December 2015

Beurs- en economisch nieuws december 2015

Beleggers teleurgesteld over de beslissingen van Mario Draghi
Donderdag 3 december 2015 sprak “super” Mario de meute weer toe. Beleggers waren teleurgesteld omdat ze dachten dat de grote baas zijn maandelijkse potje geld van
60 miljard euro zou gaan ophogen. Dat zal niet gebeuren. Wel zal de periode van opkopen worden verlengd van tot september 2016 tot maart 2017. Beleggers gooiden massaal de aandelen in de verkoop. Op het eind van de dag stand de AEX op min 3,5% en schoot de euro omhoog van ca 1,05 dollar naar bijna 1,10 dollar. De dagen erna ging de AEX verder neerwaarts tot 429,10 op vrijdagmiddag. Daar gaat de eindejaar-rally volgens de analisten!


Hoe lang houdt de coöperatieve gedachte van de Rabobank nog stand?
Is het nog van deze tijd dat een bank van de leden moet zijn? Ik denk van niet. De huidige generatie gaat voor de beste prijs. Lees de laagste hypotheekrente en de hoogste spaarrente. En in de huidige wereld gaan veel zaken via internet. Dus gaat er steeds meer personeel bij de banken op straat. Ook bij de Rabo. En wat is er verder nog aan de hand bij deze bank? Per 1 januari 2016 vallen alle 106 lokale Rabobanken onder de centrale in Utrecht. Alle plaatselijke Rabobanken verliezen hun vergunning en daarmee hun zelfstandigheid. Die gaat naar Utrecht. Wat heeft dat voor gevolgen voor de klanten?

In eerste instantie niet veel, beweert de nieuwe baas Wiebe Draaijer. Maar dat is niet helemaal de waarheid. Door de centrale aansturing wordt het een “gewone bank”. De hypotheektarieven, spaarrente, etc. worden centraal aangestuurd. Onderlinge concurrentie is er (al langer) niet meer bij. Maar als spaarder verandert er ook wel wat. Stel dat u  € 300.000 op een spaarrekening had staan en u wilde gebruik maken van de garantiestelling, dan kon u dat over 3 verschillende Rabobanken spreiden. Dat gaat nu niet meer omdat deze banken hun zelfstandigheid kwijtraken. U kunt dus nog €100.000 bij een Rabo stallen en verder zult u op zoek moeten naar twee andere banken met een vergunning van de Nederlandse Bank om optimaal gebruik te maken van de zekerheid dat uw geld is gedekt.


De OPEC houdt halsstarrig vol aan hun quotum
4 december jl is tijdens de vergadering van de OPEC in Wenen beslist dat de oliekraan wagenwijd open blijft staan. Als herintreder werd Indonesië als 13e lid verwelkomd.

Dat enkele leden verzochten om productievermindering omdat dat zou kunnen leiden tot een hogere prijs, werd door de rest van het gezelschap afgewezen. Men wil blijkbaar een vuist maken tegen de VS. En dat gaat lukken nu dat land al vele rigs (boorplatformen) heeft stilgelegd omdat ze niet meer rendabel zijn bij een prijs van
$ 40,00 per barrel. Maar nog gaat de prijs van de zogenaamde WTI-olie de laatste dagen verder naar beneden. Waarzeggers noemen al een prijs van $ 20,00 per vat. Straks krijgen we nog geld toe als we gaan tanken!


Gratis handelen bij brokers
De nieuwe broker iDealing.com lanceert een “commissievrij” handelen op aan Euronext genoteerde aandelen, obligaties, en trackers. Als door een bij gestoken gaat DeGiro dit ook doen. Maar pas op! Er gaat voor beiden gelden dat additionele kosten in rekening worden gebracht. En als u het woord gratis tegenwoordig ziet in advertenties dan moet u dubbel zo goed de voorwaarden lezen, en narekenen wat er bij kan komen natuurlijk! Naast aan- en verkoopkosten kunnen dat ook andere voorwaarden betreffen, zoals extra betalen voor real-time koersen en het anders dan normaal afwikkelen van orders. U heeft waarschijnlijk al wel eens gehoord dat alleen de zon gratis opkomt. Overigens hoeft u voor de ondergang van de zon ook niet te betalen.


Grondstoffenmarkten blijven over het algemeen verder dalen
Niet alleen olie en gas zijn flink gedaald, ook veel andere grondstoffen zijn onderhevig aan forse verliezen dit jaar. De aandelen hebben het wereldwijd de afgelopen maand slecht gedaan na de speech van Mario Draghi van de ECB. Woensdag is het de beurt aan Janet Yellen om te vertellen of de rente in de VS wordt verhoogd. Gaan dan de beurzen weer omhoog als er zekerheid is? We zullen het zien. Op maandbasis zijn de metalen, de edelmetalen, agro- en tropische producten niet zo veel van hun plaats gekomen. Zie voor het overzicht de bijlage Index,Valuta, Grondstoffen december 2015.


Let op, wees op uw hoede
Morgen, woensdag 16 december 2015 om 20:00 uur Nederlandse tijd, komt de FED met het rentebesluit. Aansluitend om 20:30 uur geeft mevrouw Janet Yellen een persconferentie. Verwacht wordt dat de rente met 0,25% zal worden verhoogd. Of zullen de laatste cijfers in de VS toch weer aangeven dat de tijd voor een verhoging nog niet rijp is? Je weet het maar nooit met Yellen. In ieder geval zal ze met heel veel woorden waarschijnlijk weer weinig zeggen. En we weten hoe het na de woorden van meneer Draghi begin december op de aandelenbeurzen in Europa is afgelopen.


Theo Bussink
december 2015