Beleggingsfondsen

Beleggingsfondsen:

Een beleggingsfonds kan bestaan uit verschillende aandelen maar evengoed uit meerdere soorten obligaties of zelfs grondstoffen zoals goud, zilver etc. Er zijn ook fondsen met onroerend goed in portefeuille. De fondsen hebben soms de meest exotische namen. Laat u dus niet van de wijs brengen en kijk eerst goed wat u gaat kopen, anders vindt u achteraf misschien een kat in de zak.

Meestal begint de naam van een fonds met de uitgever. Er zijn zelfs fondsen die aandelen van een bepaald land in het fonds samenbrengen. Als voorbeeld: NN Japan Fund. Ook hier moet u zich goed in het fonds verdiepen om te zien wat u geleverd krijgt. Internet is tegenwoordig een handig medium om u te verdiepen in van alles en nog wat. Dat kan vanachter uw pc/laptop/mobiel etc. zonder dat u de deur uit hoeft.
U bent al snel een paar uur kwijt als u bij meerdere fondsen gaat “shoppen”. Maar u leert er meer van dan wanneer u naar uw bank stapt. Die stopt u in een huisfonds en u wordt verder bedankt voor de moeite dat u bij hun bent gekomen.

Waar moet u zoal op letten wanneer u in een beleggingsfonds wilt deelnemen? Allereerst kijkt u natuurlijk naar de kosten. Verder kijkt u naar de doelstellingen en beleggingsbeleid van de aanbieder. Ook de resultaten van de laatste vijf jaar zijn belangrijk. Deze kunt u terugvinden wanneer u een bepaald beleggingsfonds hebt gekozen. Ook hier geldt zoals gewoonlijk; resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar als u de gemiddelde winsten over vijf jaar gaat middelen ziet u het jaarresultaat. Gemiddeld moet deze zeker op 7% netto liggen.

Theo Bussink
6 juni 2021