April 2016

Beurs- en economisch nieuws april 2016

Als eerste een klein stukje technische analyse
Hoe lees je een barchart (staafdiagram) volgens onderstaand model?
De toelichting staat onder de grafiek, terwijl er bij de barchart wordt uitgelegd hoe je deze moet lezen. Deze barcharts kom je onder andere tegen bij MarketWatch (zie de link op de site van BZN) waar je de koersen van aandelen, ook internationaal, grondstoffen en edelmetalen kunt vinden.

Voorbeeld daggrafiek (korte termijn van bijvoorbeeld aandeel X) Bron: Binckbankdaggrafiek 04-2016
De zwarte staafjes zijn de dagkoersen (zie voorbeeld barchart hieronder).
Rode doorlopende lijn is het 25-daags gemiddelde (MA)
Blauwe doorlopende lijn is de korte termijn Relatieve Sterkte (versus de beursindex).
Onderste zwarte doorlopende lijn is de money flow.

Voorbeeld barchartbarchart 04-2016


Kijken, kijken niet kopen

Praten, praten, maar de olieproductie niet verminderen. Dat zal het komend weekend (zondag 17 april) aan de hand zijn als de belangrijkste olieproducerende landen bij elkaar zijn in Doha, de hoofdstad van Qatar. Behalve de OPEC-landen nemen ook Rusland, Azerbeidzjan, Colombia en Oman deel aan de bijeenkomst. Van de Opec-landen is Iran niet aanwezig, maar heeft al gezegd dat het zich niet aan een akkoord van productievermindering zal houden. De belangrijkste landen zijn Saoedi-Arabië en Rusland, de twee grootste producenten van deze groep. Iran wil de productie juist fors opvoeren nu de westerse sancties vanwege het nucleaire programma zijn opgeheven. Hoe de uitkomst zal zijn weten we na het weekend. Rusland en Saoedi-Arabië hebben al aangegeven dat ze de productie op het huidige niveau willen houden, dus niet verder verhogen. Wat de rest van plan is, is nog niet duidelijk.

Vandaag, vrijdag 15 april, zakt prijs van de Brent en WTI met ruim 3%.

Hierna het (verkorte) bericht op Nu.nl van zondagavond:
Gepubliceerd: 17 april 2016 21:38

“Gesprekken over het mogelijk bevriezen van de olieproductie door een aantal van de omvangrijkste olielanden zijn zondag mislukt.”
Ondanks de lage olieprijzen konden de belangrijke olieproducerende landen het niet eens worden over tegenmaatregelen. De bijeenkomst in Doha, de Qatarese hoofdstad, eindigde zonder overeenkomst, zei de Nigeriaanse minister van Olie.

Maandagmorgen ging de WTI met ruim 4% onderuit. In de loop van de dag herstelde de prijs zich echter. Ook dinsdag ging de prijs omhoog en staat om 11:00 uur rond de
$ 41,50 per vat. Toch verwachten analisten dat de prijs verder naar beneden gaat. Hoop doet leven zullen we maar zeggen.


Volatiliteit op de beurzen is behoorlijk afgenomen
Per saldo is er de laatste maand niet zo veel veranderd op de aandelenbeurzen. Het gaat wat omhoog om daarna weer te dalen. De rente in Nederland, Duitsland en de VS blijft laag. De EUR/USD beweegt zich binnen een smalle band. Dat de volatiliteit op de aandelenbeurzen in de VS laag is op dit moment, kunnen we zien aan het verloop van VIX-index waarop wij Putopties hebben gekocht. De index staat nu op 16, bijna het laagste punt in 2 jaar.


De aandelenbeurzen doen het rustig aan
Hoewel er veel onzekerheid is in de wereld, zoals wat gaat de olieprijs doen, hoe gaat het met de economie in China, wat doet de ECB in Europa, en gaat het beleid van Mario Draghi echt werken?
Allemaal zaken waar beleggers naar kijken op dit moment. Er komen steeds meer berichten dat de wereldeconomie aan het afzwakken is. Volgens de OESO doet Nederland het in 2016 goed. Dat zien we terug in de stand van de AEX die nu weer boven de 450 punten staat. Maar gaat het feest verder? Ook in de VS staan indexen  op hoogtepunten. De DJ staat tegen de 5-jaars top van 18000, de NASDAQ kruipt tegen de 5100 en de brede S&P worstelt met de 2100 punten. Loopt het feest op zijn eind, nu de verwachtingen in het land van de ongekende mogelijkheden ook wat diffuus worden?

Beleggers, wees op uw hoede. Er hoeft maar iets in de wereld te gebeuren om de beurzen onderuit te halen. Misschien is Europa nog de beste plaats op aarde om op dit moment in aandelen te gaan. Op een spaarrekening brengt het geld immers ook niets meer op.


Poetin is boos
Tijdens het “gesprek met het volk” donderdag 14 april, heeft Poetin gezegd dat Goldman Sachs en de VS achter het uitlekken van de Panama Papers zitten.  Vertrouwelingen van Poetin zouden miljarden verbergen in belastingparadijzen. Poetin stelde dat de Sϋddeutsche Zeitung, die de documenten als eerste in handen kreeg, via zijn moederbedrijf eigendom is van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Een voorlichter van de krant liet in een verklaring echter weten dat de Sϋddeutsche Zeitung in handen is van een Duitse uitgeversfamilie en een Duits mediabedrijf zonder banden met Goldman Sachs. Dat Poetin wel vaker de schuld neerlegt bij een ander is niet nieuw. Rusland was immers ook niet betrokken bij het neerhalen van de MH17. Of wel?

Waarin beleggen de komende maand
Omdat de AEX in een dalend trendkanaal verblijft en nu tegen de weerstand van 450 staat, is het aangaan van shortpositie het meest aan te bevelen. Dit kan met Putopties of met Turbo’s Short.
Verder is bij het mislukken van de Doha-bijeenkomst het innemen van Shortposities op de WTI of Brent met Turbo’s het beste wat op dat moment in het olievat zit. Er is immers nog steeds een te grote voorraad. Zeker wanneer de wereldeconomie wat afzwakt is het niet aannemelijk dat de vraag naar olie zal stijgen.

Misschien hebt u ook gelezen dat Apple de productie van mobieltjes heeft teruggeschroefd in verband met verminderde vraag. Is het verdienmodel van Apple aan het afkalven? Op echte vernieuwingen hoeven we voorlopig niet te wachten of het moet de Apple Car zijn. De ontwikkeling van deze elektrische auto zal de komende jaren echter alleen maar geld kosten.
Als u dat ook denkt zou u Putopties of Short Turbo’s op het aandeel kunnen aanschaffen.

Op 28 april komt Volkswagen met de uitgesteld cijfers over 2015. We komen dan meer te weten hoe de definitieve cijfers eruit zien en wat de verwachtingen voor 2016 zijn. De vooruitzichten zullen wel positief worden voorgesteld. Maar als volleerde belegger leest u tussen de regels door. In eerste instantie zou de koers zomaar kunnen stijgen. Als dat zo is neem dan een shortpositie door middel van Putopties of Short Turbo’s in. Zeker geen aandelen kopen! Alle claims zijn nog niet binnen en er is nog een lange weg te gaan voor VW.

Zijn er dan geen positieve posities in te nemen? Jawel hoor. Denk aan Goud, de vluchthaven in slechte tijden. Turbo’s Long tijdens een dip is een goed idee. Misschien is het nog beter turbo’s Long in Zilver aan de portefeuille toe te voegen. Immers de verhouding tussen de zilver- en goudprijs is in jaren niet zo laag geweest. De prijsstijging van zilver is de stijging van de goudprijs juist deze maand gepasseerd, 22.72% om 18.35%. Zie de maandelijkse trends in de aparte bijlage.


Tot slot de ECB bijeenkomst
Op 21 april, onze bijeenkomstdatum, komt de ECB met het rentebesluit. Gaat de rente nog verder terug of blijft het bij het oude. Daaropvolgend om 14:30 uur spreekt Mario Draghi de beleggers toe met waarschijnlijk veel woorden zonder de markt veel wijzer te maken. Heeft hij dat geleerd van mevrouw Janet Yellen, de FED-voorzitter in de VS?

Ik wens u allen veel succes met uw beleggingen en niet vergeten: “Sell in May en go away but remember to come back in September”.

april 2016
Theo Bussink