Februari 2016

Beurs- en economisch nieuws februari 2016

Farma-bedrijven op oorlogspad
De grootste overname was vorig jaar van het Amerikaanse Pfizer. De onderneming nam het Ierse Allergan over voor $ 160 miljard. Daarmee werd Pfizer de grootste van de wereld. Dat er niet op een dubbeltje wordt gekeken is duidelijk, maar dat men dergelijke bedragen inzet is zeker opmerkelijk. De reden dat deze bedragen worden uitgegeven voor overnames komt omdat de eigen ontwikkeling van nieuwe medicijnen vaak te weinig succes hebben. Andere grote spelers kijken ook naar Nederlandse ondernemingen op het gebied van farma. Dat naar anderen wordt gekeken komt ook omdat het afgelopen halfjaar vele koersen van biotech-bedrijven flink zijn gedaald. Het merikaanse bedrijf Johnson&Johnson heeft een zak met geld klaarstaan. Maar ook Gilead schijnt zich op oorlogspad te willen begeven.

10 grootste farma-ondernemingen van de wereld naar omzet in 2015

Onderneming Land Omzet 2015 in mrd. €
Belangrijk medicijn Behandeling
Novartis Zwi. 46,0 Gleevec/Glivec Leukemie
Pfizer VS 44,5 Prevnar-familie Bestr.pneumokokken
Roche Zwi. 44,1 Mab Thera/Rituxan Lymfklierkanker
Sanofi Fra. 37,5 Lantus Diabetes
Merck & Co VS 36,5 Januvia/Janumet Diabetes
GlaxoSmithKline VK 32,5 Seretide/Advair Astma
Gilead Sciences VS 29,6 Harvoni Hepatitus B
Johnson&Johnson VS 29,0 Stelara Psoriasis
AstraZeneca VK 22,5 Crestor Cholesterolverlager
AbbVie VS 21,0 Humira Immunologische aandoeningen

Bron: Het Financieel Dagblad

U kunt rechtstreeks handelen in deze aandelen, maar ook in opties en turbo’s op de aandelen. Verder heeft BNP een fonds genaamd European Healthcare waarop turbo’s worden verhandeld.

Lenen om aandelen te kopen is even wat minder in de VS
Dat beleggers schulden aangaan om aandelen te kopen is al langer bekend. Dat het wordt afgeraden ook. Maar wanneer de rente op een spaarrekening te weinig opbrengt wordt het verleidelijk om toch de bestaande aandelenportefeuille te gaan belenen tegen een vooraf vastgesteld percentage. Volgens het artikel op MarketWatch van 29 januari is de margin debt met 10% gedaald tot ca $ 450.000. Dat is 10% lager dan het hoogste punt op ruim $ 500.000.
Wanneer deze schuld daalt onder het 12-maands voortschrijdende gemiddelde dan blijkt dat in het verleden tot een bearmarket te hebben geleid in de VS (zie het gemarkeerde grijze gebied hierna in de grafiek). Dat zou kunnen betekenen dat we in Europa ook langzaam afzakken naar een bearmarket.
U bent dus alvast gewaarschuwd!

margin debt 02-2016

ARCADIS wordt onder een vergrootglas gelegd
Sinds 25 januari is Arcadis de gebeten hond op de Amsterdamse beurs. Op die dag gaf de onderneming een winstwaarschuwing af en verloor 20%. Daarvoor verloor het aandeel in oktober ook al 10% na publicatie van de kwartaalcijfers. In december ging het weer mis toen Arcadis melding maakte van een groot fraude-onderzoek in Brazilië en zakte de koers 15%. Vanaf het hoogtepunt € 30,94 op 13 april 2015 tot vandaag 23 februari 2016 zakte de koers met 60% naar € 12,40. Overdreven? Misschien, maar er worden al vergelijkingen getrokken met Imtech. We weten hoe het daarmee is afgelopen. BZN had nog turbo’s long op Arcadis. Die heb ik bij opening van de beurs op 25 januari rücksichtslos verkocht toen de koers van het aandeel nog op € 17,05 stond. Het verlies bleef daardoor beperkt tot € 7,00.
Voorlopig is afblijven of short gaan op het aandeel het beste.


Slechte nachtrust gehad de laatste maanden?
Beginnende beleggers zullen de laatste maanden slecht hebben geslapen. De volatiliteit op de aandelenmarkten is groot. Wanneer moeten we instappen en wanneer er weer uit? Dat is moeilijk van tevoren te bepalen. Op het laagste punt kopen is niemand gegeven, maar ook op het hoogste punt snel uitstappen lukt maar weinigen. Ja, tijdens feestjes hoor je altijd van iemand dat hij op tijd is uitgestapt. Maar  van beleggers die te laat zijn uitgestapt en met forse verliezen zijn achtergebleven hoor je nooit iets. Toch zijn er wel wat tips te geven voor beginners, maar ook voor gevorderden.

 1. Spreiding in de portefeuille
  Leg nooit alle eieren in één mandje. Als het mandje omvalt zijn alle eieren stuk. Ergo, zorg dat u nooit uw gehele portefeuille opdeelt in slechts één of een paar aandelen, al zijn de ondernemingen de laatste jaren nog zo geliefd. Spreiding is de beste manier om risico’s te minimaliseren. ETF’s en beleggingsfondsen bijvoorbeeld geven een natuurlijke spreiding.
 2. Spreiding in beleggingscategorieën
  Met een mix van aandelen, staatsobligaties, bedrijfsobligaties, goud, zilver, vastgoed(fondsen) en grondstoffen hebt u een betere spreiding dan wanneer u alleen maar in aandelen belegt.
 3. Emoties als angst en hebzucht uitschakelen
  Dat is makkelijker gezegd als gedaan. Stap bij aandelen in wanneer een koers behoorlijk is gedaald (10-20%) en het bedrijf er verder prima voorstaat. Luister niet naar analisten die u al maanden vertellen dat een aandeel gaat stijgen. Dat doen ze uit eigenbelang en kakelen andere analisten na om zelf geen buil te vallen; immers de anderen waren er ook van overtuigd!
  Maar hetzelfde geldt voor het moment van verkopen. Wees tevreden wanneer een koers na aankoop 10-20% is gestegen en verkoop. Natuurlijk kunt u ook een trailingstop van bv. 5-10% inleggen als het zover is. Kijk niet achterom wanneer een aandeel uiteindelijk toch wordt verkocht. Er zijn nog duizenden nieuwe aandelen wereldwijd te koop!
 4. Belegt u voor de lange termijn?
  Als u spaart voor uw pensioen of voor een andere wens over 20 tot 30 jaar, zet dan maandelijks een bedrag opzij waarmee u belegt. Koop  gedurende het jaar op meerdere tijdstippen wat producten bij zodat u een mooie spreiding in uw portefeuille opbouwt. Kijk niet elke dag naar de koersen, dat geeft u een goede nachtrust.
 5. Zekerheden inbouwen
  Belegt u voor de lange termijn dan is veel wisselen in de portefeuille niet zo’n goed idee. Maar wat moet u doen wanneer u ziet dat de koersen wegglijden zoals de laatste tijd is gebeurd? U kunt dan putopties kopen op bv de AEX om uw portefeuille af te dekken. Bij een daling van de koersen wordt uw putoptie meer waard, dit als tegenwicht voor het verlies op uw portefeuille. Natuurlijk kan dat ook met Turbo’s short. Opties hebben als nadeel dat de tijdswaarde eruit loop, daar hebt u geen last van bij turbo’s. Voordeel van opties is dat u tevoren weet wat u maximaal betaalt en daarmee weet wat uw risico is. Bij turbo’s heeft u te maken met een stoploss die tijdens de looptijd kan worden geraakt waardoor u dus geen dekking meer heeft, tenzij u opnieuw instapt. Maar het is net als bij een huis dat u verzekert; het kost u premie en dat komt ten laste van het resultaat. Maar ook hier geldt net als bij het huis dat afbrandt: het is beter premie te betalen dan met een hoop stenen achter te blijven.

Wat zijn coco’s?
Coco’s is de afkorting van een Contingent Convertible. Contingent betekent onzeker voor de toekomst, convertible betekent converteerbaar of verwisselbaar. Alleen al de Engelse termen moet u aan het denken zetten. De afkorting nog meer. Anders hadden ze het wel in onze eigen taal uitgelegd. Maar nu verder. Coco’s zijn obligaties, vaak door banken uitgegeven, die kunnen worden omgezet in aandelen. Hier beslist de uitgever wanneer dat zal plaatsvinden. Ze zullen dat doen op een voor hun gunstig moment. Wanneer is dat moment? Coco’s kunnen worden afgeschreven of worden omgezet in aandelen wanneer dat gunstig is voor het eigen vermogen. De afschrijving telt bij het eigen vermogen, de aandelen natuurlijk ook voor 100%. De Deutsche Bank is de eerste die een test neemt op de coco-markt. Beleggers zullen ontdekken dat de hoge rente die zij op coco’s ontvangen niet voor niets is. Een hogere rente als de marktrente geeft aan dat “iets” risicovoller is. Maar vaak zijn beleggers blind voor dit gegeven en als ze het al begrijpen, dan zal het volgens hun gedachten bij een bank toch niet gebeuren. Tegenwoordig wel dus!

Wat zijn Converteerbare obligaties?
Converteerbare obligaties zijn obligaties die ook omgewisseld kunnen worden in aandelen. Echter hier wordt bij uitgifte van de obligatie bepaald wat de omwisselingkoers is waartegen de koper om kan omruilen in aandelen. Dit in tegenstelling van de coco’s waar de uitgever het moment van omwisseling bepaalt. Ook deze obligaties geven een hogere rente dan de normale rente op obligaties met een bepaalde looptijd. Echter wanneer om wat voor reden ook, de obligatiehouder niet gaat omwisselen in aandelen, dan kan op de afloopdatum door de onderneming vaak worden afgelost met aandelen die minder waard zijn geworden. Zo wordt dan vreemd vermogen omgezet in eigen vermogen. In het andere geval wordt natuurlijk de nominale waarde van de obligatie afgelost.

Verder nog een opmerkelijke beweging in de markten
Het goud is bezig met een fors herstel nadat analisten de commodity al hadden afgeschreven. Zonder een naam te noemen, werd in december 2015 voor dit jaar al een koers van $ 900 per troy-ounce voorspeld. Diezelfde analist komt nu tot de conclusie dat de koers eind dit jaar op $ 1300 kan staan. Gelukkig staat het woordje kan erbij. Zou het geen tijd worden aan dit soort voorspellingen een eind te maken? Dat geldt overigens ook voor het voorspellen van aandelenkoersen in de toekomst. Niemand die het weet, ook de knapste economen en hoogleraren niet. Volg gewoon de grafieken. Daaruit is het gedrag van beleggers af te lezen. En zoals u weet is economie een sociale wetenschap. Het gedrag van mensen is als van een kudde schapen. Als de schapen vooruit lopen, lopen ze erachter aan. Zodra de schapen zich omkeren doen beleggers dat ook. Voor de rest bepaalt uzelf of u deze route volgt of niet. Sociaal gedrag noemen we dat.
Genoeg stof voor deze maand.

Theo Bussink
februari 2016