Beurs- en economisch nieuws januari 2015
Beurzen in de wereld en Nederland begin januari erg onrustig
De voorspellingen voor 2015 zijn over het algemeen positief. Europa zou zich onttrekken aan de inflatie door de geldpers in ruime mate aan te zetten. Maar de beurzen vertrouwen het blijkbaar niet. De volatiliteit is de eerste helft van januari hoog. En niet alleen in Nederland, ook in de VS dalen de koersen de laatste week dagelijks. Er is dus weer eens handel! Alleen de richting tijdens de dag is moeilijk te volgen. Vanaf week 3 gaat het echter maar één kant op en dat is omhoog. Beleggers zijn in afwachting van QE, de aankondiging van geldverruiming. Mario Draghi, de baas van de ECB, heeft de geldpers al uit de schuur gehaald. Donderdag 22 januari zal hij volgens de kenners de pers aanzetten. Let daarna wel even op. De koersen in de Eurozone lopen in aanloop van een waarschijnlijke beslissing al flink op. En u weet het al lang: het bezit van de zaak (donderdag) is het einde van het vermaak. Ofwel de koersen lopen op dit moment al vooruit op hetgeen komen gaat.
It’s the Swiss Frank, stupid
Donderdag 15 januari rond 10.00 uur zit ik met een kop koffie achter het scherm de koersen te volgen. In zit nog met een Put in de AEX 418 15-jan 2015, dus een dagoptie. Inmiddels is de koers opgelopen naar 423 punten. Weg premie, uithuilen en opnieuw beginnen, zo was mijn gedachte. Maar plotsklaps zie ik de AEX met punten tegelijk naar beneden schieten in een tijdsbestek van een paar minuten. De stand van 411 werd bereikt en ik denk verkopen die handel, nu is de optie toch “deep in the money “, zo dat in vaktermen heet. Maar niks van dat alles. Er is geen handel mogelijk in de opties, althans er worden geen bied- en laatprijzen afgegeven, voor geen enkele serie. Ik geef echter domweg een vraagprijs in van € 7,00, op dat moment toch een nette vraagprijs met zoveel volatiliteit, maar weer niks van dat alles. De AEX vliegt vanaf de bodem alle kanten op maar er valt niet te handelen. Dan maar eens even verder neuzen wat er in de wereld aan de hand is. Een terroristische aanslag soms? Ik ga eerst maar eens kijken bij de valuta’s . Is de Roebel soms weer in zwaar weer beland? Maar daar zie ik geen grote beweging. Echter de oplossing vond ik even verderop bij de EUR/CHF. Die stond op dat moment op een koers van 0,87 tegenover een slotkoers van woensdag op 1,2012, min 28%! Wat was daar gebeurd? Bij verdere rondgang langs de velden kwam ik bij een bericht dat de Centrale Bank had besloten niet meer te interveniëren om de Frank rond de 1,20 tegenover de Euro goedkoop te houden. En toen was de beer los. De Zwitserse Frank was in een klap 28% duurder geworden. Slecht voor de export van Zwitserland. De Zwitserse aandelenbeurs SMI-20 liet een veer op dagbasis van 8,7%. Op 16 januari komt daar nog eens ruim 4,6% verlies bij. Daarna herstelde de beurs wat.
Om even terug te komen op de Centrale Bank. Naast het loslaten van de koers van de frank, is ook de rente verlaagd van – 0,25% naar -0,75%. Dit om de toestroom van teveel geld naar Zwitserland te voorkomen. Jammer voor de Russen en andere volkeren die hun eigen munt en/of regering niet meer vertrouwen.
Zojuist lees ik nog een adviesverhoging van de index door een analist, waarbij hij een sterk opwaartse koers van de SMI verwacht. Van deze man horen we voorlopig waarschijnlijk niets meer. Met dit verhaal wil ik maar even aangeven dat noch fundamentele noch technische analyse de laatste weken iets toevoegt aan de kans om een beurskoers op (korte) termijn te voorspellen. Het is een loterij geworden. De valuta- en goudreserves van het Zwitserland zijn inmiddels flink opgelopen. Zie de grafieken hieronder.
Let de komende dagen op de agenda met belangrijk nieuws
Er staat deze week weer veel te gebeuren in Europa. In volgorde weergegeven:
- Dinsdag 20 januari: Unilever 4e kw. cijfers
- Woensdag 21 januari : ASML 4e kw. cijfers
- Donderdag 22 januari: ECB rentebesluit en persconferentie
- Zondag 25 februari: Verkiezingen in Griekenland
Enkele toelichtingen op de trends januari 2015
Zowel de 10-jaars rente in Nederland als de VS daalt steeds verder. Ook de Euro ten opzichte van de US-$ wordt goedkoper, ofwel de Dollar wordt meer waard. De aandelenbeurzen in Europa staan weer in de plus dit jaar, behalve de SMI-Zwitserland die even een min van 12% noteerde. De reden is hiervoor reeds besproken.
De VS staat nog in de min. De olie zakt steeds dieper weg sinds 1 januari, al lijkt er sprake te zijn van stabilisatie van de prijs. De volatiliteit is ook hier hoog. Het goud en zilver is in de eerste weken van januari flink gestegen. In de slipstream gaat platina ook mee omhoog. Bij de agro- en tropisch producten zien we over het algemeen dalende prijzen. Dat geldt ook voor de metalen.
Tot slot wens ik u een goed beleggingsjaar. Bezoek steeds onze bijeenkomsten. Daar hoort u immers altijd het laatste nieuws.
Theo Bussink
Is de beslissing van SNB misschien de opmaat naar aansluiting bij de Euro?
Ik moest even denken aan mijn vakantie in 1998 in Zwitserland. Op 1 augustus is het daar Nationale feestdag, met alle mogelijke evenementen. Onder andere vuurwerk in de bergen en een brunch ergens bij een boerderij tegen betaling van een kleine vergoeding. Dat was in de tijd van de aanloop naar de Euro, behalve Zwitserland. Ik kwam tijdens de brunch in gesprek met een makelaar onroerend goed. Die verzekerde mij echter ten stelligste dat Zwitserland zich nooit bij de eurolanden zou voegen. Toen ik vroeg of hij dat dacht omdat veel buitenlanders zwart geld in Zwitserland stallen, zij hij: “precies”. Hij heeft tot op heden gelijk gekregen. Maar op termijn is dat standpunt misschien toch onhoudbaar voor de Zwitsers, omdat ze binnen het eurogebied op een “eiland” wonen.