensioenpot en de ambtenaren in Griekenland. Is Europa nu zo dom, of zijn de Grieken zo slim?

Ik geef u hierbij het aflossingsschema van de Grieken voor de komende maanden. Let tegen die tijd op wat er gaat gebeuren. De volgende reguliere vergadering van de euroministers van Financiën staat gepland op 18 juni. De beurzen zullen met belangstelling kijken wat er gebeurd. Een Put is goed voor uw gemoed!

Griekenland moet de komende tijd de volgende bedragen gaan betalen;

Aan de ECB:
5 juni               299 mln          19 juni             335 mln
12 juni             335 mln          13 juli              447 mln
16 juni             558 mln          1 augustus      174 mln

Aan het IMF:
Juli                  3,5 miljard
Augustus         3,2 miljard

Op de top van de markt slaat de overnamewoede weer toe
Hoe kan het toch dat beleggers worden gewaarschuwd wanneer de beurzen weer op hun toppen staan en ondernemingen juist weer op het overnamepad gaan wanneer de hoofdprijs moet worden betaald voor het over te nemen bedrijf? Ik heb altijd geleerd dat je moet kopen op de bodem van de markt. Dat geldt niet alleen voor aandelen, woningen en ondernemingen. Dat geldt voor alles. Maar ook bij overnames geldt de angst en hebzucht blijkbaar, terwijl zo’n 60% van de overnames uiteindelijk een mislukking gaan worden. Groot, groter, het grootst blijkt vaak  belangrijker als het uiteindelijke resultaat. We praten dan nog niet eens over de onoverzichtelijkheid die ontstaat. Waarom gaat er zo vaak iets mis bij de ondernemingen met veel dochters die wereldwijd zijn verspreid? Denk aan de banken en Imtech. Maar ook Ahold en KPN zijn in het verleden van de ondergang gered. Maar leren doen ze blijkbaar nooit, zo blijkt nu weer met de fusie (of overname zo u wilt) van Delhaize en Ahold. En wat te denken van het gerucht dat Evonik Industries Duitsland “onze” DSM zou willen overnemen voor
€ 60 per aandeel.


Enkele feiten
*  De Amerikaanse beurzen staan weer op recordstanden.
*  De rente op tien-jaar staatsleningen vliegt (tijdelijk?) omhoog naar 0,86%.
*  De aandelenbeurzen zijn volatiel.
*  De Euro/USD stijgt binnen enkele weken van 1,06 naar 1,15.
*  De olieprijzen stijgen en dalen met forse uitslagen terwijl er olie in overvloed schijnt te
zijn.


Luister nooit naar analisten
Deze kreet slaak ik elke keer weer. Maar toch zie ik de laatste tijd wanneer er iets geroepen wordt, de koersen omhoog  of omlaag vliegen. Komt dat omdat beleggers  met al die koersbewegingen het spoor bijster raken? Laat u echter de kop niet gek maken. Stap bij zo’n bericht ’s morgens direct in en zorg dat je voor sluiting van de beurs de winst hebt verzilverd. Morgen komt er weer een dag met waarschijnlijk weer een analist die denkt het te weten.
Let overigens op of het een koop- of verkoopadvies betreft. Vergelijk ook eens de verschillende koersverwachtingen van de waarzeggers. Daaruit blijkt dat de verschillen soms groot zijn. Let op de aanpassingen van hun eerdere koersverwachtingen. Ze passen het vaak aan naar de laatste stand van de koers van het aandeel of kijken naar de grafiek en geven een bodem of een weerstand aan. In hun commentaar staat dan vaak; “zou kunnen” ,“als”, “wij verwachten” en nog tientallen mooie woorden, vaak Engelstalige kreten, welke verder weinig toevoegen aan het gezond verstand van de belegger. Ook kranten schrijven morgen waarom de koersen gisteren stegen of daalden. Ik zou graag willen dat ze vandaag schrijven wat de koersen morgen gaan doen, op straffe van een vergoeding aan beleggers wanneer ze het fout hebben.


Dalende obligatiekoersen betekent stijgende rente
Wanneer de obligatiekoers gaat stijgen daalt de rente. Bij een dalende koers stijgt de rente. Deze twee variabelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De laatste weken stijgt de rente met sprongen. Wat is de oorzaak? De centrale banken kopen staatsleningen op. Dat geeft een drukkend effect op de rente. Immers meer kopers doet de koers van de obligaties stijgen. Maar dat betekent ook dat bezitters van obligaties bij hogere koersen hun koerswinst van de laatste jaren gaan binnen harken. Ze gaan dus verkopen. Doen we dat met velen tegelijk, dan zal de koers gaan dalen. En dat juist is er nu aan de hand. Immers kan de rente nog verder dalen, nu in Europa de economie aantrekt?

De banken waren er als de kippen bij om hun hypotheekrentes stiekempjes te verhogen met 0,2%. Wanneer de rente omhoog gaat zijn ze er als de kippen bij. Bij aan daling van de rente het laatste jaar hoor je ze niet. Ze moeten immers voldoen aan de “normen”. Hadden ze dat maar gedaan voordat de crisis uitbrak, dan was er geen crisis ontstaan.


Stijgende rente ook slecht voor de aandelen
Bij een stijgende rente moeten de bedrijven meer gaan betalen vaar hun leningen. Dat drukt de winst, en daarmee de winstverwachtingen van beleggers. Zij nemen afscheid van aandelen.

Maar of dat nu op wat langere termijn zal leiden tot lagere koersen is onwaarschijnlijk. Op korte termijn heeft het wel invloed. Kranten staan er vol van en beleggers worden angstig. Ik denk overigens dat de rentestijging zo’n vaart niet gaat lopen. De inflatie is laag en de productiecapaciteit nog voldoende zodat de prijzen niet veel zullen stijgen. Al met al geen reden voor een sterke rentestijging. Overigens is de rente historisch ontzettend laag op dit moment.


Koop aandelen wanneer de markt de komende tijd toch verder daalt
Wanneer de markt nog eens zo’n 6% gaat dalen de komende tijd dan kunt u weer wat aandelen van goede bedrijven gaan bijkopen. Denkt dan aan ASML, Unilever, Bayer, Apple en vele andere ondernemingen die het goed doen. In de VS is vooral de sector Biotechnologie en Farmacie hot. Vooral beginnende bedrijven. Maar pas met deze laatste bedrijven op. Niet alle ondernemingen zullen tot de top gaan behoren. Het risico voor de belegger is dus groot.

Ik wens u voor de komende maand veel succes met uw beleggingsbeslissingen. Volgende maand praten we verder.

Theo Bussink
mei 2015