November 2015

Beurs- en economisch nieuws november 2015 

Google heet tegenwoordig Alphabet
Vanaf het 4e kwartaal 2015 koopt Alphabet (zo heet de moeder van Google tegenwoordig)  voor $ 5.099.019.513,59 aandelen terug. Hoe komen ze aan zo’n vreemd getal? Dat is uit te leggen. Het alfabet bevat 26 letters. U kent het nog van de lagere school. Aap, noot, mies, kat. Daar begon het mee tot u het alfabet a,b,c,d, …….x,y,z. op kon dreunen. Nu de uitleg. De vierkantswortel uit 26, ofwel  = 5,09901951359. Omdat men voor rond $ 5 miljard aandelen wilde terugkopen is dat dus $ 5.099.019.513,59 geworden.

Zo zie je maar weer dat alles een achtergrond heeft.

Het organogram van Alphabet
Alphabet
Bron: NRC Q

 

Kopje oktober-nieuws “Gratis reclame voor Volkswagen”
VW maakte donderdag 15 oktober bekend dat 8,5 miljoen diesels zullen worden teruggeroepen in 28 Europese landen. Volgens de nieuwe topman Matthias Mϋller is er een revolutie nodig bij Volkswagen. Diesels moeten terug naar de garage om de geïnstalleerde sjoemelsoftware te laten verwijderen. Wordt sjoemelsoftware het bekendste nieuwe woord in de Grote Van Dale voor 2016?

Tot mijn grote vreugde zie ik zojuist (op RTL Nieuws 7 november 2015) dat door het genootschap Onze Taal sjoemelsoftware als woord van het jaar is gekozen. Er wordt blijkbaar toch nog wel eens naar mij geluisterd, hoewel ik vaak het idee heb dat jullie gniffelend kijken wanneer ik weer eens iets beweer.

Goldman Sachs stopt met zelfbedachte BRIC-landen fonds
Het acroniem BRIC staat voor Brazilië, Rusland, India en China. De naam is in 2001 bedacht door toenmalig hoofdeconoom van de zakenbank Jim O’Neill. Volgens hem zouden deze landen in 2050 tot de economische grootmachten behoren. Naar nu blijkt stopt GS met zijn beleggingsfonds BRIC omdat de resultaten van het fonds de laatste jaren te wensen overlieten en beleggers geld terug trokken uit het fonds. De grootste klappen hebben landen als Rusland, Brazilië en China geleden. De eerste twee natuurlijk vanwege de sterke daling op de oliemarkt en  grondstoffenmarkt de laatste jaren. China omdat het land zich gaat omvormen van een exportland naar meer consumptie in eigen land, met daarbij behorende terugval van de nog altijd hoge groei van het BBP. India is op dit moment nog het meest stabiele land binnen de  BRIC. Inmiddels wordt er door beleggers naar opvolgers gekeken. Vietnam, Indonesië, Turkije en Zuid Afrika zijn enkele van die landen die in opkomst zijn.

Eindelijk staat ABN Amro weer aan de beurs genoteerd
Op 20 november heeft ABN Amro, na jaren in staatshanden te zijn geweest, weer een notering op de beurs in Amsterdam. Het was nog even spannend of de beurzen na de aanslagen in Frankrijk in een duikvlucht zouden komen en de notering misschien zou worden uitgesteld. Maar het viel allemaal mee. De uitgifte van de certificaten van aandelen gingen naar de beurs voor € 17,75. De eerste dag steeg de koers naar een slot van € 18,35, een stijging van 3,4%. De komende tijd zal de koers wel worden ondersteund. Begin volgend jaar zullen we kunnen zien of dit stand houdt. Voorlopig zie ik niet zo veel vaart in de koers zitten. De cijfers over het 4e kwartaal 2015 zullen tegenvallen omdat dan de bankenbelasting over 2015 van ruim 200 miljoen euro ineens ten laste van het resultaat wordt gebracht. Ook loopt er nog een kwestie over de beruchte renteswaps. Verder heeft de bank certificaten van aandelen uitgegeven. De belegger heeft dus als het erop aankomt niet zoveel te vertellen. Al met al geen reden om aan te nemen dat de koers van het aandeel hard zal stijgen.

Jeroen Dijsselbloem in zijn nopjes
De Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, heeft een goed weekend gehad. Eerst de geslaagde gang naar de beurs van ABN-Amro vrijdag 20 november en daarna het bericht dat kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) Nederland de AAA-rating weer heeft teruggegeven. In november 2013 was deze verlaagd naar AA+. Dat betekent dat Nederland weer de markt op kan om te lenen tegen de laagst mogelijke rente. Immers bij een triple-A status is er weinig risico dat de schuld niet zal worden terugbetaald en eisen beleggers geen extra opslag voor deconfiture van de Staat.

Eindejaar-rally op de beurzen in volle gang
We hebben het allemaal kunnen zien in de kranten. De beleggers zijn weer positief! Slecht nieuws is goed nieuws. Zelfs een aanslag in Frankrijk laat beleggers koud, gezien de stijgingen de afgelopen week. De verwachting dat de VS nog dit jaar de rente verhoogt zit volgens de kenners al in de koersen verwerkt. En zo praten we alles recht wat krom is. Maar als iedereen naar de beurs holt moet u meehollen, tot op een zekere dag iemand op de rem trapt en het feest voorbij is. Hou op de korte termijn de beurs dus goed in de gaten en zorg dat u op tijd uw winsten pakt.

Grondstoffenmarkten zo langzamerhand op hun laagste punt?
De aandelenbeurzen in Europa gingen met zo’n 10% omhoog. Niet allemaal, maar Amsterdam, Frankfurt en Parijs zijn sterk gestegen. Alleen Londen blijft achter. Kijken we naar de grondstoffenmarkten dan zien we forse dalingen bij de edelmetalen, lichte dalingen bij agroproducten, stijgingen bij tropische producten (tropische stormen, overstromingen, plantenziekten etc.), en wederom een forse teruggang bij de metalen. Is dit een teken dat verbruik van metalen in China terugloopt? Het land staat ervoor bekend dat er in het verleden veel is geïnvesteerd in infrastructuur en woningbouw in de steden. De algemene opinie is nu dat China langzaam omschakelt van een exportland naar meer binnenlandse consumptie. Maar is dat het enige punt waarom de metalen steeds goedkoper worden? Misschien is het een teken dat de gehele wereldeconomie wat afzwakt. Ook olieprijs is weer aangeland op het laagste punt van het jaar. Er is nog steeds teveel aanbod, dat houdt de prijs laag.

Breaking news
Turkije schoot vanmorgen (24.11) een Russisch gevechtsvliegtuig neer dat boven Turkije zou hebben gevlogen. Rusland ontkent dit zoals gewoonlijk. De koers van de roebel daalde onmiddellijk met 14%. De beurzen in die landen zullen ook wel gaan reageren. De AEX ging 2% onderuit vanmorgen.

 

Theo Bussink
november 2015