Juli 2015

Beurs- en economisch nieuws juli 2015

Griekenland; wordt vervolgd
En weer is er, voor de derde keer, een overeenstemming bereikt met de Grieken. Natuurlijk gaat er weer een schip met geld richting de bodemloze put. Het ene gat wordt met het andere gedicht. Hoe lang kan dit nog doorgaan? De economie in Griekenland zakt steeds verder weg. Nu de BTW wordt verhoogd en andere bezuinigingsmaatregelen moeten worden getroffen zal het alleen maar erger worden.

De Britse econoom John Maynard Keynes (5 Juni 1883 – 21 april 1946), is bekend geworden met zijn anticyclische begrotingspolitiek. Dat betekent dat de overheid moet stimuleren in een tijd van economische neergang en zich langzaam moet terugtrekken wanneer de economie weer aantrekt. Wat doet de EU met Griekenland? Europa laat de Grieken bezuinigen wanneer de economie in een diepe recessie zit terwijl ze juist de economie moeten aanjagen. Maar de Grieken hebben natuurlijk zelf de leuke dingen allemaal bedacht. Zoals vroeg met pensioen, een corrupte overheid, cliëntelisme en een van de overheid afhankelijk statisch bureau. Het is allemaal vragen om moeilijkheden. Maar ze hebben bepaalde wetten, op last van de Eurogroep, binnen een week aangepast en daarmee is blijkbaar de zaak opgelost. Het gaat al jaren verkeerd en nu ineens zou alles binnen no time zijn opgelost? Vergeet het maar. Er is nu al veel commotie binnen het huidige parlement, de zogenaamde Vouli, over de “dictaten” vanuit Brussel. Het wachten is op nieuwe verkiezingen binnen enkele maanden. Maar de wacht voor het parlementsgebouw blijft rustig doorstampen. Het hoort bij de show van het parlement!

Griekse wacht
Parlementsgebouw met de wisseling van de wacht
bij het graf van de onbekende soldaat.
Bron: Wikipedia


Hoe reageerden de beurzen op het hulpprogramma voor de Grieken?
Eerst waren beleggers bang voor een Grexit. De AEX en andere beursgraadmeters in Europa gingen met zo’n 10% naar beneden, om de laatste week het verlies weer bijna weg te werken. Het kinderhart van een belegger is blijkbaar snel gevuld. Want zijn de problemen nu daadwerkelijk opgelost? We zullen het de komende weken zien wanneer de mitsen en maren weer naar buiten komen. De 2e kwartaalcijfers zullen echt goed moeten zijn om de beurzen overeind te houden of naar hogere koersen te leiden. Tegenvallers kunnen de euforie wel eens doen stoppen en de koersen lager zetten.


Spreiding binnen de portefeuille is de beste remedie
In deze onzekere tijden van renteverhogingen, politieke instabiliteit in de wereld en vertraging van de economie in China, is spreiding nog meer nodig dan anders. Maar hoe moeten we spreiden? Alleen spreiden met aandelen in Nederland is zeker niet voldoende. Ook met andere Europese beurzen binnen de eurozone lost het niet veel op. We zullen ook moeten kijken naar andere beleggingscategorieën zoals metalen, goud, zilver, olie, renteproducten, agro- en tropische producten. Het is niet voor niets dat de gemiddelde procentuele winst of verlies volgens ons maandelijks overzicht “Index, valuta, grondstoffen 2015” beweegt tussen de -3% en + 3%. Een goede spreiding dempt weliswaar de winsten, maar ook de verliezen.


Wordt de olie nog goedkoper?
Het ziet er wel naar uit. Saoedi Arabië blijft rustig doorpompen. De jaknikkers in de VS worden weer opgestart na een onderhoudsbeurt. En na het opheffen van de sancties tegen Iran zullen ook daar de olie- en gasinstallaties langzaam weer worden opgestart, nadat ze eerst een beetje moeten worden opgelapt na zo’n lange stilstand. Dat is weer handel voor het westerse landen. Nederland en Duitsland willen graag helpen om de installaties weer aan de praat te krijgen. Handel is handel, ook in landen met discutabele regimes. En ook de hoogste geestelijk leider van de Islamitische Republiek Iran, Ayatollah Ali Khamenei, zal het allemaal wel prima vinden, zolang de olie- en gasdollars maar weer binnenstromen. Dus voorlopig de oliemarkt maar van de shortkant benaderen lijkt me.


Goud blinkt in onzekere tijden, maar nu even niet
Onrust is er toch genoeg in de wereld, daar zal het niet aan liggen dat het goud zich al sinds eind 2011 in een down-trend bevindt. Op het hoogtepunt was een troy-ounce (31,1 gram) nog $ 1900 waard. Heden ten dage wordt er gehandeld op $ 1100, ofwel een afwaardering van zo’n 42%. Alle mogelijke verhalen dat de rente stijgt en het te duur wordt om in goud te investeren zal zeker waar zijn, maar dat is denk ik de halve waarheid. De gehele grondstoffenmarkt is de laatste jaren flink gedaald. Dus ook goud is blijkbaar niet de zekerheid in onrustige tijden, maar doet gewoon mee in de algehele malaise op de grondstoffenmarkt. Of is de goudprijs een afspiegeling van de olieprijs?


Vakantie of niet, BZN komt op 23 juli gewoon bij elkaar
In het jaarprogramma is ook de maand juli dit jaar gewoon ingepland. Misschien is het een goede vooruitblik geweest van onze secretaris. Immers de beurs is de laatste jaren niet meer zo volatiel geweest als de laatste maanden. En ook bij BZN geldt; handel is handel, ook tijdens vakantiemaanden.

Alle leden die al op vakantie zijn of de komende weken de sleurhut achter de auto hangen, maar ook zij die gewoon thuis blijven, wens ik namens het bestuur een fijne vakantie.


Theo Bussink
juli 2015