Oktober 2015

Beurs- en economisch nieuws oktober 2015

ABN Amro naar de beurs
Volgens berichten in het FD van vrijdag 16 september is de staat van plan ABN Amro in november naar de beurs te brengen als er geen gekke dingen gebeuren in de wereldeconomie of met de politieke onrust die kan ontstaan rond het vluchtelingen vraagstuk. Waarschijnlijk wordt slechts 20% naar de beurs gebracht in plaats van de eerdere bandbreedte van 20%-30%. U kunt dus binnenkort inschrijven. Zoals ik eerder al heb vermeld kunt u beter wachten wat er na de inschrijving met de koers gaat gebeuren. De banken doen het op de beurzen niet geweldig op dit moment. Wanneer de staat de hoofdprijs gaat vragen, zal de koers daarna wegzakken. Rustig afwachten dus.

De cijfers over het 3e kwartaal 2015 komen eraan
ASML viel tegen, maar ijsjesmaker Unilever kwam met mooie cijfers. De overige AEX-fondsen volgen de komende weken. Als de cijfers positief worden ontvangen en ook de vooruitzichten voor het vierde kwartaal gunstig zijn, dan kan de AEX nog wat doorstijgen tot misschien wel 475 punten. Maar zover is het nog lang niet. De beurs in Amsterdam schommelt dagelijks sterk. Ook andere Europese beurzen vertonen hetzelfde beeld. Athene noteert sinds 24 augustus zelfs een plus van 22%. Is de steun van Europa dan toch nog ergens goed voor geweest?

Gratis reclame voor Volkswagen
VW maakte donderdag 15 oktober bekend dat 8,5 miljoen diesels zullen worden teruggeroepen in 28 Europese landen. Volgens de nieuwe topman Matthias Mϋller is er een revolutie nodig bij Volkswagen. Diesels moeten terug naar de garage om de geïnstalleerde sjoemelsoftware te laten verwijderen. Wordt sjoemelsoftware het bekendste nieuwe woord in de Grote Van Dale voor 2016?

Grondstoffen in de lift
Alle edelmetalen zijn sinds de vorige bijeenkomst van BZN gestegen. Vooral goud, zilver en palladium hebben het zeer goed gedaan. Bekijken we echter de grafieken van zowel palladium als platina dan zien we een totaal ander beeld. Palladium laat vanaf eind augustus tot en met heden een stijging zien vanaf $ 520 naar $ 720. Platinum daarentegen gaat eerst naar beneden vanaf begin september tot begin oktober van
$ 1025 naar $ 900, om daarna tot heden weer te stijgen naar $ 1025.  Volgens het blad Beleggers Belangen zou dat te maken hebben met de sjoemelsoftware. Ik laat deze uitspraak voor wat het is. Het grote verschil tussen de twee edelmetalen is dat palladium wordt gebruikt in katalysatoren van benzinewagens en platina de belangrijkste grondstof is in dieselauto’s.

Mijnbouwaandelen zijn in het kielzog ook aardig gestegen. Denk o.a. aan het Braziliaanse Vale of de Australische bedrijven Rio Tinto en BHP Billiton voor ijzererts. Bij de agroproducten is het beeld wisselend (zie de Trends). Bij de tropische producten is alleen cacao 7% gedaald en suiker met maar liefst 22 % gestegen sinds 24 september. Bij de metalen zijn zink, koper en nikkel gestegen. Zink wordt veel gebruik in legeringen, koper wordt gebruikt in koperdraad en legeringen, nikkel wordt voor 70% gebruikt voor roestvrij staal en verder in legeringen.

Internationale aandelenbeurzen
De beleggers kijken de laatste maand steeds met een scheef oog naar China waar de economie lijkt te gaan haperen. En kloppen de gepubliceerde cijfers van het land wel? Er wordt openlijk aan getwijfeld omdat soms de exportcijfers naar een land niet overeenstemmen met de importcijfers van het land waarnaar is geëxporteerd. Verder wordt Janet Yellen in de gaten gehouden wanneer ze de rente in de VS gaat verhogen. Op dit moment wacht ze nog even af in verband met de onzekerheid van de internationale economie. Vooral de teruggang in de economie van Rusland, China en Brazilië, drie van de vier BRIC-landen, baart zorgen.

En dan de olie
De olieprijzen schommelen sinds begin september in een nauwe tradingrange. Voor de Brent geldt $ 48 tot $53 per vat, voor de WTI  $44 tot 50 per vat. Het beste is om de olie met een Turbo Short te benaderen. Immers er is nog steeds een overschot aan olie op de markt. Neem een positie in nadat de olie meer dan $ 2,00 is gestegen vanaf het laagste punt binnen de tradingrange.

Cijfers 3e kwartaal 2015
Het cijferseizoen is weer begonnen. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Voor beleggers is dat weer een gelegenheid om te kijken hoe de ondernemingen het hebben gedaan en wat de verwachtingen voor de toekomst zijn. Het is de kunst van een CEO of CFO om cijfers mooier te presenteren aan de buitenwacht dan ze in werkelijkheid zijn. Ga dus niet alleen af op hetgeen ze vertellen, maar ga zelf aan het rekenen (fundamentele analyse). Er zijn vele methoden om dat te doen. U kunt eerst naar de nettowinst kijken. Maar de CEO moet natuurlijk wel proberen om dit cijfer mooier te maken dan het is. Zo kennen we de EBIT, de winst voor intrest en belasting. De EBITDA, de winst voor intrest, belasting, afschrijving en amortisatie. Maar verder zijn er nog veel meer kengetallen welke de CEO zal proberen te vermijden wanneer deze niet goed zijn. De nadruk van hem of haar zal altijd liggen bij wat er wel goed gaat. Wat kunnen we als belegger dan doen? Niets anders dan zelf door de cijfers heen lezen en berekeningen uit te voeren. We hebben bij Imtech gezien hoe men de cijfers heeft verdraaid.  En als alle cijfers dan werkelijk in orde zijn, zou een belegger tevreden moeten zijn. Maar dat is een valkuil. We hebben dat gezien bij Volkswagen. Ze presenteren de jaarcijfers 2014 in een boekwerk van zo’n 300 pagina’s. Heel veel informatie, prachtig.
Maar punt 1; welke belegger leest het gehele rapport.
Punt 2; er stond geen woord in over de sjoemelsoftware. Niemand wist het blijkbaar. Zelfs de CEO van het concern  Dr. rer. nat. (Latijns: doctor scientiarum naturalism (doctor natuurwetenschappen) Martin Winterkorn niet. Zijn renumeration (beloning voor zijn werk en vergoedingen) bedroeg volgens het rapport over 2014  15,9 miljoen euro. Dit zal waarschijnlijk inclusief telefoonkostenvergoeding zijn. Geen wonder dat hij niets van het gesjoemel wist. Voor dit salaris en vergoedingen kun je immers niet alles in de gaten houden. Overigens is het woord renumeration (herberekening) niet helemaal juist. Volgens het N-E en E-E woordenboek moet dat remuneration (beloning voor werk en vergoedingen) zijn. Zelfs dat moet blijkbaar nog verbloemd worden.

Overzicht publicatiedata cijfers 3e kwartaal 2015

AEX-ondernemingen Cijfers 3e kwartaal Trading update
Aalberts   22 oktober
Aegon 12 november  
Ahold 11 november  
Akzo 22 oktober  
Altice 12 november  
ArcelorMittal 6 november  
ASML 14 oktober  
Boskalis   13 november
Delta Lloyd 10 november  
DSM 3 november  
Gemalto 29 oktober  
Heineken   28 oktober
ING Cert 4 november  
KPN 27 oktober  
NN Group NV 4 november  
OCI   12 november
Philips 26 oktober  
Randstad 29 oktober  
RELX   22 oktober
Royal Dutch Shell A 29 oktober  
TNT Express 26 oktober  
Unibail Rodamco 27 oktober  
Unilever Cert 15 oktober  
Vopak   6 november
Wolters Kluwer 4 november  

 

Er was weer veel te melden deze maand. Hier laat ik echter bij. Zorg dat u de publicatiedata van de AEX-aandelen in de gaten houdt als u gaat handelen de komende tijd. De koersen kunnen op een dag zo maar 10% naar boven of naar beneden gaan, afhankelijk van het feit of de verwachtingen wel of niet uitkomen en de vooruitzichten goed of slecht zijn.

Tot slot nog even een artikel dat ik zojuist las op de site in MAX-magazine van omroep MAX

dinsdag 20 oktober 2015

Vorige week in het nieuws: vermogende Nederlanders beleggen voor het eerst meer dan ze sparen, mede vanwege de lage rentestand. Beleggen is ook populair onder de minder welgestelden, ondanks de risico’s. In 2008 sloeg de kredietcrisis in de wijnmaand nog keihard toe, waardoor veel mensen destijds de handdoek in de ring gooiden. Wij bezochten drie beleggers die in clubverband veel plezier én succes beleven aan de beurs.

Beleggingsclub BZN uit Gaanderen: ‘Het gaat om leren, niet om winst’ Beleggingsclub ‘BZN’ staat op tien procent winst, maar met de aanwas van nieuwe leden wil het minder vlotten. Ook wordt er volgens Theo Bussink te lang gepraat en te veel geaarzeld op vergaderingen. “Dat is het probleem van mensen als ze ouder worden: ze durven geen beslissingen meer te nemen.” Bussink is al lid van de ‘Beleggingsclub Zonder Naam’ uit Gaanderen sinds 1988 en heeft dus alles meegemaakt: de gouden jaren negentig, de internetbubbel die plofte in 2001 en de kredietcrisis in 2008 die keihard toesloeg. “Een dergelijke grote crisis zie je nooit aankomen, zelfs de echte analisten niet. Die komt ineens overwaaien en dan gaat het hard.” Met ‘BZN’ gaat het goed; dit jaar staat de club op een winst van tien procent. Wie lid wordt, legt 1.200 euro in en betaalt een maandelijkse contributie van dertien euro die vrijwel in zijn geheel wordt belegd. “We beleggen met echt geld. Droogzwemmen kan iedereen, maar zo staat er echt iets op het spel. Onze leden doen overigens mee voor bedragen waarmee je amper het schip in kunt gaan. Maar dan nog zijn ze angstig om geld kwijt te raken. Het gebeurt dan ook regelmatig dat er tijdens vergaderingen en uur lang over één aandeel wordt gesproken.” De andere twee artikelen kunt u lezen op de site van Omroep Max.

Opmerking:
“Beleggingsclub‘BZN’ staat op winst” moet op dit moment zijn; “….staat op verlies”. Zo snel kan het gaan wanneer je een interview geeft op 6 oktober 2015, dus veertien dagen geleden. De andere twee artikelen kunt u lezen op de site van Omroep Max.

Theo Bussink
oktober 2015