Maart 2016

Beurs- en economisch nieuws maart 2016


Waar zijn uw aandelen gehuisvest?

Silicon Valley is een veelgebruikte benaming voor de zuidkant van de Baai van San Francisco in de Amerikaanse staat Californië. Zoals u ziet op de afbeelding zijn daar veel u welbekende technologiebedrijven gevestigd. Enkele daarvan zoals Apple, Facebook, Alphabet (Google), Logitech, zijn bekende namen. De aandelen van deze bedrijven en nog veel meer staan op de NYSE genoteerd. U kunt er dus in handelen.

Silicon
Bron: de Telegraaf

Oorspronkelijk verwees de term Silicon Valley naar de grote hoeveelheid bedrijven die bezig waren met de productie en innovatie van siliciumchips, maar tegenwoordig slaat de term op alle hightech bedrijven in het gebied.
Overigens zijn er veel centra voor hightech bedrijven in de Verenigde Staten, maar Silicon Valley blijft het centrum voor hightech innovatie.

De Valley en haar directe omgeving heeft een groot aantal universiteiten. Een van de bekendste is de Stanford-universiteit en ligt dicht bij de stad Palo Alto en in het centrum van Silicon Valley. Oud-Stanford studenten hebben veel verschillende bedrijven opgericht, waaronder Hewlett-Packard, Yahoo, Google, Paypal, Instagram, Linkedin, Whatsapp en Nike.

De regio wordt omgeven door de bekende San Andreasbreuk. De waarschijnlijkheid van een aardbeving met een magnitude van 6,7 op de schaal van Richter vóór 2032 is 25%. De grote bedrijven die daar zijn gevestigd lopen dus een aanzienlijk risico. Maar of en wanneer er een aardbeving plaatsvindt blijft altijd moeilijk te voorspellen.


ECB sprak op donderdag 10 maart

De ECB heeft een verdere verlaging van de depositorente voor Europese banken van
–0,3% naar –0,4% bekend gemaakt. Verder is er de verlaging van de basisrente van 0,05% naar 0%. Het stallen van tegoeden door banken wordt dus duurder. Leningen die de ECB beschikbaar stelt zijn gratis, ofwel de banken betalen er geen rente voor.
Met dit alles is het de bedoeling van de ECB om de banken aan te zetten meer kredieten te verstrekken. Verder koopt de ECB vanaf april € 80 miljard per maand aan obligaties op. Dat is dus € 20 miljard meer dan het huidige opkoopprogramma.
Naast staatsobligaties en obligaties met onderpand vallen vanaf juni ook bedrijfsobligaties onder het zogenaamde QE programma. De markten waren blijkbaar niet tevreden over de uitkomst. Eerst stegen de beurzen sterk, maar later volgde de kater. Verwacht wordt dat de rentes voor bedrijfsleven en consumenten nog lang laag blijven. Dat is gunstig voor de bedrijfswinsten, maar ook voor de aandelen- en obligatiemarkt.

Ook de FED was weer aan zet
Woensdagavond 16 maart was het weer zover. Janet Yellen hield haar toespraak. De rente werd deze keer niet verhoogd. Blijkbaar vindt de FED het nog te vroeg om de rente verder te verhogen. De economische ontwikkeling in de VS en in de wereld is twijfelachtig zodat geen al te hoge groei wordt verwacht. Vandaar de afwachtende houding met betrekking tot renteverhoging. Ook voor de rest van het jaar zullen de verhogingen elkaar niet snel opvolgen, zo is de verwachting. Dat is goed voor het bedrijfsleven en de aandelen- en obligatiemarkt. Overigens is het de vraag of bedrijven alleen gaan investeren wanneer de rente laag blijft. Ook de afzetverwachtingen spelen daarbij een rol. En als de consument in de VS op de rem gaat trappen dan zullen ook bedrijven de productie neerwaarts moeten aanpassen. Het BBP in de VS is immers voor meer dan twee-derde afhankelijk van de binnenlandse afzet.

De volatiliteit op de S & P daalt sterk
De laatste tijd is de volatiliteitsindex, de VIX, sterk aan het dalen. De beurzen zijn de laatste week wat minder volatiel en dat zien we terug in een lagere stand van de VIX. Na het hoogste punt midden februari van 25,5 staat deze op 21 maart op 18,80. Dit is het laagste punt sinds augustus 2015. Gezien de twijfelachtige economie verwacht men dat de beurs in de VS toch weer gaat dalen. Beleggers vertrouwen het niet echt. Dat leidt dan weer tot een stijging van de VIX. Het is dus zaak long in de VIX te gaan of met een Call-optie op de VIX de markt te bespelen en eventueel long posities in aandelen af te dekken. En wanneer de VS daalt dan gaat ook Europa daar last van krijgen. In Nederland kunnen we dat volgen met onze eigen AEX-volatiliteit index, de VAEX. Deze staat 21 maart op een stand van 19,87.

Goud weer in trek
Nadat de FED woensdag 16 maart bekend maakte dat de rente nog niet zal worden verhoogd, vloog de koers van het goud als een speer omhoog. In twee dagen ging deze van $ 1230 naar $1270. Daarna zakte het naar zo’n $ 1245. De grafieken wijzen er echter op dat we de markt toch van de shortzijde moeten benaderen. Maar dat kan volgende week alweer anders zijn. Markten gaan altijd op en neer. Soms gaat dat in grote stappen, soms in kleine.

EUR/USD in een smalle trading range
Kijken we naar de grafiek dan zien we dat de EUR/USD zich vanaf half oktober 2015 tot heden beweegt tussen de 1,06 en 1,13. Hoewel analisten veel spektakel verwachtten op de valutamarkten, geldt dat niet voor de Euro ten opzichte van de US-dollar. Hoewel de rente in de VS hoger is dan in Europa zou je mogen denken dat de dollar wat sterker wordt. Dat is al maanden dus niet het geval. Onderstaand zien we de grafiek van het laatste jaar.
EUR-Dollar trading 03-2016
Bron: MarketWatch

Pensioenen moeten weer worden gekort
Je kunt geen krant openslaan of het woord “pensioen” kom je al jaren tegen. Nu gaan er weer stemmen op dat pensioenen moeten worden gekort in 2017 omdat de rente maar blijft dalen. De schuld wordt neergelegd bij de ECB die maar obligaties blijft opkopen en de rente daarmee naar beneden drukt. Maar de pensioenen worden toch beheerd door kenners bij pensioenfondsen. Waarom nemen die dan niet de juiste maatregelen?
We moeten bedenken dat de pensioenfondsen vaak zo groot zijn dat beleggen in aandelen en obligaties in de miljarden Euro’s loopt. Zowel instappen als uitstappen gaat direct gepaard met grote volumes. Bij aankoop jaag je de koersen naar boven, terwijl bij verkoop het omgekeerde plaats vindt. Hoe moet je dit oplossen?
Ik ben er voorstander van dat iedereen zelf bepaald of en hoe hij zorgt voor zijn oude dag. Of hij dat in de eigen woning steekt, obligaties of aandelen koopt, of een andere beleggingscategorie kiest, het maakt niet uit. Doet hij niets, dan heeft hij pech gehad op zijn pensioendatum. Misschien krijgt hij dan in de toekomst nog een soort AOW, maar verder houdt het op. Zelfs moet geen aanvulling op de AOW komen als iemand niets opzij heeft gezet, subsidie maakt immers lui.
Jongeren zullen moeten leren voor zichzelf te gaan zorgen. Dat geldt nu al wanneer ze gaan studeren. Ze moeten lenen om de studie te financieren. Niets mis mee. Ze leren dat het leven niet altijd leuk is. Als ze gaan verdienen dan kunnen ze terug betalen. Hierdoor leren ze omgaan met geld. Dat ontbreekt er al enkele decennia bij velen aan. Vaak leren ze thuis niet meer hoe met geld moet worden omgegaan. Dat is jammer. Jong geleerd is oud gedaan!

Vindt u beleggen moeilijk? BZN help u een eind op weg tijdens de maandelijkse bijeenkomsten. Spelenderwijs leert u dan hoe u bepaalde zaken het beste kunt aanpakken. En voor jongeren geldt dat ze leren van de ouderen. Zij hebben immers al een stuk ervaring achter de rug en kunnen jullie waarschuwen voor de valkuilen.

Aanslagen in Brussel
Vandaag 22 maart rond 8:00 uur hebben bomaanslagen plaatsgevonden op het Brusselse vliegveld Zaventem. Rond 9:00 uur is ook een aanslag gepleegd in een metrostation in de buurt van de EU gebouwen. De beurs reageerde na opening onmiddellijk, met een verlies op de AEX van 1,5%. Later op de morgen trokken de koersen weer aan. Vooral de luchtvaartmaatschappijen en reisbureaus gingen fors omlaag. Naast België hebben ook de omliggende landen de waakzaamheid verder opgevoerd. Normaal gesproken reageren de beurzen heftig maar herstellen ze vrij snel. Op de langere termijn is wat nu aan de hand is natuurlijk niet goed voor Europa.
We moeten er maar rekening mee houden dat de beurzen in Europa deze week een volatiel beeld zullen vertonen totdat het stof weer is neergedaald.

maart 2016
Theo Bussink