Augustus 2015

Beurs- en economisch nieuws augustus 2015


Het eerste geld is amper binnen en het gedonder in Griekenland begint al weer
Ik heb er in de nieuwsbrief van juli al voor gewaarschuwd. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft donderdag 20 augustus  bekendgemaakt dat hij aftreedt. Hij heeft zijn ontslag, en dat van zijn regering, ingediend bij president Prokopis Pavlopoulos. Zijn aftreden is een direct gevolg van de vervroegde verkiezingen op 20 september die eerder op de dag bekend werd gemaakt. Zo kan de EU weer met nieuwe mensen om de tafel die ook weer van alles beloven maar niets nakomen.


Beurzen wereldwijd vallen als een baksteen en nu ligt de schuld bij China
Wie ’s avonds om 22.00 uur de “Closing Bell” op CNBC volgt, hoort iedere avond waarom de beurzen in de VS hoger of lager zijn gesloten. Als deze hoger sluiten is het de economie in het land dat “geweldig” draait en nu de klad erin zit was het eerst Griekenland, aan de overzijde van de grote plas, als grote boosdoener. Nu weten de Amerikanen in ieder geval waar Europa ligt. Dat is een van de grote voordelen. We tellen weer mee!

Een maandje later is het ineens China dat de renminbi , of de “yuan” zo u wilt, met 2% devalueert. Maar de angst over China zit dieper. Men is bang dat de economie terug gaat lopen omdat de nog steeds hoge groei van 7% waarschijnlijk niet meer waar te maken is. De economie heeft veelal geleefd van de export van goederen. De laatste jaren is er ook veel geïnvesteerd in de infrastructuur in het binnenland en zijn er in het oosten gigantisch veel woningen gebouwd, vaak geschikt voor leegstand. Nu ook de loonkosten zijn gestegen, wordt het voor het buitenland minder interessant om goederen uit China te importeren. Met als gevolg minder inkomsten voor het land.
Er zal nu een economische transitie moeten plaatsvinden, en dat kan door de binnenlandse consumptie aan te zwengelen. Dat is nu eenmaal het lot van een opkomende markt. De Chinese regering beseft dat als geen ander. Maar dat kost tijd en daarmee is geen jaarlijkse groei van 7% te halen. Langzaam zal het land naar groeipercentages van zo’n 3% per jaar gaan. Nederland zou er blij mee zijn!

Maar er is een ander, volgens mij een nog groter probleem, en dat is de daling van de olieprijs. Hier legt de wereld de schuld bij de VS met haar schalieolie en daardoor een overaanbod op de oliemarkt. Maar ook de OPEC werkt mee aan een overschot aan olie, door de productie niet naar beneden bij te stellen. Dit om de VS dwars te zitten, waar de kosten van oliewinning veel hoger liggen dan bij de OPEC-landen. Het resultaat is overproductie en dalende prijzen. Ook alternatieve energievoorzieningen spelen natuurlijk een rol. Zonne- en windenergie zijn hip de laatste jaren. Maar de lage olie en gas opbrengsten zijn natuurlijk een doorn in het oog van met name Saoedi Arabië en andere golfstaten zoals Katar. Hun inkomsten uit olie en gas dekken vele gratis voorzieningen zoals lage of geen  belastingen, gratis gebruik van gezondheidszorg, lage brandstofprijzen etc. etc.  Het is voor die landen nu moeilijk om de overheidsbegrotingen rond te krijgen. Zij zullen dus steeds meer moeten bezuinigen op de uitgaven voor onder andere  de bouw van wolkenkrabbers en hotels die behangen zijn met gouden franjes. Maar deze landen besteden direct of indirect ook veel geld in het buitenland. Dat zal dus ook minder worden. Hierdoor moet de groei van de wereldeconomie dalen. En daar zullen vele landen, met name de olieproducerende, het nadeel van ondervinden. Denk aan Rusland en Brazilië, twee van de zogenaamde BRIC-landen.

Ik wil dan ook de stelling innemen dat de daling van de olieprijs de grootste oorzaak is van de daling van de wereldeconomie. En dat heeft weer tot gevolg dat de beurzen wereldwijd in een dip zijn gekomen. Hoe ver dit doorgaat? Niemand die dat kan voorspellen, maar ik denk dat we de bodem nog niet hebben bereikt. De komende tijd zullen de beurzen, olie- , valuta en grondstoffenprijzen volatiel blijven.


Wat moet de belegger nu doen?
Een belegger had deze maand op basis van de technische analyse moeten zien aankomen dat met name in de VS, waar de indexen begin augustus op het hoogste punt stonden, de koersen zouden gaan dalen. De portefeuille zou moeten worden herwogen door winsten te pakken en dus liquiditeiten op te bouwen voor een goed aankoopmoment. En zo’n moment zal er zeker komen, immers de markt overdrijft altijd. Echter van winstnemen is niemand armer geworden. Maar beleggers kunnen soms moeilijk een beslissing nemen. Dat geldt voor zowel aan- als verkoopmomenten. Ik proef het maandelijks op de bijeenkomsten van BZN. Als er een voorstel komt is het altijd ja maar ……. Als je achter een eigen visie staat, moet je niet meer twijfelen. Als je een voorstel wilt afwijzen, doe dat op gefundeerde gronden op basis van fundamentele en/of technische analyse. De technische analyse kan ik vertonen tijdens de bijeenkomst. Fundamentele analyse vergt meer voorbereiding vooraf. Dat gaat niet even op zo’n avond. En om een voorstel op basis van FA erdoor te krijgen moet een duidelijk verhaal worden verteld op basis van eigen onderzoek. Dus een onderzoek naar de onderliggende kwartaal, halfjaar, of jaarcijfers en/of andere commerciële aangelegenheden. En zeker niet alleen afgaan op wat analisten zeggen. Eerst zelf onderzoek doen en daarna kijken wat de heren waarzeggers er van vinden. Dan zie je ook of ze gelijk hebben of dat ze alleen hun eigen hachje zitten te verdedigen.


Valuta’s bewegen zich als rollercoasters
De valutamarkten zijn al een tijdje erg volatiel. Vooral de landen die actief zijn op de olie- en gasmarkt hebben het moeilijk. Denk aan Rusland, Brazilië, de Verenigde Staten.

Maar zo kunnen we er nog wel een paar noemen, waaronder Kazachstan, bekend van de lanceerbasis Bajkonoer voor ruimtevaartprogramma’s . Het land heeft als valuta de Kazachstan Tenge, u allen naar ik mag aannemen wel bekend?  Op 19.8.2014 was de koers EUR/KZT 243,60, op  19.8.2015 was de koers gedaald naar 217,78, dus met ruim 10%. Volgens het CIA World Factbook is de olie export van het land ca. 1,4 miljoen barrels per dag (2010). Het staat daarmee op de 9e plaats van de wereldranglijst. Ter vergelijking:  Ze laten Koeweit en Katar op plaats 10 en 11 achter zich.

Handelen in valuta’s kan natuurlijk op de valutatermijnmarkt. Deze markt is via brokers zoals Binckbank niet voor alle valuta’s  bereikbaar. U kunt het via uw eigen bank proberen. De meest verhandelde valuta’s zoals de US-Dollar, Japanse Yen, Britse Pond, Canadese Dollar, Zwitserse Frank, Noorse Kroon en nog enkele andere, zijn door middel van turbo’s Long en Short BNP Paribas te verhandelen bij Binckbank.


Kijk voor producten om in te beleggen eens om u heen
Ik heb het al vaker gezegd, er is in de wereld meer te koop dan alleen Royal Dutch aandelen, of andere aandelen op de Nederlandse markt. De wereld is in het internettijdperk veel groter dan ons kikkerlandje. Het kost wat meer moeite om u zich daarin te verdiepen, maar het loont zeker. Ook short gaan zit blijkbaar niet in onze genen. Kijk de afgelopen maand eens naar onze beleggingsbeslissingen van de vorige maand hoe die zijn afgelopen. Het meeste is verdiend op shortposities. De longposities in Nederlandse aandelen hebben geld gekost. Maar ook de Callopties op bv. de AEX en turbo’s long op Altice en Callopties op het in de VS genoteerde Monsanto hebben geld gekost. Een shortpositie in Imtech zou ook geen slecht idee zijn geweest. Nu bent u echter te laat, tenzij u gaat handelen in het aandeel voor een paar cent met de hoop dat u honderd procent kunt verdienen. Het aandeel is intrinsiek echter geen cent meer waard na het faillissement. U moet dus niet tegen mij zeuren als een beslissing verkeerd afloopt. U moet zich gedragen als een daghandelaar; ’s morgens instappen, voor sluiting van de beurs wegwezen.


Short handelen in olie kan nog steeds
Door de overproductie van olie zal de prijs van olie nog verder dalen. Sommige wijsneuzen praten zelfs al over $ 20,00 per barrel. Voor die prijs moet u beslist een paar vaten bij u thuis opslaan! Maar de Brentolie zal zeker nog zakken tot even onder de $ 40,00. U moet zich echter niet verbazen wanneer er eerst of tussendoor een herstel van zo’n $ 5,00 plaatsvindt. Immers beurzen gaan nooit in een rechte lijn naar boven of naar beneden!

Doe met alle aanbevelingen uw voordeel. U weet, ik ben net een bank, ik ben niet aansprakelijk voor beslissingen die verkeerd voor u aflopen. Tot zover deze interessante maand voor beleggers. Van een campingrally is het niet gekomen, maar er was genoeg om van te genieten als belegger.


Breaking News
U hebt natuurlijk gisteren, “Zwarte Maandag”  24 augustus,  de beurs op de voet gevolgd als belegger. Dan hoef ik u niet te vertellen dat de AEX intraday op een low van 401,87 heeft gestaan. Dat was een verlies van 41 punten ten opzichte van het slot van vrijdag 21 augustus, ofwel 9,25%.  Daarna steeg de beurs in een rap tempo, om met een verlies van 5,24% te sluiten. Dinsdagmorgen stonden de kranten bol van de rampspoed op de beurzen. Het was of de wereld was vergaan. Maar we weten nu zo langzamerhand dat wanneer de kranten dalingen met grote koppen vermelden, het tijd voor de belegger wordt om te kopen. En zie, vandaag was het weer feest op het Damrak en andere beurzen. De AEX is met een winst van 4,05% gesloten. Dat gebeurd niet elke dag! En zo zie je maar weer dat de verlaging van de rente in China van 4,85% naar 4,60% het kinderhart van een belegger sneller laat kloppen. Maar gaande komende dagen de beurzen weer verder omhoog? Donderdagavond kunnen we zien hoe het is gegaan. Ik ga ervan uit dat we wat de aandelen betreft langzaam weer aan de koopkant moeten zitten. Maakt u alvast een lijstje klaar, compleet met een technische en/of fundamentele analyse om de andere leden voldoende te kunnen overtuigen. Wat analisten zeggen legt u ernaast, om te zien of ze gelijk (kunnen) hebben. Welke analist heeft deze “crash” voorspeld?


Theo Bussink,
Augustus 2015.