Beurs- en economisch nieuws juni 2015
Kost een Ouzo volgende week 1800 Drachme?
Het wordt zo langzamerhand steeds ongeloofwaardiger wat er door de partijen, de ECB, Europese Commissie en IMF versus Griekenland, wordt verkondigd. Sterker nog, de meningen en uitspraken wisselen met de dag. Blijkbaar durft niemand de knoop door te hakken, omdat er een nieuwe situatie ontstaat waarvan niemand de gevolgen kan overzien. Zelf denk ik dat er geen beslissing wordt genomen deze week.
Donderdag 18 juni komt de Eurogroep onder leiding van Jeroen Dijsselbloem bij elkaar in Luxemburg. Veel wordt er niet van verwacht. Het probleem zal wel weer een paar weken worden opgeschoven tot de EU-top eind volgende week. Enkele dagen later moet Griekenland ruim 1,5 miljard euro aflossen aan het IMF. Dit zijn de gebundelde aflossingen over de maand juni (zie vorige beurs- en economisch nieuws van mei 2015). Donderdagavond werd bekend dat er wederom geen overeenstemming is bereikt met de Grieken. Wordt dus volgende week vervolgd. Zojuist (donderdagavond) werd het volgende bekend: de kwestie Griekenland wordt een zaak van de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden. EU-president Donald Tusk heeft een zogeheten Eurotop uitgeroepen voor maandag. Het overleg tussen de leiders van de negentien eurolanden begint om 19.00 uur. Volgens Bloomberg heeft de ECB vrijdag om 12.00 uur een spoedberaad over de situatie in de Griekenland. Via de ELA moet worden voorkomen dat de banken omvallen omdat veel Grieken de laatste dagen hun geld opnemen en onder hun hoofdkussen warm houden. De ECB wil niet reageren op het bericht. Inmiddels is bekend dat er weer 3 miljard naar Griekenland gaat. Weliswaar krijgen ze daar onderpand (waardeloos?) voor terug. Maandag 22 juni volgt de bijeenkomst van de Eurogroep. Griekenland heeft een verkeerd A-4tje ingeleverd. Het is dus wachten op het goede papiertje. De tijd dringt en het enige wat men zegt is “dat er voortuitgang” wordt geboekt. Maar er komt geen beslissing. ’S avonds komt de eurocommissie nog bij elkaar, maar dan moeten de voorstellen eerst nog worden doorgerekend en wordt alles weer doorgeschoven naar donderdag 25 juni. Het wordt dus dringen geblazen om nog voor eind juni een beslissing op tafel te leggen. Dus u zult nog even moeten wachten voordat de Grieken op 7 miljard steun kunnen rekenen en zij de aflossing aan het IMF kunnen voldoen. Zo niet dan is een faillissement onafwendbaar. Tenzij er nog een achterdeurtje is waardoor de Grieken kunnen ontsnappen. Je weet het maar nooit in de politiek. Wordt vervolgd.
Inmiddels zijn de beurzen ervan overtuigd dat het allemaal goed komt. Immers gisteren (22/6) gingen in Europa de beurzen met ruim 3% omhoog. Giekenland zelfs met 9%. Vandaag staan de beurzen al weer ruim 1% hoger.
Volatility
Vaak hoor je de Engelse uitdrukking volatility ofwel volatiliteit. Wat betekent dit? We weten als belegger dat de beurzen altijd in beweging zijn. Vandaag stijgt een koers, morgen daalt hij weer. Soms gaat dit met kleine stapjes, op andere momenten soms heel heftig. Hoe hoger de dagelijkse verschillen, hoe hoger de volatiliteit. Hoe wordt de volatiliteit uitgedrukt in een cijfer en waar kunnen we deze cijfers vinden? In Nederland kennen we bijvoorbeeld de AEX volatility index welke dagelijks wordt bijgehouden aan de hand van de beweeglijkheid van de aandelen binnen de AEX. Deze is te vinden op de site van IEX maar ook op NOS-Teletekst pagina 503/1. Bedenk wel dat ook hier geldt dat de berekening altijd plaatsvindt aan de hand van koersbewegingen in het verleden. Er zijn aandelen met een lage volatility zoals Royal Dutch en Unilever, maar ook met een hoge zoals Altice op dit moment. Bij opties speelt de volatiliteit een belangrijke rol bij de berekening van de optiepremies. Bij een hoge beweeglijkheid worden de opties duurder geprijsd dan bij een lage volatiliteit. In de Verenigde Staten kennen we de VIX-index. Op de CBOE in Chicago kan men door middel van futures handelen in de verwachte volatiliteit van de opties op de S&P 500 index, de VIX. Voor ons als “eenvoudige” beleggers kunnen we in de VIX-index handelen via Turbo’s Long of Short BNP.
Aandelenbeurzen afwachtend
Veel beurzen in Europa hebben een flinke veer moeten laten de laatste maand. De VS en Japan zijn niet van hun plaats gekomen. Van de BRIC-landen heeft Rusland flink moeten inleveren, terwijl China een flinke stijging laat zien. Zie ook het overzicht indexen, grondstoffen etc. Wanneer komt er na de dalingen eindelijk eens een herstel? Dat zou met de stijgende rente op de obligatiemarkten en de onzekere Griekse uitkomst tijdens de zomermaanden nog wel eens even kunnen duren. In ieder geval verwacht men een volatiele markt. Dat is goed voor optiebeleggers en daghandelaren, maar niet voor lange termijn beleggers.
Goederenmarkten
Alle goederenmarkten staan bijna in de min dit jaar. De uitschieters vinden we onder de tropische producten. Ook de metalen staan in de min. Met name China is niet meer zo hongerig. Er is de laatste jaren daar veel gebouwd waardoor een grote behoefte aan metalen was. Vooral een overproductie in de bouw, er staan hele straten in steden leeg, heeft de vraag naar metalen als aluminium, staal en koper even op een lager pitje gezet. Het stokje zal dan moeten worden overgenomen door de Verenigde Staten, Japan en Europa, mits de economie daar voldoende aantrekt.
EUR/USD blijft vrij stabiel
De US-dollar is een belangrijke valuta voor de goederentermijnhandel. Deze handel wordt in de meeste gevallen afgerekend in dollars. De laatste maand ligt de EUR/USD-koers tussen de 1,09 en de 1,13. De beweeglijkheid is dus niet erg groot. Wanneer we handelen met Turbo’s op bijvoorbeeld olie, dan maakt het voor de berekening van de turbo niet zo veel uit of de koers wat fluctueert. Berekent u maar eens een turbo door de koers van de valuta te wijzigen.
Ik wens u de komende maand veel succes met uw beleggingen. Verdiep u in de aandelen, grondstoffen en valuta voordat u gaat handelen. De technische analyse is een hulpmiddel naast de fundamentele analyse. Besef wel dat geruchten, geopolitieke gebeurtenissen en de waan van de dag een grote invloed hebben op de dagelijkse koersen. Deze zijn niet te vangen in de fundamentele en technische analyse.
Theo Bussink
juni 2015